» » » Kratki nasveti za opremljanje mansard

Kratki nasveti za opremljanje mansard

V tokratnem prispevku predstavljam ideje za opremo mansarde, ki smo jih predlagali (in tudi izvedli) pri različnih strankah.

Mansardni prostori imajo to lastnost, da se zaradi pogostih konstrukcijskih ovir (dimniški zidovi, tramovi, različne omarice), poševnih stropov in nepravilnih dimenzij prostor, praviloma težje izkoristijo v primerjavi s prostori v etažah in pritličju.

Dodatno oviro najpogosteje opremi sob v mansardnih prostorih predstavljajo tudi okna, potrebna izolacija (in vse večja širina, ki jo narekuje pasivna izgradnja stanovanjskih prostorov) ter tudi sama raporeditev prostorov v mansardi, ki že sama po sebi zaradi potrebne višine vrat, narekuje, da ne moremo imeti razporeditev mansarde ravno takšno kot imamo recimo razporeditev v pritličju.

ideje za opremo mansarde
Ovire, ki spremljajo večino mansardnih stanovanj, poševni stropi, potrebna izolacija, ustrezna osvetlitev prostorov, električna inštalacija, leseni in zidni tramovi

Precej mansardnih prostorov lahko pregradimo s predelnimi stenami, ki jih ne vgradimo ali zidamo. Takšne, lahko tudi premične predelne stene, so dobre v primerih, ko v prihodnosti načrtujemo naraščaj ali druge potrebe po spremembi prostora.

Montaža predelnih sten (premičnih, iz lesa ali stekla ali pvc materialov) je hitrejša, lažja, hitreje takšne stene tudi prestavimo in montiramo na druga mesta. Obenem, če imamo premične stene, lahko z njimi po potrebi prostore dnevno zapiramo in odpiramo, pač glede na vrsto potreb.

Namesto zidnih sten (za katere se moramo vračati nazaj v tretjo gradbeno fazo), in, ki so ponavadi težke (in zato neprimerne za lesene in starejše mansardne prostore) si lahko omislimo stene, ki so hkrati tudi regali. Še posebej, če določen prostor nima svoje naravne svetlobe in bi ga gradnja dodatnega zidu samo še bolj zatemnila, je bolje, če uporabimo za stene bele barve, pleksi material ali pa namesto sten naredimo kar vgradne regale.

ideje za opremo mansard

Montažne pregradne stene imajo še nekatere druge prednosti pred zidnimi. Poljubno jih lahko namestimo po merah, ki jih naš prostor omogoča. Ne zavzamejo ogromno prostora. Montaža je hitrejša in predvsem rešitev ni nujno trajna. Kar je lahko prednost, še posebej, če nameravamo mansardno stanovanje v bližnji prihodnosti ponovno spreminjati.

Za “vpasovanje” montažnih predelnih sten lahko uporabimo aluminijaste profile, v katere namestimo lesena, steklena ali pvc polnila. Ki pa jih je mogoče dobiti v najrazličnejših barvah in dekorjih (gravure, peskanje).

Za predelno steno lahko uporabimo tudi drsna vrata, ki jih opremimo z ogledalom ali pa kar namesto pregradne stene vgradimo omaro. Ta je lahko dostopna iz obeh strani prostora, ali pa na eni strani služi s svojim hrbtom kot stena ene sobe, na drugi strani pa kot garderobna omara.

ideje za opremo mansarde

Pohištvo, ki ga postavljamo v mansardne prostore, najpogosteje razporedimo tako, da čim manj motijo prehodne poti in poti, kjer nam je še omogočena normalna stojna višina. V predele mansardnih sob, kjer poševnine onemogočajo normalne globine, pa bomo dali nizko pohištvo, regale, komode, predalčnike, zabojnike z igračami in podobno.

Pogosto se za te nižje predele uporabi tudi postavitev postelje. Saj je stojnega prostora v mansardnem stanovanju za postavitev postelje enostavno škoda.

Tudi pri nizkih regalih in komodah, ki jih imamo v globinah poševnih stropov v mansardi, se za prihranek prostora predstavlja takšno pohištvo, ki ima namesto klasičnih vrat odpiranje z drsnimi vrati. Manevriranje s klasičnimi vrati namreč zahteva najmanj toliko prostora, kot je širina enega vratnega krila omare ali komode.

Ker pa je v mansardnih prostorih vsak centimeter še kako pomemben, z drsnimi vrati za uporabo omare, teh centimetrov ne bomo izgubili.

ideje za opremo mansard

Mansardni prostori so polni tudi najrazličnejših prostorskih niš, za katere ponavadi težje najdemo primerno funkcijo. A, ker prostora ni nikoli dovolj, lahko takšne kotičke izkoristimo za montažo garderobnih sob, otroških igralnih kotičkov, priročnih kopalnic ob spalnicah (seveda, če dopuščajo inštalacije) in ostalo. Dobro je, če pred celotno zasnovo mansardnega stanovanja imate že v mislih izgled pohištva in razporeditev opreme – saj pogosto kasnejše razmišljanje o tem povzroča samo dodatne stroške v zvezi z novim prestavljanjem računalniških in električnih inštalacij, morebitnih vodovodnih cevi in drugega.

ideje za opremo mansard
V mansardah lahko vsako nišo izkoristimo za uporabno