» » » Nasveti in pomoč za izris garderobne sobe

Nasveti in pomoč za izris garderobne sobe

V nasvetih, ki so opisani tokrat, pomagamo tistim, ki jih zanima izris garderobne sobe po meri oz. tistim, ki želijo opremiti svoje garderobne prostore in pri tem potrebujejo pomoč pri samem izrisu in načrtovanju garderobnega prostora.

Soroden prispevek in primer izrisa garderobne sobe v mansardi, boste našli že v prispevku z naslovom Kako izmeriti prostor za garderobno sobo v mansardi, sicer pa se temeljita predstavitev manjših in tudi večjih, modernejših garderobnih sob, nahaja tudi v prispevku, na povezavi.

.

izris garderobne sobe
Primer razgibane notranjosti garderobne sobe.

.

Glede na to, da garderobne sobe, v prvi vrsti opremljamo zato, da vanje ločeno od ostalih prostorov, odlagamo in pospravljamo svojo garderobo, si najprej poglejmo kako poteka izris garderobne sobe, v kateri se bodo nahajale omare in poličniki za garderobo.

Garderobni prostor je v svoji notranjosti, v odvisnosti od razpoložljivega prostora, dimenzij in prostorskih posebnosti (radiatorji, poševni stropi, radiatorske cevi, zidni koti,…), lahko opremljen s povsem klasičnimi in samostoječimi omarami, ali pa vanj predvidimo omare, ki bodo v garderobno sobo vgrajene, brez vratnih kril in zgolj opremljene s policami, poljubnimi predalčniki, obešalnimi palicami in ostalim.

Pri izrisu garderobne sobe moramo zato najprej upoštevati to, kakšne vrste omar, imamo namen postaviti v garderobno sobo.

Pri izrisu notranjega prostora garderobne sobe, izmerimo najprej vse dolžine, širine in predvidene globine za omarne prekate. V kolikor bo garderobna soba postavljena v mansardni prostor pod poševni strop, moramo višino, širino in globino le tega, izmeriti posebej.

Obenem pri samem izrisu garderobne sobe upoštevamo in izrišemo še naslednje:

  • dimenzije vhodne odprtine v garderobno sobo
  • dimenzije morebitnih oken in okenskih polic iz notranje strani (tudi njihovo oddaljenost in razdaljo od kotnih sten ter razdaljo po višini od tal do stropa)
  • označimo in narišemo morebitne električne vtičnice in stikala ter položaj stropne osvetlitve (da ne bomo pri načrtovanju notranjosti z omarnimi korpusi prekrili katero izmed električnih inštalacij)
  • označimo in skiciramo vse ostale prostorske posebnosti, kot so npr. dimniške odprtine in dimniški zidovi, morebitni notranji leseni trami in prečne lege, že zgoraj omenjeni poševni stropi (njihov naklon), ipd…)

.

garderobna soba brez vrat
Primer načrtovanja garderobne sobe v mansardi.

.

Za načrtovanje povsem standardnih omarnih korpusov brez lastnih vrat in, ki jih bomo uporabili za namestitev odlagalnih polic, upoštevajmo potrebno globino med 40 in 60 cm. Če sam garderobni prostor omogoča postavitev omarnih korpusov na obe, nasproti si ležeči steni, upoštevajmo, da za normalno uporabo prostora med obema korpusoma, potrebujemo vsaj 60 cm.

Če je garderobna soba manjša, bomo omarne korpuse, načrtovali samo na eni izmed zidnih sten, drugo pa uporabili kvečjemu za obešalne palice ali obešalno steno z ogledalom.

.

ožje omare v garderobni sobi
Primer ožjih omar samo po eni strani ožjega garderobnega prostora.

.

Na kaj paziti pri izrisu prehoda v garderobno sobo?

.

Pri izrisu garderobne sobe bodimo posebej pozorni tudi na prehod v garderobni prostor. V odvisnosti od tega ali je prehod v garderobni prostor raven ali preko stopnice, bodo kasneje izdelana tudi vrata za zapiranje garderobnega prostora.

V praksi se je pokazalo, da ima ogromno družin, svoje garderobne sobe, namen postaviti v že izdelane sobe, ki ponavadi ležijo tik ob spalnicah. Takšne sobe so nekoč imela svoja lastna krilna vrata in podboj.

Zato pri izrisu prehoda v garderobno sobo, označimo ali bo ta, vseboval obstoječi podboj oz. ali ga imamo namen odstraniti in poravnati zidno špaleto.

Če imamo namen podboj obdržati, pomerimo tudi globino le tega. Ta ponavadi (odvisno od vrste podboja) sega od 2 do 3 cm v notranjost prostora iz ene ali druge strani.

Pri načrtovanju prehoda v garderobno sobo, upoštevajmo tudi, ali želimo imeti odprt prost prehod, ali bomo obdržali morebitni obstoječi podboj in prejšnja vrata ali pa bomo garderobno sobo zaprli z drsnimi vrati.

.

garderobna soba ob spalnici
Primer zapiranja garderobne sobe s trojnimi drsnimi vrati od enega do drugega zidu. Polnilo drsnih vrat: steklo. Obrobe in prečne letve: aluminij.

.

V primeru zapiranja garderobne sobe z drsnimi vrati, je le ta mogoče vgraditi v steno (tako imenovana kasetna drsna vrata zahtevajo, da med dve npr. mavčni (knauf) steni, vgradimo kaseto, v katero se bodo pospravljala drsna vratna krila) ali pa drsna vrata namestimo tako, da drsijo ob steni.

Če imamo namen uporabiti drugo opcijo (drsenje vrat ob steni), upoštevajmo, da mora biti širina stene najmanj enaka, kot je sama širina odprtine (če gre za enojna drsna vrata).

V primerih uporabe več kril drsnih vrat na prehodu v garderobni prostor, lahko pri uporabi, eno drsno krilo, prekriva drugo in zato ni potrebno, da je širina zidnih sten ob vratih, enaka širini vratnih kril.

Sicer pa boste temeljite primere, opise in nasvete o izdelavi in montaži notranjih drsnih vrat, našli na spletni strani, na povezavi, dodatno vizualno predstavo kako izgleda garderobna soba z drsnimi vrati tako v notranjosti, kot na prehodu, pa boste dobili tudi na tretji sliki prispevka, v katerem so predstavljene vgradne omare po meri.

.

Izris garderobne sobe v notranjosti

.

Če je prostor garderobne sobe manjši, v njem tako ali tako ne moremo načrtovati postavitve večjih omarnih korpusov. V njem bomo tudi izpustili ločena omarna vratna krila za posamezne prekate, za samo notranjost pa bomo raje predvideli manjše regale, izvlečne police, odprte regalnike, samostoječe obešalne palice in aluminijaste nosilce ter podobno.

Posebej pozorni bomo na to, da majhne garderobne sobe, z vnosom preveč regalov, ne zatemnimo preveč.

Ko gre za izris in načrtovanje večjega garderobnega prostora, lahko v njem predvidimo večje omarne korpuse, dodatne omarne komode, ločene omarne prekate za odlaganje hlač, kravat, ločene, široke in izvlečne predale za odlaganje spodnjega perila, pa tudi omarne otoke, ki jih postavimo na sredino garderobne sobe.

Nemalo teh, večjih garderobnih sob, se opremi tudi z ločenimi sedalnimi, nižjimi komodicami in tudi ogledali na ločenih obešalnih stenah.

.

moderna garderobna soba z otokom
Svetla in moderna garderobna soba z omarnim otokom na sredini. Otok vsebuje izvlečne predale na mehko zapiranje, ličnice predalov so opremljene z ogledali. Prehod v garderobni prostor je izdelan iz drsnih vrat s prozornim steklom.

.

Vpliv estetike na izris garderobne sobe

.

Ne glede na to, ali gre za večji ali manjši garderobni prostor, si nedvomno vsi želimo, da je prostor urejen, lep, pregled, uporaben in funkcionalen.

Zato pri samem izrisu garderobnega prostora, upoštevajmo tudi njegovo povezanost z ostalimi, bližnjimi prostorskimi ambienti. Za garderobno sobo iz masive se bomo zato, po vsej verjetnosti, odločili, če imamo z masivnim lesom, opremljeno že spalnico ali druge prostore.

Z iveralom bomo opremljali modernejše in klasične garderobne sobe. Razlog za to je preprosto v tem, da je med iverali pač na voljo več barvnih možnosti in kombinacij, cenovno je izdelava takšne garderobne sobe, ugodnejša od masivnega garderobnega prostora, hkrati pa se lahko, v primeru odločitve za iveral, nekoliko več “igramo” z notranjo razporeditvijo in funkcionalno opremljenostjo garderobnega prostora.

Če smo vseeno ljubitelj lesnih tonov in materialov, a želimo cenejšo izdelavo garderobne sobe, ne pozabimo, da je tudi iverale mogoče dobiti v lesnih vzorcih, z različno vidnimi lesnimi letnicami ter različno strukturo na njihovih frontah (bolj globoka struktura površine daje bolj naraven, pristen in topel občutek, pravega lesa).

.

velika garderobna soba
Estetsko dovršena garderobna lepotica.

.

Temne barve omarnih korpusov (npr. oreh) v garderobnih sobah gredo zelo lepo skupaj z ogledali, z različnimi kombinacijami stekel in tudi z drugimi barvami. Takšnim barvam pri izrisu garderobnega prostora, vkalkulirajmo morebitno večjo debelino omarnih korpusov, saj bo tako notranjost garderobne sobe delovala še masivnejše in stabilnejše.

Manjšim garderobnim prostorom lahko načrtujemo kar uporabo belega iverala (na predzadnji sliki zgoraj) v standardnih debelinah. Bel prostor, četudi je majhen, bo na ta način deloval sveže, široko in prostorno.

Izris garderobne sobe nedvomno, če je prostor nezahteven, lahko opravite sami. Če boste pri njem, vseeno potrebovali pomoč, smo tukaj zato, da vam pomagamo.