» » Ali je najcenejša toplotna črpalka tudi zanesljiva?

Ali je najcenejša toplotna črpalka tudi zanesljiva?

Napisano v: energija | 0

Toplotne črpalke že leta krojijo vrh najbolj priljubljenih ogrevalnih sistemov v Evropi. Zanima nas, ali je najcenejša toplotna črpalka resnično vredna zaupanja in je zanesljiva?

V letu 2022 je bilo prodanih približno 3 milijone enot toplotnih črpalk kar pomeni, da je skupno število do konca leta 2022 znašalo okrog 20 milijonov. Na podatke za leto 2023 še čakamo, se pa pričakuje, da bo do leta 2030 število narastlo za še več kot 40 milijonov! Z obnovljivimi viri energije bi se naj do takrat ogrevalo kar polovico evropskih stavb!

Če ste v procesu nakupa toplotne črpalke, potem ste verjetno že raziskali trg po dolgem in po čez in ugotovili, da različni ponudniki, ki jih je praktično vsak dan več, ponujajo zelo različne rešitve po zelo različnih cenah. Pri nekaterih se nam zaradi nizke cene vklopi rdeči alarm. Pa je cena pomembna pri izbiri ponudnika? Je lahko najcenejša toplotna črpalka tudi zanesljiva?

Toplotna črpalka model Jersey, z manjšo zunanjo prav tako zmore ogrevati enodružinsko hišo. Lokacija Radomlje

Cena vs. kakovost

Cena toplotne črpalke je pogosto eden izmed glavnih dejavnikov, na podlagi katerega se odločimo za ponudnika. A vendar ne bi smela biti. Najcenejša toplotna črpalka je na prvi pogled morda res privlačna, saj obljublja znatne prihranke že v samem štartu, a vendar nizka začetna investicija ne pomeni nujno dolgoročne ekonomičnosti.

Na ceno toplotne črpalke namreč vplivajo številni dejavniki. Med najpomembnejšimi so zagotovo:

  1. Tip toplotne črpalke – obstajajo različni tipi toplotnih črpalk, in sicer zrak/voda, voda/voda ali zemlja/voda. Kateri tip potrebujete je odvisno od vaše mikrolokacije in naravnih oziroma geografskih značilnosti.
  2. Velikost toplotne črpalke – večja, kot je moč toplotne črpalke, višja je njena cena. Izbor pravilne oziroma optimalne velikosti je ključnega pomena, zato je pomembno, da te izračune opravijo strokovnjaki. V kolikor ne bo primerna tudi prihranki ne bodo takšni, kot ste jih pričakovali.
  3. Učinkovitost toplotne črpalke – predstavlja razmerje med pridobljeno toplotno energijo in količino energije, ki jo toplotna črpalka porabi za delovanje. Če je COP 4 to pomeni, da toplotna črpalka proizvede 4 krat več energije, kot je porabi.
  4. Znamka in kakovost – znane blagovne znamke pogosto ponujajo bolj dovršene in dodelane modele, nudijo daljšo garancijo in boljše pogoje, zato je tudi cena višja. Tudi njihova vložena sredstva v razvoj, testiranja in nove rešitve so bistveno višja, naprave pa učinkovitejše, z okolju prijaznimi hladivi, predvsem pa bolj zanesljive. Kar je za uporabnike v sodobnem času prav tako pomembno je, da omogočajo upravljanje na daljavo in v primeru nastale napake na sistemu ali ob delovanju takoj dobijo obvestilo.

Dobro je, da ponudbo za najcenejšo toplotno črpalko podrobno primerjate z ostalimi. Na tak način boste hitro videli, ali so vam morda ponudili manj zmogljivo, kakšni so garancijski pogoji in navsezadnje, kar je izredno pomembno, preverite izvajalca in njegove reference.

Ali so ljudje zadovoljni z njimi, kako dolgo so na trgu, kakšna je njihova bonitetna ocena, ali imajo lasten servis … Vse te stvari namreč vplivajo na ceno. Dejstvo je, da podjetje, ki ima za seboj celoten ustroj, ne more ponuditi tako nizke cene kot pa »one man band«, ki je lahko, ko boste čez nekaj let imeli kakšno težavo, samo še spomin.

Toplotna črpalka Alpha Innotec, ki uporablja hladivo propan. Lokacija: Tržič.

Prednosti toplotne črpalke

Če boste izbrali dobro in pravilno, boste naslednjih 30 let, kolikor je tudi povprečna doba toplotne črpalke, deležni številnih prednosti.

  • Visoki prihranki, saj boste stroške ogrevanja lahko tudi prepolovili.
  • Povečanje vrednosti nepremičnine.
  • Visoko udobje, saj toplotna črpalka ne zahteva nobenega dodatnega dela. Enkrat na sezono nastavite parametre, nato lahko nanjo preprosto pozabite.
  • Prijazne do okolja, saj pri svojem delovanje ne ustvarjajo emisij CO2.

Ceno toplotne črpalke znižajte s subvencijo Eko sklada

Toplotne črpalke veljajo za okolju prijazen ogrevalni sistem, njen nakup subvencionira tudi država. Za nakup in montažo toplotne črpalke je namreč mogoče pridobiti nepovratna sredstva Eko sklada. V primeru vgradnje toplotne črpalke v nov objekt lahko prejmete do 20 % priznanih stroškov oziroma do največ 1.000 EUR, v primeru zamenjave stare kurilne naprave pa do 40 % priznanih stroškov oziroma do največ 2.500 EUR.

Je pa trenutno v potrjevanju na vladi skoraj 80 milijonov evrov vreden predlog za subvencije več kot 17.000 novih toplotnih črpalk. Sredstva bi bila zagotovljena iz sklada za podnebne spremembe. Letos naj bi na voljo tako bilo 30,5 milijona evrov, naslednje leto 26,5 milijona evrov in leta 2026 22,5 milijona evrov.

Kot pravijo pri podjetju Enertec d.o.o. z blagovno znamko Moja elektrarna, je najcenejša toplotna črpalka vsekakor izredno mamljiva. Sploh na začetku, saj gre za precejšen finančni zalogaj. A bolj kot na ceno je potrebno pred seboj imeti celotno sliko, vključno s kakovostjo, učinkovitostjo, garancijskimi pogoji, dolgoročnimi obratovalnimi stroški …

Toplotna črpalka je namreč dolgoročna investicija in tudi prihranki se izračunavajo na dolgi rok. Morda boste na začetku res odšteli nekoliko več, vendar boste čez 10 let hvaležni, da ste se tako odločili. Ena največjih bojazni najcenejše toplotne črpalke namreč je, da ne bo zadovoljila vaših potreb in da, ko boste čez 10 ali 15 let potrebovali kakšno popravilo oziroma pomoč, ponudnika ne bo več na trgu.