» » » 4 primeri izdelanih modernih, manjših kuhinj

4 primeri izdelanih modernih, manjših kuhinj

Sodobna gradnja stanovanj in bivalnih prostorov po eni strani razširja in povezuje posamezne prostore med seboj (npr. kuhinjo z jedilnico in dnevnim prostorom, delovne kotičke in pisarniške prostore z ostalim bivalnim ambientom pri tistih, ki svoje delo opravljajo od doma,…), po drugi strani pa posamezne prostorske kote in niše tako razgiba, da moramo včasih biti že pravi virtuozi, da vanje predvsem funkcionalno in praktično (obenem pa tudi estetsko) umestimo želen interier in pohištvo. Še posebej, ko nas zanima izdelava kuhinje, je zato vsako opremljanje kuhinje pravzaprav svoja, individualna in unikatna rešitev.

V današnji objavi vam predstavljamo nekaj praktičnih primerov opremljanja kuhinj (s krajšimi opisi).

.

Izdelava kuhinje v blokovskem stanovanju

.

izdelava kuhinje
Izdelava kuhinje v kot. Svetla kotna kuhinja v blokovskem stanovanju.

.

Izdelava kuhinje v blokovskih stanovanjih ponavadi ponuja prav posebno vrsto izzivov. V večini stanovanj v blokih pridejo v poštev enovrstne kuhinje ali kuhinje obrnjene v en ali drugi kot. Nemalokrat je nad zgornjimi kuhinjskimi elementi napeljana še radiatorska inštalacija, prostor kuhinje pa je povezan z jedilnico ali dnevnim prostorom.

Ne glede na to ali ima prostor svoje okno in naravno svetlobo, v večini primerov teh kuhinj, poskrbimo za montažo dodatnih svetil pod zgornje, viseče kuhinjske elemente.

Na sliki zgoraj smo opremljali kuhinjo v obliki črke L (primer s kataloškimi slikami kotnih rešitev smo objavili v predstavitvi 3 primerov kotnih kuhinj na povezavi). Skrajno levo smo ob steno zasnovali večjo vgradno omaro, ki služi za montažo vgradnega hladilnika v zgornjem delu ter vgradnjo zamrzovalnega dela v spodnjem delu.

Zgornji in spodnji niz kuhinjskih elementov sta simetrično poravnana in razen v delu, kjer se nahaja kuhinjska napa, potekata v ravni liniji.

Indukcijska plošča je vgradna, desnemu kraku kuhinje smo namenili pomivalnik ter spodaj, desno od njega vgradni element za pomivalni stroj. Klasično je prostor za smeti in ločevanje odpadkov, nameščen direktno pod pomivalni element.

Barvno so vsi elementi kuhinje v beli barvi visokega sijaja, le delovni pult in skrajna desna, zaključna stranica so v rjavi. Levo od pečice smo namestili element s tremi izvlečnimi predali na mehko zapiranje, sicer pa smo s kotnimi elementi opremili tudi desni kot kuhinje, tako, da je tako zgornji kot spodnji del kuhinje v celoti izkoriščen.

Kuhinjski niz je v velikosti 180 x 300 centimetrov.

.

Manjša kuhinja s priključkom jedilne mize

.

manjša kuhinja z jedilnico
Manjša kuhinja s priključkom jedilne mize.

.

Ko imamo na voljo še manj prostora (npr. v enosobnih ali mansardnih stanovanjih), posežemo po možnosti, kjer je jedilniški prostor mogoče v celoti povezati s kuhinjo. V takšnem primeru lahko tudi jedilna miza deluje kot podaljšan delovni pult za pripravo solat, rezanje zelenjave in podobno. Izdelava kuhinje v takšnih primerih sovpada z izdelavo jedilnic.

Na sliki zgoraj gre za tak primer. V manjšem prostoru smo izdelali kotni sestav kuhinje, na katerem smo skrajni desni del manjšega kuhinjskega kraka, zapolnili s pomivalnim delom. Direktno pod njim se nahaja prostor za vgradnjo pomivalnega stroja. Sama kuhalna plošča je pomaknjena v kotni del kuhinje, medtem, ko smo levi del kuhinjskega pulta pustili odprtega za pripravo jedi.

Pri takšni zasnovi lahko, kot smo zapisali že zgoraj, kot dodaten del delovne plošče, za pripravo jedi, uporabimo tudi jedilniško mizo na levi.

Spodnji kuhinjski niz vsebuje dva elementa s po tremi izvlečnimi predali (mehko zapiranje), v zgornjem nizu je vgrajena tudi sodobna kuhinjska napa. En tak, bolj praktičen prispevek na temo pravilne izbire kuhinjske nape, boste našli na povezavi.

Za rjavi del sestava je uporabljen, črtast, siv hrast.

.

Manjša kuhinja s pultom in jedilnico v mansardi

.

manjša kuhinja v mansardi
Brez ročajna kuhinja v mansardi. Oreh.

.

Na sliki zgoraj gre za izdelavo kuhinje v mansardi. V orehu je izdelana tudi zaključna, hrbtna stranica celotnega kuhinjskega kota ter jedilna miza v ospredju. Kuhinja v mansardi je postavljena v obliki črke U, pri čemer, sprednji krak deluje tudi kot delovno servirni pult za jedilnico.

Prostor pod poševnim stropom se enostavno izkoristi za začimbe z montažo preprostih, dodatnih odlagalnih poličk, sicer pa je kuhalna plošča s kuhinjsko napo nad njo, montirana na hrbtno steno prostora (zaradi napeljave cevi odvodnega zraka iz nape).

Spodnji kuhinjski niz sestavljajo izvlečni predali z mehkim zapiranjem, skrajno levo je prostor za vgradni hladilnik in zamrzovalno omaro.

.

Prostorna in moderna kuhinja v enem nizu

.

V nekaterih stanovanjih je za kuhinjske prostore na voljo zgolj en zid. V teh primerih bomo za opremo kuhinje brskali za idejami med enovrstnimi postavitvami kuhinj.

Bela, preprosta, a vseeno moderna in uporabna, je spodnja rešitev.

.

.

.

Moderen in eleganten izgled kuhinje se lahko doseže ne glede na prostor, ki ga imamo na voljo že, če se poigramo z ustrezno kombinacijo materialov in barv. Bela sodi v vsak prostor, odlično jo lahko kombiniramo z ostalimi barvami in tudi materiali. Če belemu lesu visokega sijaja dodamo les v naravnih barvah, dobimo zgornji primer.

Sodobno, funkcionalno in uporabno kuhinjo, ki ne zavzema preveč prostora. Vsi osnovni kuhinjski elementi so postavljeni v enem nizu, prostora pa je dovolj tudi za vgradnjo pečice, montažo kuhinjske nape, pomivalnika, pomivalnega stroja ter kuhalne plošče.

Če beli, naravnemu lesu in skrbnemu izboru delovnega pulta in tal dodamo še steklo (viseči kuhinjski element), bo pridih sodobnosti še bolj izrazit.

Vsi elementi so opremljeni z mehanizmi za mehko odpiranje predalov.

Dodaten primer opremljanja manjšega prostora za kuhinjo sodobnega izgleda, smo predstavili tudi na povezavi.

Za več idej se lahko obrnete tudi na našo spletno stran ali nam pišete preko spodnjih kontaktnih možnosti. Z veseljem bomo svetovali in pripravili naš pogled rešitve za vaš primer.