» » » 5 primerov elegantnih jedilniških kotov iz masivnega lesa

5 primerov elegantnih jedilniških kotov iz masivnega lesa

Po spalnici v naravnem in masivnem lesu, o kateri govori zapis v prejšnjem prispevku, bomo danes nekaj besed namenili še predstavitvi jedilnic iz masivnega lesa.

Jedilnica je zagotovo eden izmed, če ne celo najpomembnejši prostor, v vaši hiši ali stanovanju.

V njem se namreč zbere vsa družina pri vseh obrokih, hkrati pa jedilnico napolnimo tudi ob vseh slavjih, druženjih in obiskih naših gostov. V nasprotju s kuhinjo ali dnevno sobo, ko vsaka služi v osnovi le enemu namenu, je jedilnica zato v več primerih večnamenski prostor.

Slika spodaj prikazuje po meri prilagojen in izdelan jedilniški kot, ki se od kuhinje ločuje z nekoliko dvignjenim kuhinjskim pultom. Izdelan je polkrožno, na hrbtni strani do višine okenske police, s stabilno ovalno mizo na sredini.

Dodatno h klopi spada še jedilniški stol enakega izgleda kot sama klop.

Jedilni kot iz masivnega lesa
Po meri izdelan jedilniški polkrožni kot.

Zraven druženja ob obrokih ter druženja z gosti, nemalo jedilniških prostorov uporabimo tudi za branje časopisov, pisanje domačih nalog, preživljanje prostega časa ob kavi ali čaju. Mizo v jedilnici uporabljamo tudi za brskanje po internetu in delo ter na njo postavimo svoj prenosni računalnik.

Na odločitev o izboru jedilniškega kota zraven namena uporabe, vpliva tudi razpoložljivi prostor in želja po usklajenem interierju ter stavbnim pohištvom v ostalih prostorih po stanovanju (usklajenost z barvo in materiali tal, usklajenost s pohištvom v dnevnih sobah in kuhinjah, usklajenost z barvo in materiali vratnih podbojev,…)

Slika spodaj prikazuje primer po meri izdelanega jedilniškega kota, kjer smo tako barve klopi kot mize, uskladili z barvo tal, obenem pa ob vzdolžno jedilniško klop, postavili priročen kotni omarnik, ki bo služil za jedilniški pribor, sklede in krožnike.

Sam omarnik se zapira z lično obdelanimi vrati s krilnim odpiranjem.

Jedilni kot iz masivnega lesa
Dodatne odlagalne površine v sklopu jedilnega kota.

Če opremljamo jedilnico z namenom, da ta postane večnamenski prostor, naj bo pohištvo v njej udobno, jedilna miza pa dovolj prostorna.

Jedilni kot za manjše prostore

Ko imamo na voljo manj prostora za umestitev jedilnice, se ponavadi odločimo za postavitev kotnega jedilniškega sestava. Z njim kotni prostor izkoristimo v celoti. Povsem nad kotni del, pa lahko postavimo dodatne police za slike, koledarje ali radio.

V teh primerih v kotne stranice postavimo jedilniške klopi, na nasprotni strani sten pa po želji število stolov, ki jih potrebujemo. Osnovno vodilo je, da za posedanje ob jedilniški mizi, namenimo najmanj 2 sedišča več, kot je članov družine, ki jedilniški kot, tudi uporablja.

Na sliki spodaj lahko vidite primer, kjer smo jedilniško kotno klop vgradili od enega zidu do drugega in s tem v celoti zapolnili in izkoristili prostor ob zadnji steni jedilnice.

Izdelek sodi tako v ambiente, kjer so zagovorniki klasike in tradicije, kot po drugi strani, v moderno opremljena stanovanja. S svojimi ravnimi linijami deluje preprosto, a hkrati je lahko, še posebej s pravilnim izborom tal, fantastičen kontrast sodobno opremljenim stanovanjem.

Jedilni kot iz masivnega lesa
Po meri narejen jedilni kot iz beljenega smrekovega lesa.

Kaj upoštevati pri izbiri jedilnega kota?

Jedilni koti v pohištvenih salonih, redko ustrezajo prav vsem našim kriterijem in merilom (tako dimenzijam prostora, ki jih imamo na voljo, kot možnostim uskladitve z že obstoječim pohištvom).

Pred nakupom je zato razumljivo, da nam mora biti poznano število uporabnikov jedilnega kota, širši namen uporabe jedilnega kota in jasno, tudi dimenzije prostora.

Skladnost z ostalo opremo v prostoru bomo najbolj ujeli, če nam je znana barvna lestvica in uporabljeni materiali v drugih prostorih.

Če je ostalo pohištvo v masivnem lesu, se bo k takemu, zelo podal tudi masiven jedilniški kot. Če ostali interier spremljajo sodobni materiali (steklo, kovine in kombinacije lesu), se tudi za jedilniški kot lahko odločimo s kombinacijami teh materialov.

Posebno pozornost bomo namenili oblazinjenju sedalnih delov. V najpogostejši uporabi so naravne tkanine ter umetno in pravo usnje. Barvno izpade zelo lepo, če le te, uskladimo z barvnimi detajli na ostalem pohištvu.

Pri oblazinjenju se nekateri odločajo za oblazinjenje celotnega dela (sedal in hrbtišča), drugi samo za hrbtne dele sedišč.

Jedilni kot iz masivnega lesa
Primer razprtega jedilniškega kota v naravnem lesu in kombinacijo tkanin.

Na odločitev izbiri jedilnega kota, seveda vpliva tudi cena.

Ta je vedno povezana s kakovostjo uporabljenih materialov, kakovostjo izdelave ter seveda tudi kakovostjo in izvedbo montaže (če je seveda ta v domeni izdelovalca jedilniškega kota).

Na sliki spodaj primer po meri izdelanega jedilniškega kota, ki je na daljši stranici, prilagojen višini okenske police, ima dodatno odlagalno poličko v samem kotu ter vključuje elegantno obdelan oblazinjen del tako na hrbtišču kot sedalnem delu jedilniške klopi.

Jedilni kot iz masivnega lesa
Jedilni kot izdelan iz bukovega lesa, lakiran v barvi češnje.

Vabimo vas, da nas spremljate tudi v bodoče.

Za dodatna vprašanja in informacije o izvedbah in cenah jedilnic kotnih ali klasičnih jedilniških garnitur iz masivnega lesa, smo z veseljem na voljo preko spodnjega kontaktnega obrazca.