» » » Izbira ležišča in praktične podrobnosti, ki jih večina ne upošteva

Izbira ležišča in praktične podrobnosti, ki jih večina ne upošteva

Na trgu različnih vzmetnic in ležišč, so med vso raznovrstno ponudbo, izjemno popularne tudi vzmetnice s tako imenovanimi žepkastimi vzmetmi. Čeprav si podrobneje o njih, lahko preberete že v prispevku Podroben opis razlik med šlarafijskimi in žepkastimi vzmetnicami ter tudi v članku O glavnih prednostih kakovostnih žepkastih vzmetnic, smo opis spodaj pripravili za vse, ki jih zanimajo praktične izkušnje, priporočila in razlike med različnimi žepkastimi vzmetnicami, med seboj.

.

************

.

Tako kot velja pri vseh ostalih vrstah ležišč, je tudi pri izboru vzmetnice z žepkastimi vzmetmi, treba biti pozoren na razlike med različnimi modeli, saj za kakovosten spanec na vzmetnicah iz žepkastih vzmeti, ne zadošča, da preprosto izberemo najcenejšo med njimi.

Prvi argument, ki ga moramo imeti v mislih pri izbiri vzmetnice s kakršnokoli železno konstrukcijo (šlarafija ali žepkaste vzmeti) je ta, da železo in kovine sodijo med neprožne materiale. Kar pomeni, da so sicer vzdržljivi, a, ko se enkrat transformirajo, da se ne vrnejo v prvotno stanje.

Če imamo v naši hiši npr. majhne otroke, ki radi poskakujejo po vzmetnicah, se nam pri izbiri cenejših vzmetnic z žepkastimi vzmetmi lahko pripeti, da se bodo vzmeti posedle in ne vrnile v svojo prvotno obliko.

Obenem je pri izboru ležišča z vzmetmi treba vedeti, da je kovina material, ki se predvsem v zimskem času, precej ohladi, kot takšnega pa ga zato ne želimo imeti v bližini naše kože in organov. Zato je zelo pomembno, da izbiramo med vzmetnicami z žepkastimi vzmetmi, ki so obdane s kakovostnimi in dovolj debelimi materiali, da ne prenašajo temperature kovine skozi ležišče.

Za lažjo predstavo in občutek pri stiku kože s kovino, si poskušajte predstavljati kako je, če se z roko dotaknete kovine, lesa ali plastike v različnih letnih časih. Če je v poletnih mesecih kovina toplejša, velja, da je v zimskih, toliko bolj hladna.

Ker so vzmetnice z žepkastimi vzmetmi tako popularne, ogromno ljudi naredi kompromis in med tovrstnimi vzmetnicami izbere takšno, ki ima manj vzmeti, a je cenejša. Treba pa je vedeti, da je glavna funkcija žepkastih vzmeti ravno v tem, da vsak žepek nosi svojo težo, zato si naredimo prej škodo kot korist, če izberemo vzmetnico, ki ima majhno število žepkov.

Splošna praksa je pokazala, da so cenovno izjemno ugodne vzmetnice z majhnim številom žepkom, celo bistveno slabše kakovosti kot npr. lateks ali pena.

Predvsem tisti, ki si ogledujejo ponudbo ležišč v velikih trgovskih centrih, kjer so ležišča zapakirana v rolo, pa morajo vedeti, da v teh primerih nikakor ne gre za vzmetnico z žepkastimi vzmetmi, saj je le to, nemogoče zapakirati na tak način.

Žepkaste vzmeti in kovina vežejo nase statiko, kar lahko prispeva k nemirnemu spancu – zato je spet potrebno, pri kovinskih materialih, izjemno pozornost posvetiti materialom, ki vzmetnico iz žepkastih vzmeti tudi obdajajo.

Vse to nam daje vedeti, da obstaja zelo velika razlika med različnimi vrstami vzmetnic z žepkastimi vzmetmi, zato nikakor ne gre enačiti vzmetnice, ki stane 400€ z vzmetnico z žepkastimi vzmetmi, ki stane npr. 800 ali celo več evrov.

.

lvzmetnice priporočila

Kakovost različnih vzmetnic z žepkastimi vzmetmi, boste tudi opazili pri debelini vrhnje plasti (pene), ki je položena na žepkaste vzmeti. Če je pri cenejših modelih ta debelina 2 cm, boste pri kakovostnejši vzmetnici naleteli na debeline tudi do 20 cm nad žepki.

Če se odločimo za premalo debelino (glede na težo našega telesa), nam lahko takšno ležišče, daje “fedrast” občutek”. Pri izboru pene, ni enako, če se na določeno debelino uleže človek s 150 kg teže ali oseba s pol manj, žal pa se vse prepogosto zgodi, da kupci vzmetnic in ostalih vrst ležišč delajo kompromis med čim nižjo ceno in kakovostjo.

Ker se kakovost posamezne vrste ležišča ne meri samo z debelino pene, temveč tudi z gostoto materialov, ki vplivajo na ortopedsko lego telesa in udobje, je v prvi vrsti pomembno, da izberemo ležišče, ki ojača predvsem ledveni del.

.

Za ljudi, ki se prekomerno potijo, je bolj kot samo jedro ležišča, pomembna prevleka ležišča in ne to ali je npr. na lateksu bolj vroče kot npr. na peni.

Razlog je preprosto v tem, da naša koža pride v stik s prevleko in ne jedrom ležišča. Pri prekomernem potenju je treba biti pozoren na obliko tkanja prevleke in prepustnost zraka, ki vpliva na to, da ležišče in z njo prevleka, hitro odvajata vlago.

Tudi trditve, da so prevleke izdelane iz 100% bombaža, antibakterijske in antimikrobne, so prej zavajanje kot resnica, saj je povsem logično, da se mikrobi (pršice) rade udomačijo na naravnih materialih, kot na umetnih (poliestru). Poliestri so umetno pridelani materiali, ki za pršice predstavljajo eno veliko, umetno (plastično) in nenaravno okolje.

Češ, da je prevleka iz bombaža bio in, da jo bomo pač pogosteje oprali, pa tudi ne vzdrži, saj posteljne prevleke niso enake posteljnini, ki jo operemo vsakih 14 dni ali enkrat na mesec.

Ko smo že pri prevlekah iz bambusa in enačenju njihovih lastnosti z bio izdelki iz narave, je potrebno tudi iskreno povedati, da je posamezen bambus lahko tudi do 6 x šprican s pesticidi, da lahko sploh zraste do višine in v času, kot mora.

Edina alternativa je bambus, ki lahko brez pesticidov in špricanja zraste do želene višine v ustreznem času, zato je ključno, da pri izbiri prevlek iz bambusa ne vzamemo kar najcenejše, temveč takšne, iz katere je bambus pridelan po dejansko naravni poti.

.

**********

.
Za še več čisto praktičnih izkušenj in priporočil, svetujemo, da se nam oglasite čez kontaktne možnosti.