» » » Primer adaptacije starejše hiše iz leta 1955

Primer adaptacije starejše hiše iz leta 1955

Ker se v večini mojih prispevkov osredotočam na prenove stanovanj, notranjo opremo in tudi urejanje zunanjosti, bom tokrat v tem prispevku predstavil konkreten primer, kjer je nova lastnika zanimala adaptacija stare hiše. In jasno, celotna izvedba.

Adaptacija stare hiše in prvotno stanje

Hiša, ki jo opisujem, nosi letnico “rojstva” v davno leto 1955. Gre za starejšo hišo na vasi, v kateri zadnji dve leti ni živel nihče. Kupila jo je mlada družina, ki si je v njej želela urediti sodoben dom za svoje življenje.

adaptacija stare hiše
Enodružinska, stara hiša z letnikom 1955.

Gre za enodružinsko hišo, v kateri je v preteklosti živela v pritličju starejša gospa. Pritličje zaseda dobrih 80 kvadratnih metrov in vsebuje kuhinjo, sobo s staro pečjo na drva, spalnico, kopalnico in predprostor. Streha je dotrajana s pocinkanimi žlebovi, zgornji del hiše polatan z deskami, pohoden, a brez predelnih sten in brez funkcije. Inštalacija po hiši je speljana samo v pritličju, napeljane so cevi za centralno ogrevanje, stara peč ne deluje, elektrika in vodovod v hiši sta napeljana.

Dostop v zgornje prostore povezuje sicer lepo, a dotrajano in uničeno leseno stopnišče, s premajhno odprtino za pokončen dostop v zgornje prostore.

Hiša ima tudi že telefonski priključek. Ni pa priklopljena na kanalizacijo, temveč ima lastno greznico. Ob hiši stoji manjše gospodarsko poslopje, katerega ena tretjina je obdana z deskami in služi za drvarnico. V gospodarskem poslopju ni električne in vodne inštalacije.

Hiša nima urejenih betonskih plošč. Jedilniški prostor ima namesto betonske plošče podložene lesene (sprhnele tramove) in nanj položene lesene deske.

adaptacija stare hiše
Gospodarsko poslopje ob stari hiši

Zidovi so “butani”, kar pomeni, da je gradbeni material stisnjena glina. Stropovi so narejeni iz trstike in ometani. Okna lesena, a dotrajana. Potrebna celotne menjave.

Hiša stoji na parceli cca. 11 arov, obdaja jo, klasično za tiste čase, velik in na gosto nasejan sadovnjak in ogromno ostalega drevja. Velik vrt se razprostira tudi pred hišo.

V hiši je izrazit problem vlaga, ki zaradi naravnih tal (zemlja, les) prodira po naravnem materialu (glina) po stenah v vseh kotih hiše do stropov pritličja.

Fasada hiše je dotrajana in brez izolacije. Brez izolacije je tudi ostrešje ter notranji ometi, ki že odpadajo od sten.

Hiša nima kleti. Ob njej stoji domač 7 metrov, globok vodnjak.

Nekaj slik stanja notranjosti in zunanjosti hiše pred obnovo, tukaj:

adaptacija stare hiše
Star, velik in delno zapuščen vrt pred hišo. Ograja mrežasta, pocinkana in dotrajana.
adaptacija stare hiše
Osrednji prostor. Hodnik, vhodna lesena vrata, dotrajano stopnišče, uničeni podboji ter pogled proti kuhinji s tlemi iz linoleja.
adaptacija stare hiše
Stopnišče na zgornje nadstropje. Ob njem iz nefunkcionalnega dimnika odteka smola in katran.
adaptacija stare hiše
Edina stena v zgornjih prostorih brez podbojev. Strešna kritina brez izolacije. Samo deske in položeni strešniki.
adaptacija stare hiše
Pogled iz stopnišča proti vhodnim vratom in predprostoru, ki je bil očitno dograjen kasneje.
adaptacija stare hiše
Prvotna kuhinja s kuriščem na trda goriva (na desni).
slike 007
Soba z nefunkcionalno lončeno pečjo, lesenimi podi (pod njimi zemlja) in lesenim stropom
prenova hiše
Pohištvo in stene v spalnici

Kako se lotiti projekta? Kje začeti?

Hiša potrebuje najprej takojšnjo sanacijo strehe. Zatekanje vode, počeni in dotrajani strešniki so stari 60 let. Voda ob vsakem, srednje močnem deževju, prihaja v hišo in dodatno uničuje lesena, pohodna tla v zgornjih prostorih, hkrati zateka v predprostoru, del lesenega pohodnega dela pa je tako ali tako prekrit z polivinilasto folijo z namenom, da se ustavi uničevanje lesenega poda.

Hkratno z deli zamenjave ostrešja (vključno z dotrajanimi tramovi in špirovci), se predlaga (in izvede) tudi podrezovanje vseh zidov. Tako zunanjih kot notranjih.

V razpoke, ki nastanejo s podrezovanjem, se v njih vstavijo smolnati trakovi (v4), ki bodo ustavili nadaljnje dvigovanje vlage iz tal po stenah. Ti trakovi se bodo kasneje, ob vlivanju novih betonskih plošč, združili z izolativno smolo pod estrihi. Na ta način bo celotna hiša in vsi zidovi izolirani od vplivov iz tal.

V naslednjem koraku sledi izpraznitev stare hiše.

Začne se z vsem starim pohištvom, nadaljuje s stavbnim pohištvom (podboji, police, montirano pohištvo, stropovi, tla), konča pa z odstranjevanjem starih in dotrajanih oken in ometov.

Novi lastniki so v spodnjem pritličju tudi predvideli, da se stene, ki ločujejo prostore, podrejo in namesto njih nastane en velik prostor, v katerem bodo skupaj jedilnica, kuhinja in dnevna soba. Zgornje nadstropje se uredi za spalnico, dve otroški sobi in kopalnico.

Iz obstoječe shrambe in manjše kopalnice se v pritličju uredi še dodatna kopalnica in manjša shramba.

Slike s komentarji o prenovi spodaj (četrta gradbena faza):

adaptacija stare hiše
Podrezovanje zunanjih sten in podlaganje s smolo. Hkrati rezanje zidov, kjer bodo namesto oken prišla izhodna vrata na teraso.
adaptacija stare hiše
Stroj za podrezavo sten
Streha 005
Odstranjevanje starih ometov, starih, lesenih podov ter rušenje predelnih sten.
adaptacija stare hiše
Pogled proti bodoči novi jedilnici. V obnovo je vključena tudi menjava oken.
adaptacija stare hiše
Pogled proti jedilniškemu kotu iz “nove” dnevne sobe in podrtim nosilnim zidom med nekdanjo spalnico in jedilniškim kotom
prenova stare hiše
Vgraditev nove vodovodne inštalacije in novih dimnikov
adaptacija stare hiše
Nekdanja kuhinja je že izgubila svojo staro podobo. Vgrajen novi dimnik.

Ogrevanje v prenovljeni hiši

Ogrevanje v prenovljeni hiši, po adaptaciji, poteka na tri načine:

  • osnovno ogrevanje s pomočjo kamina v dnevni sobi (ta ogreva spodnje prostore, zaradi odprtega stopnišča v zgornje prostore, pa so ogreti tudi zgornji prostori).
  • dodatno ogrevanje s kurilnim oljem (že v stari hiši je bila nameščena centralna kurjava s povezavo na cisterno s kurilnim oljem v gospodarskem poslopju, zraven bivalne hiše). Ogrevanje na kurilno olje je opcija za primere, če bi kamin v dnevni sobi premalo zagreval bivalni prostor. Cevi za centralno kurjavo so speljane tudi po tleh kopalniških prostorov in služijo kot centralno, talno ogrevanje.
  • električni radiatorji v posameznih prostorih (spodnja kopalnica) za morebitno dodatno ogrevanje v primeru preslabega ogrevanja osrednjega kamina. Električni konvektorji imajo prednost v tem, da so (odvisno od modela), nekateri prenosljivi, možno jih je montirati na stene v kopalnicah, odvisno od modela električnih konvektorjev pa nekateri omogočajo nastavitve tedenskih delovanj, ekonomičen izkoristek in napredno regulacijo.
    Različni električni konvektorji so predstavljeni na spletni strani Atlas Trading, na povezavi.
Adaptacija gospodarskega poslopja
Zamenjava ostrešja na gospodarskem poslopju
adaptacija stare hiše
Vgradnja novih nosilnih stebrov nad vratmi
adaptacija stare hiše
Odstranjena drvarnica, novo ostrešje na gospodarskem poslopju ter delno sneta stara fasada

Prve, večje vidne spremembe na hiši in okolici:

adaptacija sten
Novi ometi na glinene stene. Vse stene se najprej obdajo z močno jekleno, nerjavečo, mrežasto konktrukcijo, na njo pa se vlijejo novi ometi.
adaptacija stare hiše
Vlivanje estrihov na novo zgrajene betonske plošče
adaptacija stare hiše
Novi prostori z estrihi in novimi ometi ter inštalacijo
adaptacija gospodarskega poslopja
Podrta drvarnica ob gospodarskem poslopju in nova streha
adaptacija stare hiše
Nova streha tudi na hiši. Podaljšana terasa. V zgornji etaži strešno okno za pogled iz bodoče kopalnice.
adaptacija
Pogled iz nove terase
urejanje okolice hiše
Urejanje okolice. Odstranjen sadovnjak in nova zasaditev za ograjo

Slike po celotni prenovi stare hiše, dodani fasadi in urejeni okolici danes:

adaptacija stare hiše
Pogled na hišo iz strani kjer je nekoč stal vrt.
adaptacija stare hiše
Pogled na obe hiši. Obnovljen družinski del in gospodarsko poslopje. Pogled iz strani kjer je nekoč stal velik sadovnjak.
adaptacija stare hiše
Pogled na teraso kjer je bil v preteklosti vhod v prvotno hišo.
adaptacija stare hiše
Gospodarsko poslopje in namesto prostora za drvarnico, letna terasa

Če se zanimate za svetovanje pri obnovi vaše hiše (zunanjosti, notranjosti ali okolice), vas vabim, da me kontaktirate. Pripravim lahko celotno ponudbo skupaj s stroški izvedbe vred. Spodaj.