» » » Enostavne lesene pergole

Enostavne lesene pergole

Lesene pergole služijo kot okras k vrtovom, travnatim površinam in sadovnjakom ob hišah in stanovanjih. Okolico hiše s postavitvijo enostavne lesene pergole še posebej obogatimo, če ob njih zasadimo grmičevje in trajnice, prostor pod njo pa izkoristimo za postavitev letne sedežne garniture.
.

enostavne lesene pergole
Postavljanje enostavne lesene pergole v novonastajajočem cvetličnem kotičku

Tak prostor uporabimo za druženje, piknike in zabave, ki nam bo s primerno zasaditvijo (trta, kivi, klematis,…) brez montaže nadstreška dajal naravno senco. Če pa nas mika uporaba prostora tudi pozimi ali v deževnih dneh pa si na obstoječo leseno pergolo postavimo še poljubno kritino. Ta je zaradi nosilnosti lahko opečnata, slamnata ali iz pvc in pleksi materialov.

enostavne lesene pergole
Prečne lesene letvice na katere se bo razrasel kivi, trta ali vzpenjalke

Enostavne lesene pergole sestojijo iz fiksno postavljenih betonskih temeljev (v primeru pri stranki smo uporabili štiri točkovne temelje za štiri nosilne lesene stebre).

Za leseni material smo uporabili kakovosten kostanj, ki ga krasi dolga obstojnost in odpornost pred vremenskimi vplivi. Nosilni stebri so dimenzij 16 x 16 cm.

enostavne lesene pergole
Dvignjeni temelji za zaščito pred vlago iz tal

Nosilne stebre smo povezali z obdelanimi in brušenimi prečnimi letvami, kot povezavo in osnovo za vzpenjalke ali trto pa prečno povezali lesene letvice višine 12 cm in 5 cm širine.

Celotna lesena pergola je trikratno prebarvana z zaščitnim premazom in barvo oreha, njena postavitev z izdelavo betonskih temeljev globine 80 cm in postavitvijo lesene konstrukcije pa je vzela tri dni.

enostavne lesene pergole
Lesene roke za dodatno oporo prečnim nosilnim letvam

Osnovne lesene nosilce smo za dobrih 10 centimetrov dvignili od tal z namenom, da se vlaga iz zemlje ne prenaša na les.

Lastnik si lahko kasneje pod takšno pergolo omisli postavitev betonske plošče, kamnitih pranih plošč ali kako drugače tlakuje prostor pod pergolo.

Lastnik je v ambient lesene pergole imel vključeno tudi drevo, zato smo zadnji del pergole montirali tako, da leseni nosilci potekajo skozi krošnjo češnjevega drevesa.

V kolikor tudi vas zanima sestava enostavnih lesenih pergol, vas vabimo, da se nam oglasite čez spodnji kontakt.