» » » Praktični nasveti za opremljanje majhnega stanovanja

Praktični nasveti za opremljanje majhnega stanovanja

Pozdravljeni,

v tokratnem prispevku, svetujemo z nekaj nasveti tem, ki jih zanima kako opremiti manjše stanovanje.

Manjša stanovanja zahtevajo od uporabnikov (in tistih, ki svetujemo o opremi takšnih stanovanj) nekoliko več izvirnosti in idej glede razporeditve prostorov znotraj takšnega stanovanja, hkrati pa tudi malenkost več poguma in razmisleka tudi o tem kakšno opremo uporabiti v takšnem stanovanju.

Ovire s katerimi se najpogosteje srečamo pri majhnih stanovanjih

Vsako, ne samo majhna stanovanja, se skozi čas znajdejo pred težavo, da v njih zmanjka prostora za življenske reči, ki jih življenje in ustvarjanje prinaša skozi leta. Spominki, ki se nabirajo od dopustov, fotoalbumi, ki se nenehno dopolnjujejo, gospodinjski aparati katerim ne najdemo primernega mesta, orodja in naprave, ki smo jih v nekih trenutkih potrebovali “nujno”, kasneje pa je za njih potrebno najti prostor, navsezadnje nov naraščaj, odraščajoči otroci in prihod najstniških partnerjev in še in še…

Čas se spreminja in prej ali slej se vsak bivalni prostor znajde pred isto zagato. Kje in kako prostora pridobiti še več.

kako opremiti manjše stanovanje
V manjših stanovanjih pobrskajmo po rešitvah s sestavljivim pohištvom

Majhna stanovanja imajo od velikih samo to razliko, da se z ovirami srečajo nekoliko prej kot slednja :).

Zato se z reševanjem njihovih ovir lastniki teh stanovanj, srečajo že ponavadi ob snovanju prve razporeditve prostorov in pri prvem opremljanju stanovanja.

Lastniki manjših stanovanj znajo povedati, da se skrivnost maksimalne izrabe manjših prostorov skriva v uporabi večnamenskega pohištva.

Sestavljivi stoli, sestavljive mize, zložljive postelje, kavč, ki ga lahko spremenimo v mizo, sedežna garnitura, ki se pospravi v posteljo in še bi lahko naštevala.

Obenem za manjša stanovanja velja, da se funkcije posameznih prostorskih ambientov večjih stanovanj enostavno združujejo v enem prostoru hkrati. Tako bo kuhinja v manjšem stanovanju tudi jedilnica. V še manjših stanovanjih bo ta isti prostor tudi dnevni prostor.

kako opremiti manjše stanovanje
Zložljive večnamenske omare – miza in omara v enem

Spalnice so lahko čez noč prostori počitka in sprostitve, z večnamenskimi pohištvenimi rešitvami pa čez dan delovni prostori ali prostori kjer naši otroci ustvarjajo ali se igrajo. Zložljive postelje, pogradi po meri in podobno pohištvo , so praktični spremljevalci takšnih prostorov.

Dnevnih prostorov v manjših stanovanjih vsekakor ne bodo krasile velike in mogočne omare od tal do stropa. Nasprotno. V njih bomo namestili kvečjemu manjše in prestavljive komodice, nizke regale ali pa na stene dali preprosto vgraditi enostavne in odprte police.

Kako z barvami in stavbnim pohištvom v majhnih stanovanjih?

Tla imajo lastnost, da pokrivajo (zraven stropa) največjo skupno površino v enem kosu. Naj si gre za srednje majhno ali ekstra majhno stanovanje – če boste tla opremili s temnimi barvami, boste vizualno prostor samo še dodatno zožali.

Obenem temne barve tal povzročajo, da se vsa umazanija in prah bistveno hitreje vidi, kot na svetlejših barvah, kar pomeni, da boste v takšnem prostoru najbrž imeli hitreje občutek neurejenosti in kaosa.

kako opremiti manjše stanovanje
Svetla tla in svetli stropi se bodo v manjšem stanovanju odlično skladali tudi z barvnimi stenami. Za barve sten uporabite nežnejše, pastelne barve.

Uporabite za majhno stanovanje raje svetle barve tal. Ni nujno potrebno, da posežete po beli barvi, a jesen in barve ostalih svetlih lesnih tonov bodo v majhnem stanovanju prišle še kako prav.

Pri pokrivanju površin s keramičnimi ploščicami in drugimi vrstami materialov v manjših stanovanjih, se držite zgornjega. Svetle barve vizualno povečajo prostornost stanovanja. Izkoristite jih.

Za stene se pri majhnih stanovanjih izogibajte kričečih, nasičenih in agresivnih tonov. Manjša stanovanja že sama po sebi “kličejo” po impulznosti in dinamiki – uporabite raje, če je le mogoče svetle, nežne, pastelne in naravne tone.

Kakšne materiale uporabiti v majhnem stanovanju?

Za vizualni občutek povečanja prostora, razmislite ali morebiti določeni kosi pohištva ne bi imeli nameščenih ogledal. Slednja lahko uporabite pri pregradnih stenah, morda na vratih kakšne omare ali nižjih regalov, morda v predsobi na obešalni steni, morda tudi na vratih na prehodu iz enega prostora v drugega.

Luči v manjšem stanovanju naj ne bodo razkošno velike. Nobene potrebe ni, da v majhno stanovanje tlačite velike lestence. Majhno stanovanje (še posebej, če ga krasi dovolj naravne svetlobe) ne potrebuje lestencev in gromozanske razsvetljave. Privoščite si praktično razsvetljavo s planfonjerami, odprtimi vrstnimi lučmi in podobnim.

majhna otroška sobica
Enostavni otroški sestav za majhno otrošno sobo

Če ste pristaš tapet in stenskega dekorja, predlagam, da se v majhnem stanovanju, igrate z enostavnimi vzorci in drobnimi pozornostmi na njih. Veliki vzorci na tapetah in liki, ki prekrivajo več kot en kvadratni meter površine, v majhnem stanovanju ne pridejo v poštev – saj ne bodo prišli do izraza. Njihova estetska izraznost pogosto pride v veljavo šele, ko jih občudujemo od daleč.