» » » Kako opremiti kuhinjo – kratki nasveti

Kako opremiti kuhinjo – kratki nasveti

Naše številne nasvete o tem kako opremiti kuhinjo, lahko preberete že v prispevkih na tej povezavi. Na njej so posebej objavljeni nasveti za opremljanje kotnih kuhinj, nasveti kako izbrati barvo kuhinje, na kaj biti pozoren pri postavitvi kuhinjskih elementov in številni primeri že izdelanih kuhinj po naročilu.

V tokratnem prispevku, so v nadaljevanju predstavljeni še nekateri dodatni nasveti.

.

kako opremiti kuhinjo

.

Delovni trikotnik –
priprava hrane, čiščenje in kuha
naj bo čim krajši

.

Glede na to, da v kuhinjah, ob pripravi obrokov preživimo precej časa, je prvi v vrsti pomembno to, da kuhinjo opremimo tako, da so razdalje med posameznimi funkcijami kuhinje ob pripravi živil, čim krajše. S tem bomo prihranili pri hoji ter pri času priprave živil, hkrati pa prostorsko kuhinjo izkoristili tako, da bo v njej nemoteno in obenem lahko ustvarjalo in delalo več ljudi.

Pomivalni del, delovna plošča za pripravo živil in kuhalna plošča, naj bodo čim bližje eden drugemu, skupna dolžina med vsemi tremi predeli pa naj ne presega 600 do 700 centimetrov.

.

opremljenost moderne kuhinje

.

Načrtujmo pot priprave živil

.

Pot priprave živil mora potekati čimbolj tekoče in seveda v najkrajši možni razdalji. Priporočena razporeditev kuhinjskih predelov za desničarje od leve proti desni se zato začne s hladilnikom in prostorom za shranjevanje ter nadaljuje z manjšim delovnim pultom za pripravljanje živil.

Temu sledi pomivalno korito in glavni delovni pult, nato pa območje, kjer živila in pripravljeno hrano tudi skuhamo. Desno od kuhalnih površin predvidimo še odstavne površine.

Levičarjem kuhinjo opremimo v obratnem vrstnem redu.

.

načrtovanje kuhinje

.

Kako opremiti kuhinjo
za optimalen izkoristek časa v kuhinji

.

Glede na to, da se najhitreje in najbolj dosegljivo področje v kuhinji, nahaja v višini med 65 in 150 cm, se višina delovnega pulta v kuhinji najpogosteje načrtuje pribl. 15 cm pod našim laktom, kar pa v večini primerov pomeni, da bo kuhinjski pult načrtovan v višini med 85 in 95 cm. 

Za področja v kuhinji, ki segajo pod 65 in nad 150 cm, po raziskavah, lahko porabimo kar 200% več časa. Zato je smiselno kuhinjo načrtovati in opremiti tako, da v območje med 65 in 150 centimetri postavimo vse najpogosteje uporabljane kuhinjske elemente in gospodinjske aparate (bela tehnika, predali s priborom,….).

Najbolj priporočljiva globina za spodnji kuhinjski niz in spodnje omarice je 60 cm, zgornji viseči kuhinjski elementi naj bodo globoki največ 45 cm.

Kuhinjski cokel zamaknemo nekoliko v notranjost kuhinje, nemoteno za naša stopala, medtem, ko smo postavljeni tik ob kuhinjski pult in pomivalno korito. Povprečna “zamaknjenost” cokla znaša med 5 in 10 cm.

.

moderna kuhinja

.

Primernost kuhinjske nape

.

Ker so danes modeli in lastnosti kuhinjskih nap, različni od primera do primera, si velja za ustrezno moč kuhinjske nape za naš kuhinjski prostor, zapomniti formulo, po kateri boste potrebno moč za svojo kuhinjsko napo dobili preprosto tako, da boste prostornino kuhinje pomnožili z 10. 

Pri zmogljivostih kuhinjskih nap bodite pozorni na to, da je ta sposobna kuhinjski zrak zamenjati najmanj 10 krat na uro, če pa budžet to omogoča, pa izbirajte raje med še zmogljivejšimi (20 krat na uro).

Višina oddaljenosti kuhinjske nape od kuhinjske plošče, naj bo pri plinskih kuhalnih ploščah, najmanj 65 cm, pri električnih kuhalnih ploščah pa vsaj 55 centimetrov.

.

kuhinja trend
Moderna kuhinja Trend

.

Namestitev gospodinjskih aparatov

.

Klasična in najbolj pogosta razporeditev gospodinjskih aparatov predvideva njihovo postavitev v osnovni in ob zidni del kuhinjskega niza, sodobnejša razporeditev pa priporoča tudi izrabo drugih možnosti za njihovo postavitev.

Tako lahko kuhalno ploščo namestite v kuhinjski otok in tako pripravljeno hrano še z manj koraki pripravite za strežbo.

Hladilnik z zamrzovalno omaro ima tradicionalno mesto ob strani osnovnega kuhinjskega niza, sicer pa je pri njegovem umeščanju pomembno, da zagotovite čim krajši prenos živil iz njega do delovnega pulta.

Sodobna kuhinjska napa je izvlečna in vidna samo ob njeni uporabi.

Pomivalni stroj se načrtuje v spodnje predale desno od pomivalnega korita, vgradna pečica pa se postavlja v stojno višino uporabnikov zato, da pri njeni uporabi, ni potrebno sklanjanje.

.

namestitev gospodinjskih aparatov

.

Za ustrezno razporeditev elementov po kuhinji, priporočamo še prispevek o 6 različnih možnostih za postavitev kuhinj.