» » » Nasveti za brušenje in lakiranje parketa

Nasveti za brušenje in lakiranje parketa

Parket je klasična talna obloga, po kateri bo, če smo vsaj malo previdni, hodilo več generacij. Vsa skrivnost temeljito opravljenega dela in lepega, dolgoletnega izgleda parketa, je v tem, da primerno skrbimo zanj. K čemer zraven primernega čiščenja in optimalne temperature, sodi tudi brušenje in lakiranje parketa.

Brušenje in lakiranje parketa je bistveno za ohranjanje njegove mladosti in svežega videza, kolikokrat pa bomo to lahko ponovili (brušenje se priporoča običajno na 10 do 15 let, odvisno od dotrajanosti in obremenjenosti parketa) je odvisno predvsem od tega, kakšen parket nam krasi stanovanje: masivni parketi dopuščajo več brušenj.

Manjša kot je debelina parketa, manjkrat je priporočljivo brušenje, v vsakem primeru pa je smiselno, da se o tem pozanimamo že pred samim nakupom parketa.

.

Brušenje in lakiranje parketa - primer prenovljenega parketa v kuhinji. www.touchlocal.com
Primer prenovljenega parketa v kuhinji. www.touchlocal.com

.

Parket bo zasijal kot nov

.

S pravilnim ter rednim brušenjem in lakiranjem parketa bomo podaljšali njegovo življenjsko dobo, prostor pa bomo osvežili, a pozor: vsako brušenje prinaša določeno spremembo v videzu parketa.

To pomeni, da prvotnega videza, ki ste ga vajeni, ni moč ohraniti. Ne gre toliko za to, da bi bila za spremembo videza kriva tehnika ali postopek brušenja, temveč je to popolnoma normalna in naravna reakcija lesa; nenazadnje parketu odstranimo zgornjo površino, ki pa je zaradi okoljskih dejavnikov tako ali drugače spremenila barvo.

Ko lak začne popuščati, je les veliko bolj dovzeten za umazanijo. Če je izpostavljen neposredni svetlobi, postaja sivkast in rumenkast. Barvno občutljivi so sploh svetlejši odtenki lesa, kar je še eden izmed pomembnih faktorjev, o katerih morate razmisliti že pred samim nakupom parketa.

.

Brušenje in lakiranje parketa

.

Za brušenje parketa se odločimo takrat, ko želimo odstraniti vse površinske poškodbe parketa, torej praske, zareze, sledi visokih pet in druge mehanske poškodbe, ki so nastale z leti uporabe in prizadele leseno površino.

Deščice, ki odstopajo od podlage ali pa so na njih vidni prvi znaki gnitja (črni madeži na parketu), zamenjamo z novimi.

.

Primer parketa pred in po brušenju ter lakiranju. Vir: www.allenthegeek.com
Primer parketa pred in po brušenju ter lakiranju. Vir: www.allenthegeek.com

.

Nekaj osnovnih nasvetov za obnovo parketa

.

  • Prostor, v katerem bomo brusili in lakirali parket, mora biti popolnoma izpraznjen.
  • Če je v prostoru vgradno pohištvo, bo brušenje in lakiranje parketa potekalo do vgradnega pohištva.
  • Obstoječi parket se pobrusi večkrat, da se popolnoma očistijo sledi starega laka.
  • Brušenju sledi večkratno lakiranje parketa. Med vsakim nanosom mora miniti vsaj 6 do 18 ur. Lak bo dal parketu tudi končni videz, odločate se lahko med pol mat, mat ali sijajnim nanosom.
  • Priporočljivo je, da se ob obnovi parketa zamenjajo tudi stenske letvice.
  • Po končanem postopku brušenja in lakiranja parketa vsaj še 7 do 10 dni ne obremenjujte parketa s čiščenjem, pohištvom ali s preprogami, saj je to čas, ki ga lak potrebuje, da se dokončno utrdi.

.

Brušenje in lakiranje parketa vedno zaupajte profesionalcu in ne popoldanskemu hobi mojstru, pa čeprav vas mika smešno nizka cena. Slabo in neustrezno brušenje lahko pusti trajne posledice, enako velja za slabo in neustrezno lakiranje, s čimer boste imeli na koncu večje stroške zaradi sanacije nastale škode.

.

Brušenje in lakiranje ali popolna obnova parketa?

.

Pri parketu velja podobno pravilo kot pri vinu: starejši kot je, boljši je.

Znano je, da so ljudje pripravljeni odšteti veliko denarja za dobro ohranjene parkete iz starejših stavb in, če bi radi vaš star parket zamenjali samo zato, ker je star, dobro premislite, ali ni to samo kaprica.

Parket je plemenita talna obloga, zato velja ob posegih na njem, predhodno dobro premisliti. Popolna zamenjava parketa je smiselna takrat, ko obnova obstoječega ni več možna, ker je ta tako obrabljen in dotrajan. In še takrat ni nujno, da se ga boste morali popolnoma znebiti, ampak bo lahko ostal kot podlaga za nov parket.

.

**********

.

V kolikor se tudi sami zanimate za brušenje in lakiranje parketa, se preko kontaktnih možnosti, priporočamo za pripravo informativne ponudbe in pogovor. Še več primerov in nasvetov pa si lahko ogledate tudi na tej spletni strani.