» » » Kako zasnovati garderobno sobo

Kako zasnovati garderobno sobo

Garderobne sobe se od vgradnih omar (ki jih predstavljamo v prispevku v povezavi) razlikujejo po tem, da gre za povsem samostojne prostore ob spalnicah in otroških sobah, ki so namenjeni izključno garderobi, hkrati pa imajo svoj dostop (najpogosteje) skozi drsna vrata.

Garderobne sobe boste od vgradnih omar ločili po tem, da je v njih omogočeno prosto gibanje in njihova uporaba.

Za izdelavo garderobne sobe (katere sicer mnogo ljudi vseeno enači z vgradnimi omarami) ni nujno potreben velik prostor.

Dovolj je vstopna odprtina klasičnih dimenzij (kamor montiramo klasična krilna ali drsna vrata), ter poljubna prostornina v notranjosti.

Nekateri svojim garderobnim sobam namenjajo celoten prostor v sobi, tudi z nadaljevanim prehodom recimo v kopalnice in druge prostore. Drugi z garderobnimi sobami zapolnijo le kakšne niše (pod stopnicami, pod poševnimi stropovi, za dimniškimi zidovi in podobno).

Kako zasnovati garderobne sobe?

Na sliki spodaj lahko vidite primer klasičnega prostora iz katerega je izdelana garderobna soba. Če prostor za garderobno sobo še ni vnaprej določen, lahko ob njenem snovanju sami s postavitvijo predelnih sten (npr. iz knaufa) določimo dimenzije in prostornino garderobne sobe.

Glede na to, da se bo v sobi postavilo pohištvo, povsem po merah sobe, nam pri postavljanju predelnih sten ni potrebno skrbeti glede tega, da bodo dimenzije sobe takšne, da bodo vanj sodili posamezni pohištveni elementi.

Nasprotno, lahko se odločimo in sploh ne uporabimo pregradnih sten in za pregrade garderobne sobe uporabimo kar omare. V prispevku, kjer smo opisovali možne primere postavitve omar v prostor, smo prikazali tudi te možnosti.

garderobne sobe celje
Primer izdelave garderobne sobe po meri

Kako čim bolje izkoristiti prostor v garderobnih sobah?

Odvisno od velikosti prostora, ki ga imamo na voljo, garderobne sobe lahko izkoristimo maksimalno. Ker bo v njih v največ primerih postavljeno pohištvo po meri, razmislite o omarah od tal do stropa in od zidu do zidu.

Obenem, če je prostor dovolj velik, lahko tudi sredino garderobne sobe, uporabite za to, da vanjo postavite ličen pohištveni otok (s predali na poteg), ki vam bo služil za to, da boste vanj pospravljali reči kot so nogavice, robčki, kravate in podobno.

garderobne sobe celje
Primer garderobne sobe v razkošnem stilu s pohištvenim otokom na sredini

Kakšne barve izbrati za garderobno sobo?

Kar se tiče barv garderobnih sob, poglejte najprej koliko se kaj naravne svetlobe nahaja v vašem prostoru, ki ste ga namenili garderobni sobi. Če svetloba dostopa skozi strešna okna ali skozi okna ob straneh, se boste v garderobni sobi lahko igrali tudi s temnejšimi barvami.

Te sicer prostor vizualno zmanjšajo, a temne barve (še posebej v kombinaciji z zlato, srebrno in steklom), dajo fantastičen občutek prestiža in luksuza. Komur je všeč ta stil, se bo zagotovo spogledoval s temi barvnimi kombinacijami.

Po drugi strani boste v prostoru, v katerem nameravate postaviti garderobno sobo in mu zmanjkuje naravne svetlobe, iskali rešitev z dodatno električno inštalacijo, obenem pa se spogledovali s svetlimi kosi pohištva. Če boste v garderobni sobi pustili kakšno steno nepokrito z omarami, naj bo ta bela ali drugače svetlih tonov. Tudi strop in tla naj bodo v manjših garderobnih sobah, svetli.

Da ne boste skrbeli glede tega, da v primeru zapiranja garderobnih sob, vaš prostor še dodatno zatemnite, razmislite tudi ali ne bi za drsna vrata vaše garderobne sobe uporabili prozornih in prosojnih materialov (prozorno steklo, matirana bela stekla in podobno).

Če vas je strah, da bi s postavljenim pohištvom v garderobni sobi, prostor samo še dodatno zatemnili, si lahko omislite samo postavitev odprtih polic in regalov v garderobni sobi (primer spodaj).

garderobne sobe celje
Garderobna soba z zgolj kovinskimi obešalniki in policami

Nekaj dodatnih slik rešitev za garderobne sobe smo prikazali tudi v prispevku Garderobne omare za vsak žep.