» » » Če bi svoje stopnišče radi zaprli z drsnimi vrati

Če bi svoje stopnišče radi zaprli z drsnimi vrati

Drsna vrata so praktična rešitev za prostore, ki ne dopuščajo dovolj manevrirnega prostora za vgraditev klasičnih vrat z vratnimi krili. Ker je vgradnja drsnih vrat (še posebej teh brez kasetnih vložkov) lažja in hitrejša od vgradnje klasičnih vrat, se naročniki za njih odločajo praktično za vse prostore.

drsna vrata
Prozorna drsna vrata kot prehod med dvema prostoroma

Drsna vrata lahko služijo kot pregrada med dvema prostoroma (na primer med jedilnico in dnevno sobo), kot pregrada v enem prostoru (na primer v otroški sobi, ki si jo delita dva otroka), kot vrata, ki zapirajo hodnike in stopnišča, kot vhod v posebne prostore (na primer v garderobne sobe) in še kje.

Od proizvajalca do proizvajalca je ponudba drsnih vrat različna. Boljši ponudniki se ločijo po širši paleti barvnih možnosti za polnila drsnih vrat. Prav tako pa so polnila drsnih vrat lahko različnih materialov.

drsna vrata
Kombinacija materialov in dekorjev na drsnih vratih. Steklo, fototapete in les.

Tako se lahko odločimo za steklena drsna vrata, lesena drsna vrata, kombinacijo drsnih vrat s steklom in lesom, različnimi dekorji drsnih vrat (peskana stekla, ogledala na drsnih vratih, fototapete in drugi materiali (tekstil) na drsnih vratih, gravirana drsna vrata,…).

Drsna vrata in mehanizmi za drsenje

Druga stvar, na katero se pri ponudbi drsnih vrat splača biti pozoren, so mehanizmi po katerih drsna vrata drsijo (vodila, ročaji in okovja). Večina ponudnikov nudi te mehanizme v aluminiju. Aluminij je lahek in prihaja v različnih oblikah. Zato so drsna vrata z vodili iz aluminija praktična, hitro sestavljiva, prihajajo v različnih oblikah in možnostih.

Cenejši material od aluminija je pločevina. Tisti, ki iščete drsna vrata za nezahtevne prostore in prehode, se lahko odločite za pločevino. Pri čemer se splača biti pozoren na to, da naj bodo drsna vrata s pločevinastimi okovji raje nižja. Pločevina je mehak material in v kolikor iščete višja drsna vrata, lahko pri pločevini pride do upogiba polnila.

Mehanizmi pri drsnih vratih so montirani različno. Lahko imate takšne, ki se povsem skrijejo v vrata (in jih ne vidimo), cenejši mehanizmi so vidni samo iz zadnje strani drsnih vrat (primerni recimo za drsna vrata v garderobnih sobah, ne pa na prehodih, kjer vrata gledamo iz obeh strani). Nekateri ponudniki ponujajo tudi drsna vrata, ki so vpeta samo v stropu, na tleh pa ni nobenih vodil in mehanizmov za drsenje.

spodnje vodilo za drsna vrata
Spodnje vodilo za drsna vrata, ki drsijo s pomočjo kolesc

Drsna vrata in polnila

Kot sem zapisal že na vrhu prispevka, lahko imajo drsna vrata različna polnila. Pri večini ponudnikov je najbolj priljubljen iveral. Iveral (iverne plošče) so napram drugim materialom lahke, dobavljive v najrazličnejših barvah, trpežne in z lahkoto jih je tudi obdelovati. Med seboj se razlikujejo po pastelnih barvah. Dobimo jih pa tudi v barvah visokega sijaja (lakirane barve).

Sicer si lahko pri iveralu, odvisno od ponudnika, sami določamo debelino polnila, a praviloma je ta okrog 8 milimetrov.

Stekla in ogledala prav tako, odvisno od ponudnika, prihajajo v različnih barvah in možnostih. Izbiramo lahko med kaljenimi stekli (ki so trpežnejša), peskanimi stekli, gravurami, zatemnjenimi stekli in ogledali ter različnimi možnostmi poslikav stekel.

Cenovno so drsna vrata s stekli dražja od drsnih vrst z iveralnimi polnili. Rešitve s steklenimi drsnimi vrati zelo lepo pridejo v poštev recimo v opremljanju garderobnih sob, modernih spalnic, še posebej pa v prostorih kjer potrebujemo dovolj svetlobe in bi nam leseno polnilo še bolj zatemnilo prostor.

Drsna vrata in dimenzije

Za gospodinjsko rabo najpogosteje dimenzije drsnih vrat sežejo od tal do stropa (do 260 cm), po širini pa je mogoče drsna vrata montirati poljubno široko. Še sprejemljiva širina enega krila drsnih vrat naj bo okrog enega metra. Odvisno od širine prostora, ki ga želimo zapreti z vrati, pa se odločimo in montiramo število vodil, da bomo zaprli ves prostor.

Pri drsnih vratih imamo možnost tudi, da posamezna krila drsnih vrat naredimo fiksna (se ne prestavljajo), druga pa prestavljiva. Odvisno od želja in zmožnosti ponudnika.