» » » Izris predloga za postavitev zunanje terase

Izris predloga za postavitev zunanje terase

Izdelava in izvedba zunanje terase je pri večini gospodinjstev, ki se na novo vselijo v svoja domovanja, delo, ki se ga lotijo po tem, ko nekaj let že živijo v svojih novih stanovanjih.

V času gradnje so pač nujnejše druge reči. Po tem, ko smo dalj časa že v stanovanju in so osnovni življenjski prostori urejeni in opremljeni (ter je čas za počitek :)), pa jih ni malo, ki jih ne zamika ob hiši postaviti letno teraso.

O idejah za ureditev zunanjih teras, smo pisali v priloženem prispevku. Preblisk ali iskrico za zunanjo teraso lahko dobite tudi v prispevku o prenovi stanovanja (kjer kažemo primer ideje za zunanjo teraso ob stari, prenovljeni hiši).

V tem prispevku pa nekaj praktičnih nasvetov za izdelavo in izris zunanje terase

Četudi v času notranjega opremljanja stanovanja, še sploh ne razmišljate o tem, da bi kadarkoli imeli okrog svojega doma, zunanjo teraso, predlagamo, da ideji na njo vseeno ne zaprete vrata, v času gradnje.

Želja po tem, da imamo zunanjo teraso, se pojavi v več kot 90% gospodinjstev – po nekaterih podatkih jih le 40% od teh, o njej razmišlja že v tretji gradbeni fazi (in si zunanjo teraso omisli kasneje). Ko so finančne zmožnosti, po notranji opremi, ponovno boljše.

Zakaj je bolje o ideji po zunanji terasi razmišljati prej?
Če tudi ta ne bo stala še tako hitro.

Če se odločamo za kasnejšo gradnjo terase z betonsko ploščo, bo njeno prileganje obstoječi hiši, težje. Pri snovanju, izdelavi in izrisu zunanje terase v tretji gradbeni fazi, bomo iz obstoječih betonskih plošč v notranjosti hiše (iz sob iz katerih želimo imeti izhod na teraso), že v beton vlili železne povezovalne nosilce, skopali temelje, kjer bodo stali bodoči leseni stebri nove terase (če bo ta pokrita s kritino, so ti tako ali tako nujni) in predvsem z zidarskimi deli ne bomo imeli opravka po tem, ko smo mojstre (po gradnji v hiši), enkrat že odslovili.

Obenem lahko pri predhodnem snovanju terase, že predčasno razmislimo tudi o diletacijskih trakovih, hidroizolaciji terase ter ustreznem naklonu terase, glede na ostale površine.

Še posebej pri dozidavi terase v kasnejši fazi, ne pozabimo na diletacijo, saj z njo preprečimo morebiten nastanek razpok na spojih terase in hiše.

Pravočasno snovanje terase naj upošteva tudi strani neba. Že višje priloženem linku, v tem članku, smo priložili povezavo na to temo, spodaj pa predstavljamo enega novejših primerov, ki jih rešujemo zdaj.

Na spodnji sliki prikazujemo primer stranke, ki jo je zanimala izdelava in izris zunanje terase.

Lastnika sta svoji novo zazidani stavbi (in notranjem zimskem vrtu) želela dodati še zunanjo teraso. Prostor zanjo je lepo viden iz slike spodaj.

zunanja terasa

Naš predlog izrisa vključuje naslednje:

predlog zunanje terase

izris in izdelava zunanje terase
Še pogled iz ptičje perspektive na zunanjo teraso

Južno, izhodno stran iz zimskega vrta, smo pokrili z dodatnim, fiksnim nadstreškom, saj tukaj sonce pripeka najmočneje. Celotno zunanjo teraso smo tudi dvignili od tal ter ustrezno poskrbeli za hidrolizolacijo, naklon, dovolj veliko površino in tudi senčen del.

Kot predlog rešitve smo predlagali leseno, enostavno konstrukcijo, pri kateri se lahko ob nosilne lesene stebre, kasneje zasadijo vzpenjalke in z njimi dodatno poskrbi za senčenje terase (in notranjih prostorov).

Še o odtekanju vode iz terase

Vsaka zunanja terasa mora imeti naklon v smeri padca vstran od hiše. Obenem pa tam, kamor se voda steka, urejeno drenažo ali odtočne cevi. Naklon estriha zunanje terase naj bo med 1% do 2% (zapisano po domače: 1cm padca na tekoči meter terase).

Zunanje terase še vedno najpogosteje oblagamo s ploščicami. Granitogres ploščice, odporne proti zmrzali, mehanskim poškodbam, trdne, odporne in ne vpojne, .niso vse ploščice. Zato je dobro, če o njihovem izgledu razmišljamo že prej.

Ploščice naj imajo tudi protizdrsno strukturo. Če pa že ne najdemo takšnih, pa danes na trgu obstaja kopica mazil in preparatov, ki izredno učinkovito delujejo proti zdrsom na ploščicah.

Za hitro pomoč:

keramične ploščice  nosijo oznake R. Večja kot je številka ob oznaki (R10, R12,…), bolj groba je struktura ploščice. R12 tako pomeni že precej grobo strukturo ploščice. Bolj kot je struktura groba, manjša je verjetnost zdrsov – tudi brez protizdrsnih premazov.

Druga, popularna možnost pokrivanja zunanjih teras, je les. Če se boste odločili za naravne materiale (napram raznim imitacijam lesa), pazite na ustrezno, vsakoletno zaščito pred vremenskimi vplivi.

Še o ograji terase

O tem ali neka terasa naj ima ograjo ali ne, obstajajo različna mnenja. Tako kot različni okusi.

Iz čisto praktičnega vidika pa velja, da, če je vaša zunanja terasa dvignjena vsaj za dve stopnici, je pametno, če si zanjo omislite, ograjo.

Slednje lahko predvidimo že ob izrisu idejne skice zunanje terase.