» » » Dvokapnica za nadstrešek v prečudovitem Destrinku

Dvokapnica za nadstrešek v prečudovitem Destrinku

Dvokapnica za nadstrešek pride najbolj prav v primerih, ko se postavlja nadstrešek večjih dimenzij, za več avtomobilov in tudi, ko okoljske in prostorske zahteve občine zahtevajo, da v primeru prizidkov in nadstreškov, postavimo nadstrešek z dvokapno streho.

Ker je naš nedavni primer izdelave nadstreška v Destrniku zajemal ravno nadstrešek z dvokapno streho, zato v tokratni naši predstavitvi, predstavljamo izdelavo takšnega, katerega streha je dvokapnica.

.

Dvokapnica za nadstrešek – Destrnik

.

Večji nadstrešek, ki je predstavljen v nadaljevanju, smo tokrat postavljali v Destrniku.

Destrnik je prekrasna občina v neposredni bližini Ptuja s približno 2500 prebivalci.
Geografski entuziasti in ljubitelji slovenskih krajev, si boste o njej lahko še največ prebrali, kar direktno na Wikipediji.

Občino tvori enkratno gričevje, ki omogoča hišam fantastičen pogled proti oddaljenemu Ptuju in ostalim okoliškim krajem.

Prva slika (spodaj) prikazuje pogled na okoliške kraje, ravno iz mesta, kjer bo kasneje postavljena dvokapnica za nadstrešek, ki bo namenjen parkiranju več avtomobilov.

.

dvokapnica za nadstrešek
Pogled na okoliške kraje iz betonske plošče na kateri bo stal bodoči dvokapni nadstrešek.

.

Kot je razvidno iz slike, je dovozna, betonska plošča, namenjena postavitvi dvokapnega nadstreška, že predhodno izdelana in že čaka na izdelavo nadstreška.

Na njo bodo v času izdelave nadstrešnice prišli tudi mojstri, ki bodo polagali zunanje keramične obloge (kar je razvidno iz nekaterih spodnjih slik).

Sama razpoložljiva dimenzija za postavitev nadsreška je krepkih 12 x 10 metrov.
Na spodnji sliki lahko vidite že postavljeno konstrukcijo na skoraj v celoti dokončano in položeno betonsko podlago.

.

dimenzije dvokapnega nadstreška
Pogled na skoraj dokončano leseno konstrukcijo.

.

Dvokapnica za nadstrešek je zasnovana tako, da se v svojem desnem delu (na sliki zgoraj) stika z zunanjo steno hiše. Zaradi velikosti, so za podporne in nosilne stebre postavljeni po trije stebri na obeh prečnih legah ter dodaten vmesni steber na hrbtni strani vzdolžne lege s hišo.

Prečno na njih potekajo dodatno ojačane, dvojne lege, ki povezujejo posamezne nosilne stebre (slika spodaj):

.

dvojne ojačane prečne lege
Dvojno ojačane prečne lege, ki povezujejo zunanje nosilne stebre.

.

Oba sredinska nosilca sta zato, ker gre za dvokapnico, seveda višja.

Na spodnji sliki lahko vidite kako je potekalo povezovanje posameznih nosilnih stebrov, prečnih leg med nosilci in postavljanje strešnih špirovcev.

.

dvokapnica nadstrešek

.

Les, ki je pri tem uporabljen, je naraven, suh, žagan les. Glavne razlike med uporabo naravnega, suhega in žaganega lesa ter uporabo lepljencev, so opisane v Vodniku za izbiro ustreznega nadstreška, ki ga najdete na povezavi.

Detajl o tem, kako so nosilni stebri vpeti v tla in betonsko podlago, je prikazan na spodnji sliki:

.

nosilni steber
Nosilni steber na pocinkani konzoli, vpeti v betonsko podlago. Konstrukcija je pripeljana na delovišče v zaščitni foliji.

.

Pogled na izdelavo strešne kritine iz spodnje strani in prekrivanje dvokapnice s paropropustno folijo, je prikazano na spodnji sliki:

.

paropropustna folija

.

Na sliki lahko tudi vidite kako je dvokapnica za nadstrešek povezana in vpeta v svojem zgornjem delu. Za stabilnost same strehe, so prečne, krajše lege montirane tudi visoko v ozkem delu same dvokapnice.

Streha je bila na koncu, na zunanji strani, pokrita s pločevinasto kritino in obdelana s kovinskimi obrobami.

Ker je naš “fotograf” prizorišče zapustil pred polaganjem pločevinaste kritine, se boste za dokončen ogled izdelka morali odpraviti k Žerdinovim v Destrnik in si morali izdelek ogledati v živo.

Čisto za konec, prikazujemo še detajl, ki kaže kako je dvokapnica za nadstrešek povezana z obstoječo streho na hiši.

Na sliki lahko vidite prečno podeskanje in predpripravo za polaganje kritine, sicer pa lahko na isti sliki tudi vidite kako so s poševnimi rokami, dodatno povezani nosilni stebri s prečnimi legami.

.

povezava dvokapnice s streho
Povezava dvokapnice z obstoječo streho.

.

V primerih, ko je dvokapnica za nadstrešek namenjena parkiranju avtomobilov, so med najpogostejšimi možnostmi za ureditev talne podlage, uporaba pralnih kock, betonska podlaga, naravna tla in tudi zunanje keramične ploščice.

V primerih, ko gre za postavljanje dvokapnice npr. za zunanje letne terase ali npr. vrtne dvokapne pergole, pa se za zunanjost, vse pogosteje uporabljajo tudi tako imenovane zunanje wpc deske. O njih boste precej koristih vsebin, našli na tej povezavi.

Sicer pa je pri postavljanju tako velikih dvokapnih kot več kapnih nadstrešnic, v praksi tudi ogromno povpraševanj za to, da se določen del nadstrešnice npr. obda z deskami ali kako drugače zapre.

Takšni vrtni nadstrešek z uto in sicer enokapno streho je prikazan v tem prispevku, enkratno letno kuhinjo z obdelano uto pa lahko vidite tudi na tej povezavi.