» » » Primeri lesenih hišk za otroke

Primeri lesenih hišk za otroke

Izdelava lesene hiške za otroke je naloga, ki se je ponavadi družine, lotijo same. Za tiste z malenkost mizarske žilice, voljo in časom (in dobrim načrtom :)), bo izdelava takšne hišice “mačji kašelj”. Ostali, predvsem ti, ki časa nimajo ravno na pretek, se za takšnimi otroškimi hišicami, pozanimajo tudi pri nas.

Zato tokrat predstavljam lesene hiške za otroke, ki jih lahko izdelamo pri nas.

Kakšna je najbolj klasična izdelava lesene hiške za otroke?

Najpogostejša izdelava lesene hiške za otroke, je hiška, ki stoji na tleh. Dimenzije so lahko poljubne (najpogosteje so okrog 120 x 120 cm). Takšna hiška ima iz obeh strani po eno okno, na vhodni strani odprtino za vrata ter predprostor, ki je delno zaprt z okrasno ograjico. Pokrita je z lesom, na katerega pa lahko poljubno položimo umetno travo, prave strešnike ali drugo vrsto kritine.

Za material za izdelavo se najpogosteje izbere smreka, kostanj ali macesen.

Hiško lahko dostavimo sestavljeno ali pa jo zmontiramo na licu mesta. Dobro je, če je pred postavitvijo hiške, narejena trdna podlaga (skopljemo cca 20 centimetrov globoko luknjo, v katero nasujemo kamenje in nato pesek). Vse skupaj dobro potlačimo in na tako obdelano površino postavimo hiško. V izogib prehajanju vlage iz tal, hiško postavimo na leseno podlago v obliki kvadratnih nosilcev.

Notranjost hiške je mogoče opremiti z dodatnimi lesenimi klopcami, stoli in mizico, ob njej pa lahko postavimo še druga igrala in uporabne reči (lesene zabojnike, stopnice in podobno).

Najpogosteje takšno hiško postavimo pod drevesa, na dvorišča in travnike, ob letne terase ali pod lesene pergole, katere sem predstavljal v priloženi povezavi.

Primerna starostna doba za uporabo takšnih hišk je od treh do devet let.

izdelava lesene hiške za otroke
Klasična lesena hiška za otroke

Dvignjene lesene hiške

Za otroške kotičke, v katere bi radi postavili še dodatna igrala (kot so tobogani, vrvi, gugalnice, plezalne lestve), pride v poštev izdelava lesene hiške za otroke, ki je nekoliko dvignjena od tal. Za razliko od zgornjega primera, nam v tem primeru ni potrebno predhodno pripravljati podlage (poskrbeti moramo samo za dovolj močno postavitev nosilnih stebrov). Za dvignjene otroške hiške manjših dimenzij zadošča, da zvrtamo dovolj globoke luknje (minimalno 60 centimetrov) in v njih postavimo lesene nosilce. Če gre za večje hiše (dimenzije nad 120 x 120 cm) naredimo prave, betonirane temelje.

Prednost takšne hiške je, da imamo prostor za igro še pod samo hiško in tudi praktičnost dodatnih igral (toboganov, plezalnih lestev in vrvi) pride bolj do izraza. Predprostor takšne hiške zaščitimo z ograjo. Za material lahko uporabimo naraven les, ki ga najmanj enkrat letno zaščitimo pred vremenskimi vplivi.

Kritina takšne hiške je podobno kot v zgornjem primeru, poljubna. Les, umetni pvc materiali, pravi strešniki. Za izdelavo strehe se lahko uporabijo tudi OSB plošče.

Odvisno od želja naročnika se lahko takšni hiški opremi notranjost, polkna za zapiranje oken, vrata na vhodu v hiško in drugo.

izdelava lesene hiške za otroke
Dvignjene lesene hiške

Lesene hiške za večje igralne površine

Za parke, otroške površine ali večji igralni prostor ob hišah, si lahko omislimo večje otroške hišice najrazličnejših oblik in barv. Še posebej priljubljene so lesene hiše za otroke večjih starosti (od 8 do 14 let), na drevesu. Takšne “drevesne” hiše lahko stojijo na svojih temeljih ali pa jih nosijo močnejše veje dreves.

izdelava lesene otroške hišice
Hišica iz lesa na drevesu

Spodaj še nekaj primerov izdelanih otroških hišic iz lesa:

izdelava lesene hiške za otroke
Lesena hiška s pravo teraso in ograjo pred njo
izdelava lesene hiške za otroke
Lesena hiška z gugalnico
izdelovanje lesene hiše
Med izdelavo dvignjene lesene hiške

Če iščete cenovno ugodno in informativno ponudbo za izdelavo lesene hiške za vaše otroke, bom vesel, če bom lahko svojo ponudbo predstavil tudi sam. Lahko kar čez spodnje kontakte.