» » » Praktični nasveti za tiste, ki se zanimajo za lesena stopnišča

Praktični nasveti za tiste, ki se zanimajo za lesena stopnišča

izdelava stopnišča
Izdelava lesenega stopnišča

Sicer smo prve nasvete na mizarstvo.si iz področja izdelave lesenih stopnic spisali že v prispevku Izdelava lesenih stopnic, a iz praktičnega zornega kota tokrat nekaj nasvetov za tiste, ki jih zanima izdelava stopnišča iz lesa, iz izkušenj.

  • Precej naročnikov ima pomisleke v kakšnem lesu izbrati stopnišče, da bi to iz estetskega in praktičnega vidika sodilo k parketu. Ne glede na obliko stopnišča in ne glede na izgled (zaobljene, ukrivljene stopnice), je lahko vaša izdelava stopnišča iz enakega materiala kot je parket. Če je vaš parket iz obdelanih materialov, lahko za stopnišče uporabimo parketne deščice.
  • Furnir ni nujno cenejši material od masive. Kar pomeni, da končna cena stopnišča iz masive ne bo bistveno odstopala od cene furniranih stopnic. Zraven tega bodite pri furniranem stopnišču pozorni na to, da uporabite primerno debelino stopnic. Stopnišče je že po naravi najbolj obremenjen in pohodni del našega doma, zato mora biti debelina v primeru, da se odločimo za stopnišče iz furnirja, najmanj 2 mm.
  • Ena izmed pomembnejših razlik med stopnicami iz furnirja in masivnim stopniščem je življenjska doba. Stopnišče iz masive ima daljšo življensko dobo. Stopnišče iz furnirja pa je bolj občutljivo na mehanske poškodbe, izlitja vode in splošno obrabo. Res pa je, da je stopnišče iz furnirja manj izpostavljeno delovanju lesa.

Zakaj starejša lesena stopnišča škripajo?

Starejša izdelava stopnišča iz lesa je narekovala, da so se te izdelovale tako, da je med nastopnim delom stopnice (del na katerega stopimo) in čelnim delom stopnice (navpični del stopnice) bilo ponavadi pero in utor. Ker se les z leti osuši, ob pritisku hodečega po stopnicah pero in utor drug ob drugega podrgneta in povzročata neprijeten zvok ob hoji po stopnicah. Sodobna izdelava stopnišča iz lesa nima več peres, utorov in spojev med navpičnim in čelnim delom stopnišča, zato je škripanje novih lesenih stopnišč praktično onemogočeno.

Kako se barvajo lesena stopnišča?

Lesena stopnišča ni priporočeno barvati ali lužiti, ker bo učinek tega kratkotrajen. Barva ali lužilo se hitro obrabita na hojnem delu stopnišča, kar bo hitro vidno na samem stopnišču. Leseno stopnišče se vzdržuje in obnavlja tako kot lesen parket. Stopnišče se najprej pobrusi, popravi manjše poškodbe, zakita vdrtine ter ponovno prebrusi. Nato se jih prelakira s primernim lakom.

Sicer lahko obnovo stopnišča naredite sami, drugače pa se z obnovo stopnišč ukvarjamo mizarji in polagalci parketov, ki se z obnovami lesenih površin ukvarjamo profesionalno.

izdelava stopnišča
Leseno stopnišče z dekorirano ograjo

 

O lesenih stopniščnih ograjah

Priporočljiva višina ograje na stopnicah se giblje med 85 in 105 cm. Stopniščne ograje so lahko samo iz lesa, enakega kot same stopnice, lahko so kombinacije lesa in inoksa (palice), lahko pa je v ograjo vključeno tudi kaljeno steklo.

Pri stopniščnih ograjah bodite pozorni na to, da omogočajo zračnost in svetlost prostora in, da ne bo stopniščna ograja stopnišča preveč zaprla.

Ker je najpomembnejša funkcija stopniščne ograje varnost, bodite pozorni tudi na to, da je ograja dovolj stabilna in masivna za močnejše pritiske in naslone na njo.

Pri izvedbi lesenih ograj za stopnice lahko sami izbiramo lego palic (navpično, vporedno), preden pa se lotimo celotne izdelave stopnišča pa je za dokončno odločitev o vrsti, izgledu in uporabi materialov, potrebno videti stopniščno podkonstrukcijo, ki bo stopnice tudi nosila.