» » » Bolečine v križu med spanjem

Bolečine v križu med spanjem

Eden od tistih nesrečnih znakov staranja in umirjanja telesa, je med drugimi, tudi ta, da se naše telo, po spanju, počuti trdo in boleče. Če se ob tem, pojavijo še bolečine v križu med spanjem, namesto, da bi se naspali na ležišču, ki bi naj bilo mehko in udobno, obstajajo reči, ki nam bodo pomagale, da se bomo zbudili osveženi in  pripravljeni za nove dni, kljub letom, ki neusmiljeno tečejo svojo pot.

.

Vzrok za bolečine v križu med spanjem

.

Vaše bolečine v hrbtu, ki jih lahko občutite že med spanjem, imajo največkrat vzrok neusklajenosti hrbtenice že v času pred tem, ko v posteljo ležemo.

Bolečine v križu med spanjemVečina izmed nas nima ob spanju popolne drže in naše aktivnosti čez dan, še posebej, če so enolične in ponavljajoče, dodatno prispevajo k zategovanju mišic v hrbtnem predelu. Slednje ima za posledico povzročanje bolečin tudi med tem, ko spimo.

Takšen, zelo znani primer pojava bolečin v križu med spanjem, je na primer situacija, ko pretežno sedenje čez dan, povzroči, da se mišice v bokih stisnejo. To vodi do prekomerne ukrivljenosti hrbtenice okoli spodnjega dela hrbta, naša usločenost pa obenem povzroči, da se mišice v ramenih stisnejo. Kar pa dodatno prispeva k bolečinam v zgornjem delu hrbta.

Nekatere spalne pozicije lahko tesnobnost in bolečine med spanjem, samo še intenzivirajo.

Na splošno velja stališče, da mnogi od nas poskušamo doseči večjo udobnost med spanjem, tako, da med spanjem ukrivljamo zgornji del telesa, noge pa želimo imeti čim bolj ravno.

Bolečine v križu med spanjem, lahko povzroči tudi spanje na hrbtu.

Medtem, ko spanje na trebuhu potiska naše boke nazaj, slednje spet vodi k temu, da imamo nadpovprečno ukrivljen spodnji del hrbta. Vse te napetosti na hrbtenico in okoliške mišice lahko privedejo do tesnosti in bolečin, zaradi katerih se lahko zbujamo celo ponoči.

Glejte še: Zdravo spanje v stiku z naravo – Lateks ležišča

.

Reševanje težav vaših bolečin v hrbtu med spanjem

.

bolecine-v-ledvenem-delu

.

Na srečo, obstaja nekaj preprostih metod in navodil, ki pomagajo k odpravljanju bolečin, obenem pa ne zahtevajo nič drugega, kot le nekaj manjših “popravkov” našega spalnega položaja. Bolj pogosto kot ne, so ljudje s kroničnimi bolečinami v hrbtu ugotovili, da je modificiran spalni položaj, najboljši način za spanje brez bolečin.

To je zato, ker lahko z enostavno spremembo položaja spanja, lažje podpirajo hrbtenico in vrat, s čimer pa je tudi količina pritiskov na obeh straneh telesa, enaka na telo.

Prvi korak k zmanjšanju bolečin v križu, med spanjem, je, da uporabite tanko blazino ali celo zloženo brisačo, namesto kupa blazin, ki preveč dvignejo vašo glavo. S tem zmanjšate pritisk na vratu.

Nato položite drugo blazino pod kolena. Ta lajša pritiske v spodnjem delu hrbta.

Če imate težave s spanjem na hrbtu, obstajajo tudi druge možnosti za preprečevanje bolečine v hrbtu. Če vam je ljubše spanje na trebuhu, lahko dajanje tanke blazine pod boke, zmanjša pritisk na hrbtenico.

Prav tako bo, če vam je ljubše spanje na boku, dajanje blazine med kolena, zagotovilo, da se ena stran kolka ne potegne bolj dol kot druga.

.

Preprečevanje bolečin v križu tekom dneva

.

Konec koncev, bolečine v križu, niso samo posledica tega, kako spimo čez noč. Naša drža in aktivnost čez dan ima pomemben vpliv na mišice, slednje pa se lahko zaključi z bolečimi občutki, ne glede na položaj, v katerem spimo.

Čez dan se zato osredotočajmo na ohranjanje dobre drže pri delu in na zagotovitev dovolj pogostih premorov z vstajanjem in rednim raztezanjem telesa.

Skrb za pravilno držo tekom dneva, lahko pomeni razliko med tem ali se boste zjutraj počutili kakor, da morate obiskati maserja ali pa sveži in spočiti.