» » » Pohištvo za garderobne prostore po meri

Pohištvo za garderobne prostore po meri

V praktično vseh stanovanjih in hišah se najde prostor, ki ga ne uporabimo za nič, ker je preprosto dimenzijsko tako poseben, da vanj pač ne moremo smiselno postaviti nobenih polic, omar, komod ali drugega pohištva. Največkrat se tak prostor oz. prostorska niša najde pod stopniščem, ob kakšni kotni ali vzdolžni steni v predsobi, v kotih mansardnih sob pod poševnimi stropi ali pa za vrati v določene prostore. Nemalokrat prilagojene pohištvene rešitve iščemo pri opremljanju manjših garsonjer in enosobnih stanovanj.

Družine, ki res potrebujejo dodaten garderobni prostor, zato iščejo pohištvo, ki bi ga bilo mogoče smiselno in funkcionalno izrabiti za odlaganje garderobe in pa tudi drugih reči, za katere ne najdemo prostora za njihovo odlaganje.

Čelade, kovčke, večje škatle z novoletnimi okraski, likalna deska in celotne likalne postaje, manj uporabljana in odslužena, manjša sedežna garnitura, zbirka starih glasbenih plošč, najrazličnejši spominki, športne fitnes in druge naprave in podobno, po eni strani, v naših hišah in stanovanjih ne najdejo ustreznega mesta.

Po drugi strani pa ima praktično vsaka stanovanjska enota nekatere prostore povsem nefunkcionalno ali na sploh, neizkoriščene.

Že v prispevku, kjer so predstavljene različne ideje za opremljanje garderobnih prostorov in sob, lahko vidite, da je takšne prostore mogoče funkcionalno opremiti z najrazličnejšim pohištvom.

.

Garderobnim prostorom prilagojeno pohištvo

.

Po eni strani v nepravilen garderobni prostor (sobo) najlepše sodi pohištvo v obliki navadnih aluminijastih nosilcev in obešalnih palic, na katere je mogoče poljubno montirati npr. različne odlagalne police in predale. Obenem pa je te mogoče tako po širini kot višini (ter gostoti) poljubno kombinirati, pač glede na naše potrebe.

Tako zapolnjen garderobni prostor s pohištvom po meri garderobne sobe, lahko vidite na spodnji sliki:

.

garderobni prostor pohištvo
Garderobni prostor pohištvo – po zidnih stenah prilagojena garderobna omara z drsnimi vrati ter aluminijastimi nosilci v notranjosti omarnih korpusov.

.

Nosilni stebri in okovja (ročaji na drsnih vratih ter tirnice samih vrat), so iz srebrnega aluminija, polnilo spodnjih drsnih vrat je matiran iveral v beli barvi, v zgornjih drsnih vratih je kot polnilo uporabljeno protilomno, klasično ogledalo.

Celoten pohištveni sestav je v garderobni prostor vgrajen od stene vhodnih vrat ter do hrbtnega zidu ter od tal do stropa.

Organizacija garderobe v takšnih prostorih seveda nato sledi zasnovi pohištva.

Spodnji omarni prekati so v tem primeru namenjeni pospravljanju škatel, večjih kovčkov, škornjev in pač reči, ki so težje, zgornji del, od drsnih vrat naprej, pa je namenjen sami garderobi, pa tudi spominkom in drobnarijam (čistila, manjši gospodinjski aparati, ipd…).

Praktičen prikaz primera izkoristka garderobnega prostora je prikazan tudi v prispevku, na povezavi.

.

Garderobni prostor pod stopnicami

.

Tudi izkoristek prostora za montažo pohištva kot garderobni prostor pod stopnicami, je v naših prispevkih že prikazan.
Povezava do prispevka z naslovom Vgradne omare pod stopnicami, je tukaj.

Je pa tako, da se ti prostori praviloma izkoriščajo za vgradnjo omar in predalov za čevlje ter ostala obuvala, pogosto pa tudi kot odprti poličniki, če se na primer stopnišče nahaja v odprtem delu stanovanja ali v sobah, ki so med seboj povezane.

Tehnično je najlažje izdelati garderobne police in zaprte predale, sicer pa je odvisno od potreb, tudi v prostor pod stopnicami mogoče namestiti različne izvlečne pohištvene elemente, nosilne aluminijaste stebre, obešalne palice ali podobno.

Primer resnično funkcionalnega izkoristka prostora pod stopnicami lahko vidite v prispevku na zgornji povezavi ali pa kar na spodnji sliki:

.

garderobni prostor pohištvo pod stopnicami
Izkoristek prostora pod stopnicami kot garderobni prostor z izvlečnimi policami ter krilnim odpiranjem omarnih vrat.

.

V povezavi s tem, spomnimo, da pogosto optimalen in maksimalno funkcionalen garderobni prostor lahko izkoristimo s pohištvom kotnih omar.

.

Garderobni prostor in pohištvo za mansardne sobe

.

Tisti, ki nas spremljate redno, že veste, da imamo na temo mansard, najbrž za povedati, kar največ.

O različnih pohištvenih rešitvah za mansarde je ogromno prispevkov objavljenih na tej povezavi, posebej vgradnim omaram in pohištvu po meri, pa je namenjena tudi ta povezava.

Pohištveno garderobni izziv mansard v večini primerov izhaja iz nepravilnih in nevsakdanjih oblik mansardnih prostorov (npr. poševni stropi, dimniški tram, okenske police, vgradna mansardna okna, zidni zob,….), pa tudi dimenzijsko so mansarde v večini primerov manjše in bolj omejene s prostorom.

Garderobni prostor je zato v mansardi zasnovati težje, pohištvo primerno za garderobni prostor v takšnih stanovanjih pa tako ali tako ni mogoče najti v trgovinah s klasično ponudbo pohištva.

Ker je na zgornjih dveh povezavah več kot dovolj primerov opremjanja garderobnih prostorov s pohištvom, prilagojenim mansardam, je v nadaljevanju predstavljena samo ena izmed prostorskih mansardnih in hkrati garderobnih rešitev.

Klasična zapolnitev mansarde z vgradnimi omarami in izkoristek najnižjega dela pod poševnim stropom, je predstavljena, na spodnji sliki:

.

vgradna omara z drsnimi vrati v mansardi
Vgrajena omara pod najnižji del mansardnega stropa.

.

Če tudi sami brskate za rešitvami za vaš garderobni prostor in primerno pohištvo zanj, se priporočamo za naše svetovanje in info ponudbo, tudi mi.