» » » Primerjava izolativnosti lesenih oken z drugimi vrstami oken

Primerjava izolativnosti lesenih oken z drugimi vrstami oken

Najpogostejša izdelava lesenih oken je iz lepljencev lesa. Za material za lesena okna se najpogosteje uporablja les smreke, bora, macesna, merantija ali hrasta.

Izdelava lesenih oken in izolacija prostora

Ko vas zanima izdelava lesenih oken bodite najprej pozorni na širine okenskih profilov (debeline oken). Ta je pomembna za izolacijo (tako toplotno kot zvočno) in vpliva na to koliko energije želimo prihraniti pri ogrevanju.

Profili za lesena okna so različnih debelin. Lahko se odločite za ožje, 48 mm profile, lahko za 68 mm profile v katere se vpasuje dvoslojni termopan ali 78 mm profile za troslojne termopane.

Tisti, ki jih zanimajo visoko izolativna lesena okna (imenovana tudi pasivna ali nizkoenergijska okna), ponavadi izberejo še širše profile (90 mm, 102 mm, 110 mm).

Za lažjo predstavo o tem kakšno izolacijo omogočajo lesena okna v primerjavi z ostalimi vrstami oken, spodnja tabela (vir: gcs.gi-zrmk.si):

izdelava lesenih oken

Iz tabele se da razbrati, da je izdelava lesenih oken približno ekvivalentna toplotni izolativnosti večkomornega pvc okna (od treh slojev naprej), kar pomeni, da imajo lesena okna praviloma boljše izolativne in zračne lastnosti na vaš dom.

Ker je les naravni material ima prednost pred PVC materiali, ki so že iz ekološkega vidika manj primerni. Zraven tega so okna iz PVC materialov v primerjavi z lesenimi okni bistveno novejši izdelek, zato tudi standardi kot jih poznamo iz lesenih oken, za pvc okna niso še v celoti dorečeni.

Zaradi načina izdelave in same tehnologije (pri čemer je izdelava PVC okna v primerjavi z lesenim oknom dokaj enostavna, saj zahteva samo razrez, varjenje in sestavo), je pvc okno cenejše od lesenega. Vendar toplotno prehodnost okna v glavnem določa uporaba vrste stekla, saj ta predstavlja največji del površine.

Za najenostavnejše razumevanje toplotne prehodnosti oken velja, da je toplotna prehodnost lesenih oken približno ekvivalentna tri komornemu sistemu iz PVC oken. Pri dobro izdelanem lesenem oknu pa je prepustnost zraka boljša kot pri PVC oknu. 

Če smo zagovorniki naravnih materialov, se lahko odločimo za vgradnjo lesenega okna, ki ga na zunanji strani varuje profil iz aluminija. Takšno okno združuje prednosti lesenega okna – toplino lesa, dobro toplotno izolacijo, dimenzijsko stabilnost, visoko obstojnost, zaščito lesa pred UV žarki, pojavom zmrzali in vročino. Zrak med lesenim in aluminijastim profilom omogoča tudi dobro prezračevanje.

Ostale prednosti lesenih oken

Še enkrat: les je naravni material. Zaradi svoje barve, strukture ter možnosti različne izbire nam omogoča praktično neomejeno paleto rešitev za naš dom. Kot najbolj uporabljan material pa prispeva k domačnosti, toplini doma, tradiciji, klasiki ter občutku prestiža. Za razliko od oken iz ostalih materialov zahteva tudi enostavno vzdrževanje in je izjemno trajen ter trpežen.

Kako poteka izdelava lesenih oken, da so ta maksimalno zaščitena pred vremenskimi vplivi?

Posamezne okenske elemente se najprej potaplja v temeljne brezbarvne utrjevalce. V drugi fazi se lesni elementi potopijo v vodne lazurne temelje, ki služijo za to, da bomo kasneje lahko izenačevali barvne tone posameznih elementov.

Da se zaščitijo pore in mikro luknjice nato sledi lazurni lak polnilec. Ta tudi regulira vlago v lesu. Pred dokončno zaščito pred vremenskimi vplivi in tudi mehanskimi obremenitvami pa se lesni elementi okna pobarvajo z debeloslojno izbrano barvno lazuro s katero se določi tudi končni odtenek barv oken.

Na ta način dobimo končno površinsko zaščiteno okno.

Za vsako stavbno pohištvo, ki je izpostavljeno zunanjim vremenskim in mehanskim vplivom, se najmanj enkrat letno priporoča vzdrževanje. Za vzdrževanje okenskega lesa je na trgu mogoče dobiti različne čistilne sete, ki vključujejo posebna čistila in mleka. Sicer pa imajo izpostavljeni deli oken tudi dodatne zaščite v obliki aluminijastih krilnih odkapnikov.