» » » 4 primeri izdelave različnih stopnišč

4 primeri izdelave različnih stopnišč

Čeprav smo v dosedanjih naših objavah že predstavili precej primerov izdelanih stopnic, je v nadaljevanju nekaj več vsebine, namenjene tudi tem, ki jih zanima izdelava lesenega stopnišča v celoti.

Sicer pa lahko različne primere izdelanih stopnic izpod našega peresa, pregledate na naslednjih povezavah:

V objavi v nadaljevanju lahko vidite primere, v katerih je zraven stopnic, predstavljena celotna izdelava lesenega stopnišča. Kar pomeni, da je v posameznih primerih v izdelavo, vključena tudi izdelava stopniščne ograje in polaganje parketov. Ponekod je vključena tudi izdelava obokov notranjih vrat in vratnih kril v različne prostore iz stopnišč.

.

Izdelava lesenega stopnišča v celoti

.

Prva slika na spodnjem primeru, prihaja že iz objave v kateri smo predstavljali samonosilne lesene stopnice, le, da za razliko od tiste objave, na tej prikazujemo tudi v celoti obdelano stopnišče. Zgornja etaža je v celoti obdana z laminati, gornjo galerijo pa zaključuje v lesu in inoxu kombinirana ograja. V tem primeru smo izdelali tudi notranja krilna vrata ter pripadajoče podboje notranjih vrat.

.

izdelava lesenega stopnišča
Izdelava lesenega stopnišča: stopnice, polaganje laminatov, izdelava ograje, podbojev vrat in vratnih kril.

.

Slika iz druge strani prikazuje kako smo na istem stopnišču, z lesnimi obrobami zaključili stopniščni prag ter z lesno masko obdali tudi čelno ploskev zgornje etaže.

.

finalna obdelava stopnišča
Finalna obdelava stopnišča, čelna maska in obrobe.

.

Izdelava lesenega stopnišča na beton

.

Na naslednji sliki (spodaj) gre za obdelavo stopnišča z lesenimi stopnicami na beton. Stopnišče ima vmesni podest, lastniki stanovanja pa so iz lesa želeli imeti pokrite samo pohodne ploskve. Vmesni podest je iz vseh strani obdan z okni, čelne ploskve stopnic so samo prebarvane s pralno, belo barvo.

.

stopnišče na beton
Lesna obdelava stopnišča na beton.

.

Finalna montaža stopniščnih ograj je predstavljena na sliki spodaj.
Tudi v tem primeru je stopniščna ograja izdelana iz kovine in lesa.

.

stopniščna ograja
Montaža stopniščnih ograj. Kombinacija lesa in kovine.

.

Izdelava stopniščne ograje

.

V nekaterih primerih stranke zanima samo izdelava stopniščne ograje.
Na sliki spodaj je primer stopnišča, ki je sicer obdan s keramičnimi ploščicami, lastniki pa so za ograjo želeli imeti kombinacijo aluminija in lesa.

.

stopniščna ograja les alu
Stopniščna ograja les/aluminij.

.

Izdelava zavitega stopnišča

.

Sicer smo zavita stopnišča predstavljali na nekaterih primerih na povezavah na vrhu tega prispevka, a v povezavi z izdelavo celotnih stopnišč, enega izmed primerov, prikazujemo tudi spodaj.

 

zavito stopnišče
Izdelava stopnišča z dvojnim zavojem.

.

Vzdrževanje stopnišč

.

Glede na to, da v tem prispevku, predstavljamo več primerov izdelave različnih stopnišč (različni uporabljeni materiali in oblike), je prav, da nekaj več besed namenimo tudi vzdrževanju stopnišč.

Za vzdrževanje lesenih stopnišč se uporablja (odvisno od vrste materiala) trden parketni lak na vodni osnovi, ki ga odlikuje obstojnost na drgnjenje in praske. Razlike med posameznimi laki za stopnišča in parkete so v glavnem v tem, da nekateri omogočajo bolj preprostejšo obdelavo ter hitrejše sušenje.

Posebni laki za stopnišča se ločijo tudi po načinu nanosa lakov na podlago. Najpogosteje se uporabljajo takšni, ki omogočajo nanos z valjčki s kratkimi ali srednjimi dlakami ali pa s čopiči.

Sicer pa se vsako vzdrževanje stopnišča začne z nanosom parketne osnove z namenom, da zmanjšamo tveganja stranskega lepljenja. Parketna osnova se nato obrusi. Nato sledi temeljito odstranjevanje prahu. Edino luženih površin ne brusimo, obenem pa barve za nanos tudi ne nanašamo direktno na materiale, ampak najprej uporabimo posodo za barvo in od tam barvamo površino. Na ta način bistveno zmanjšamo količino zraka, ujetega v lake.

Tiste, ki jih zanimajo barve za les, si lahko več napotkov in navodil preberejo tudi na znanih slovenskih straneh, ki prodajajo barve tudi preko spleta. Dve takšni sta na primer Kupibarve.si ali pa recimo Parketi.si, če vas zanima zaščita parketov.

Za vse, ki vas zanima izdelava lesenega stopnišča, bomo veseli, če se nam boste oglasili čez spodnje kontaktne možnosti.