» » » Nasveti za boljši izkoristek predprostora

Nasveti za boljši izkoristek predprostora

Pozdravljeni spremljevalci mojih zapisov,

v tokratnem prispevku sem se osredotočila na ideje za ureditev vaših predsob. Podoben prispevek na temo predsob, sem spisala že v priloženi povezavi.

Predgovor 

Predsobe, vsaj pri večini gospodinjstev, veljajo za prostore, ki jih moramo maksimalno prostorsko izkoristiti, ker v povprečju slovenske predsobe ne zavzemajo velikih kvadratur.

Še posebej starejša gradnja (blokovska stanovanja in tudi starejše hiše) imajo za svojimi vhodnimi vrati, vzdolžne in dolge (pogosto tudi temačne) hodnike, ki so za povrh še dokaj ozki. Če v njih postavimo kakršnekoli pohištvene elemente, se prostor v njih še dodatno zooži.

Preden se lotite celovite prenove vaše predsobe, premerimo prostor in predvsem preverimo kako bo postavitev notranje opreme vplivala na dotok naravne svetlobe v prostor. Dodatno oviro v predsobah rade predstavljajo še radiatorske cevi, električna inštalacija, elektro omarice in podobno.

kako opremiti predsobo
Pogosta rešitev za predsobe so omare z drsnimi vrati

Klasična oprema predsobe vsaj v povprečni slovenski družini zavzema komodo zmernih velikosti, ki jo bomo uporabili za odlaganje obuval, obešalno steno z ogledalom, po zmožnostih velikosti prostora, pa še poličnik ali kak manjši regal za odlaganje ključev, poštnega materiala, dežnikov in podobnega.

Četudi ima vaš prostor namenjen predsobi dovolj oken in naravne svetlobe, se pri svojem svetovanju za opremljanje predsob, najprej posvetim temu, da bo v prostoru ostalo dovolj svetlobe tudi po postavitvi opreme vanjo.

Včasih to ni mogoče. Takrat lahko posežete po inštalaciji dodatne električne napeljave, recimo nad garderobne omare ali pa nad obešalno steno z ogledalom.

Pri namestitvi ogledala lahko prostor v predsobi prihranite s tem, da le tega zmontirate na vrata garderobne omare (če jo boste seveda imeli v predsobi). Ali pa ogledalo preprosto namestite nad kak nižji predalnik ali komodico.

kako opremiti predsobo
Klasični pohištveni elementi v predsobah (nižji regali, obešalna stena z ogledalom, komodica in višja omara)

Ker so prostori za predsobi tako različni med seboj, je dobro razmisliti tudi o dimenzijah pohištvenih elementov, ki jih nameravate postaviti v predsobo.

Za odlaganje plaščev, zimske garderobe in težjih ter debelejših oblačil, priporočam, da so vaše omare v predsobi globoke najmanj 60 centimetrov. S to globino ne boste imeli težav pri zapiranju omarnih vrat.

Za omarice za čevlje zadoščajo globine cca. tudi 30 centimetrov. Če nameravate imeti obuvala zložena v eni vrsti polic in, če police ležijo vodoravno glede na tla v predprostoru.

V primeru, da vam pri tej globini, primanjkuje prostora za vsa obuvala, preverite ali si lahko omislite dvojno globino za dve vrsti obuval – torej (ali vsaj) 50 centimetrov.

Odprti in zaprti regali

Nekatere reči, ki jih dnevno uporabljamo, bomo želeli dnevno tudi pospravljati in jih imeti na svojih mestih. Druge, vsak dan uporabljane reči, si bomo želeli imeti hitro pri roku brez nepotrebnega zgubljanja časa s pregledovanjem po omarah.

Razmislite o postavitvi enostavnih obešal na zidne stene ali obešalne stene ali v omare same. Obešalne kljuke naj bodo v stojni višini povprečne višine uporabnikov.

kako opremiti predsobo
Obešalna stena z ogledalom

Če je vaša predsoba višja, si lahko omislite tudi izvlečne obešalne palice (to so takšne, ki jih s potegom roke za držalo, privlečemo k sebi). Primerne so za tiste, ki so manjše rasti, rokovanje z njimi je enostavno, odvisno od ponudnikov pa se tudi dobijo z najrazličnejšimi mehanizmi in v različnih oblikah.

Izvlečne obešalne palice so praktične tudi zato, ker nam omogočajo, da garderobo za obešanje postavimo nekoliko višje, pod njim pa vseeno na eleganten način lahko montiramo dodatne zaprte regale ali odprte police.

Odprte police v predsobi bodo prišle prav za odlaganje vsakdanjih, praktičnih reči. Ključi vseh vrst, sončna očala, rokavice, prospekti in poštni material iz nabiralnikov, tudi kakšen cvetlični lonček lahko najdejo mesto na njem.

Zaprti regali, po drugi strani, omogočajo navajanje na rednost in zložene ter urejene reči. Ni nujno potrebno, da so vse omarice za čevlje z zaprtimi regali. Predvsem za copate in lahka obuvala (kroksi, drugi natikači, cokli,…) se pogosto poišče rešitev z odprtimi policami.

Kako v predsobi rešiti večno težavo s ključi?

Ključi, kot rečeno prihajajo v nešteto kombinacijah in ni je družine, ki se ne bi znašla pred tem, da jih ne bi nekje nekoč založila.

Predprostor je idealno mesto za to, da si na steno zmontirate manjšo omarice z majhnimi obešali za ključe. Če so otroci že dovolj veliki, da imajo svoje ključe, poskrbimo samo, da bo višina namestitve te omarice, ustrezna tudi za njih.

Kam pospraviti dežnike?

Ko razmišljamo o tem kam pospravljati dežnike, jasno, najprej pomislimo na predprostor. Enostavna in hitra rešitev je, da nabavimo kakšno lično košaro za dežnike iz aluminija in jo postavimo v kot. Mokre dežnike tako ali tako ne sušimo v predprostoru, ampak na zunanjih hodnikih in vhodih v hiše.

Če nam prostor omogoča, si lahko rešitev v obliki košarice za dežnike, omislimo znotraj omare. Ki jo bomo zaprli. Na ta način dežniki, tudi ob njihove neuporabi, ne bodo vidni ravno vsem gostom na očeh.

kako opremiti predsobo
Po meri izdelan sestav za predprostor

Kam z zimsko garderobo in rečmi, ki jih ne uporabljamo vsak dan?

Če je naš predprostor dovolj visok in bomo vanj namestili garderobno omaro, si na višini 20 centimetrov nad glavo, v omari, omislimo dodatne police, kamor bomo odložili kovčke, prtljago, čelade, zimsko garderobo in podobno.

Povprečne višine stanovanj se gibljejo med 240 in 260 centimetri. Ta višina je, vsaj kar se mojih dosedanjih izkušenj tiče, dostikrat v predprostorih neizkoriščena. Poigrajte se z idejo ali morebiti v vaš prostor ne sodi omara do stropa.

Spet, če je prostora v predsobi dovolj, lahko znotraj takšne omare, najdete tudi poseben prostor tudi za odlaganje reči, kot so likalne deske in sesalniki za prah.

Sklepna beseda

Odvisno od potreb posameznika in finančne pripravljenosti za opremo predsobe, se mi zdi, da je dostikrat predprostor, prostor, ki bi ga lahko bolje izkoristili in uporabili.

Če iščete idejo ali nasvet kako opremiti predsobo, se povabim za nasvet. Spodaj.