» » Kaj je tier II backlinking v SEO optimizaciji?

Kaj je tier II backlinking v SEO optimizaciji?

Tier II backlinking v SEO optimizaciji je gradnja povratnih povezav na spletne strani, ki vsebujejo (direktne) povratne povezave na url naslove spletne strani, ki jo v Googlu želite uvrstiti na višja mesta. Na ta način posredno gradite povratne povezave za vaše glavne spletne strani.

Povratne povezave (backlinks), ki na spletnih straneh prispevajo k temu, da internetne strani uvrstite na Googlu višje, se med seboj ločijo po različnih lastnostih.

Po eni strani poznamo lahke povratne povezave, srednje močne in najmočnejše povratne povezave. Sicer pa je druag delitev na posredne in neposredne povratne povezave.

Neposredne (direktne) povratne povezave so tiste, ki iz ene spletne strani, neposredno (direktno) “kažejo” na url spletne strani, ki jo lastnik spletne strani želi uvrstiti med višje prikazane strani na Googlu.

Posredne (indirektne) povratne povezave so tiste, ki ne kažejo direktno na spletno stran (ki bi se naj na Googlu uvrstila višje), ampak kažejo najprej na spletno stran, ki vsebuje povratne povezave do ciljane spletne strani (kažejo posredno na vam pomembne url naslove, ki jih želite na Googlu prikazovati najvišje).

Takšno backlinkanje strani med seboj imenujemo tier II backlinking.

Tier II backlinking v SEO optimiizaciji prikazuje spodnja slika (vir 1):

Primeri gradnje tier 2 backlinkov v SEO optimizaciji (slovenskih spletnih strani)

Praktični primeri, ki prikazujejo tier 2 backlinke na slovenske spletne strani so praktično vsi primeri, ki vsebujejo povezave do spletnih strani, pri čemer te spletne strani vsebujejo povezave, ki naprej kažejo na nekatere druge spletne strani.

Poglejte primer:

Če v tem besedilu (ki ga ravnokar berete in v katerem govorimo o spletni optimizaciji), zgradim povezavo do spletne strani spletna-optimizacija.com – je to t.i. direktna povratna povezava.

Če pa spletna stran spletna-optimizacija.com vsebuje naprej povratno povezavo npr. do spletne strani Seo-Praktik.si, pa je ta ista povezava indirektna (ker preko spletna-optimizacija.com kaže na Seo-Praktik.si).

Zakaj so nedirektne (posredne) povratne povezave pomembne v SEO optimizaciji

Google “želi” v portfelju zgrajenih povratnih povezav “videti” čim bolj naravno sliko zgrajenih povratnih povezav, saj si ne želi, da upravitelji spletnih strani, s pomočjo “umetne” gradnje povratnih povezav, vplivajo na višje prikaze njihovih spletnih strani na Googlu.

Naravna slika povratnih povezav je tista, ki vsebuje čimveč različnih povratnih povezav. Ne samo iz naslova moči, ki jih posamezni tipi povratnih povezav, prinašajo, temveč tudi iz naslova divezifikacije direktnih in indirektnih povezav.

Kako naravno se vam zdi, če neka spletna stran, iz Googla, pridobiva povratne povezave, ki so VSE direktne ali VSE indirektne? Koliko bolj naravno se vam zdi, če neka spletna stran pridobiva povratne povezave iz obeh skupin: indirektne in direktne?

Direktne povratne povezave imajo sicer znano težo in vlogo pri izvajanju offsite SEO optimizacije, za nedirektne povratne povezave pa načeloma SEO optimizatorji ne najdejo preveč posluha, ker jemljejo dragoceni čas (ki bi ga lahko uporabili za gradnjo direktnih povezav).

Glavni razlog za gradnjo povratnih povezav s pomočjo Tier II backlinkinga je v tem, da si SEO upravljalci za svoje spletne strani, ne želijo zgolj vedno večjega števila (direktnih) povratnih povezav, temveč tudi njihove kakovosti.

Kakovost posamezne povratne povezave pa se izboljšuje tako, da se gradijo povratne povezave tudi na te vsebine (ki vsebujejo direktne linke na vaše spletne strani). Saj se s tem poveča stopnja zaupanja Googla tudi v te strani, ki vsebujejo posredne povezave do vaših spletnih strani.

Predstavljajte si, da izvajate SEO Tier II backlinking (to je gradnjo povratnih povezav na nekatere vaše spletne strani, ki sicer niso glavne, t.i. money site strani, a vsebujejo povratne povezave na vaše money site strani) eno leto.

Če je stopnja zaupanja Googla v te spletne strani, izmerjena npr. z Mozbar metriko DA in PA (domain authoriry in page authority 20, 20), bodo, če boste na to spletno stran gradili povezave, metrike tej strani v leto dni narasle. Npr. na 25,25. V tem primeru lahko (izmerjeno) ugotovite, da so povratne povezave čez leto dni iz zgrajenih domen (na katere so se gradile povratne povezave) narasle in so s tem močnejše. Na ta način postanejo z vedno daljšim časom vaše direktne povratne povezave še močnejše.

Kako evidentirati tier 2 backlinke

Na spodnji sliki je iz primera iz prakse prikazano kako poteka evidenca direktnih povratnih povezav za spletno stran www.ebonitete.si:

seo evidenca direktnih backlinkov ebonitete.si

Na sliki so sicer zaradi varovanja poslovnih skrivnosti, ključne besede, ciljani url naslovi in anchorji, ki so postavljeni za zgrajene backlinke, zamegljeni, a vseeno lahko iz slike razberete, da je na desni strani predstavljen rdeči pravokotnik. V njem so evidentirani direktni backlinki iz spletnih strani, ki kažejo na money site stran www.ebonitete.si (t.i. tier 1).

Če želite narediti evidenco za tier 2 backlinke, potem podobno tabelo zgornji, naredite preprosto še za tier 2 spletno stran.

Katera SEO orodja pokažejo tier 2 backlinke

Tier 2 backlinke neke spletne strani ni težko najti (če najdete direktne backlinke do neke spletne strani). Potem samo te spletne strani (ki vsebujejo backlinke) čekirajte z istimi SEO orodji in preverite katere spletne strani kažejo na te spletne strani.

Poglejte primer:

Če bi želeli npr. izvedeti za tier 2 backlinke spletne strani prvafina.si, bi v neko izmed SEO backlink checker orodij, skopirali ime spletne domene prvafina.si, zanjo izvedeli za spletne strani, ki vsebujejo direktne linke na prvafina.si, nato pa te spletne strani znova skopirali v orodje in preverili backlinke za njih.

Sicer lahko iz spodnje slike vidite, da podoben način izvajanja offsite SEO optimizacije, kot jo izvaja zgoraj prikazana ebonitete.si, uporablja tudi www.prvafina.si (isti lastniki):

Dodatne informacije:

Video o tem kaj je tier II backlinking v SEO optimizaciji:

Viri:

1 – Tiered Link Building: Everything You Need to Know