» » » Ležišče, primerno za bolečine v ledvenem delu

Ležišče, primerno za bolečine v ledvenem delu

V tokratnem našem prispevku, se posvečamo vprašanjem in odgovorom za tiste, ki jih mučijo pretežno bolečine v ledvenem delu.

.

**********

.

Kaj sploh definiramo kot bolečine v ledvenem delu?

Nižja kot so vretenca v hrbtenici, več teže, morajo ta nositi. Pet vretenc v ledvenem delu hrbtenice (od L1 do L5), je največjih nekondenziranih vretenc v naši hrbtenici, katerih glavna funkcija je, da učinkovito podpirajo težo celotnega trupa.

Ena izmed najpogostejših bolečin v ledvenem delu je bolečina na desni strani, do akutne bolečine v križu pa pogosto pride z nenadno poškodbo mišice ali vezi, ki podpirajo hrbet in celoten ledveni del.

Bolečina v tem delu hrbtenice lahko povzroči mišične krče ali sev ali raztrga mišice in ligamente. Vzroki za tovrstne, nenadne bolečine v križu, pa pogosto vključujejo tudi kompresijsko frakturo zaradi osteoporoze (vir: MedLinePlus).

Medtem, ko se za hitro ublažitev bolečin v ledvenem delu priporoča predvsem:

.

  • takojšna ustavitev normalnih in vsakodnevnih telesnih dejavnosti za nekaj dni, s čimer v glavnem prispevamo k lajšanju simptomov in zmanjšanju morebitnih oteklin na območju bolečin (ali izmenična uporaba ledu in toplote (led v prvih 48 urah, nato toplota)), je za trajno odpravo bolečin v ledvenem delu, v najpogostejši praksi tudi razmislek o menjavi spalne podlage, saj ta velja za enega izmed najpogostejših vzrokov za nastanek bolečin.

.

Spalna površina mora za tiste, ki imajo bolečine v ledvenem delu, biti predvsem ortopedska in trša, saj s tem pomembno vpliva na cirkulacijo krvi po celotni hrbtenici in zravna držo. Zaradi svoje strukture, takšno ležišče, hrbtenico med spanjem postavi v pravilen položaj, obenem pa vretenca v hrbtenici tudi raztegne.

.

bolečine v ledvenem delu

.

Ob priporočljivi menjavi ležišča, se pri bolečinah v ledvenem delu, priporoča tudi postopno vračanje izvajanja manj napornih aktivnosti in aerobnih vaj (sprehodi, plavanje in kolesarjenje na stacionarnem kolesu doma, so že ene izmed najbolj priporočljivih, lahkih in postopnih vaj, ki se naj vključijo v dnevne aktivnosti). Z njimi povečamo mišično trdnost in ojačamo nazaj hrbtenico v ledvenem delu.

Vaje, ki vključujejo težja dvigovanja (fitnes, ipd…), se odsvetujejo še najmanj 2 do 3 tedne po pojavu bolečin v ledvenem delu.

.