» » » Kako razporediti pohištvo po kuhinji

Kako razporediti pohištvo po kuhinji

Pri postavljanju kuhinje na novo nas seveda najprej zanima kako razporediti pohištvo po kuhinji. Poglejmo.

To, kako razporediti pohištvo po kuhinji opredeljuje beseda ergonomija. Sama beseda ergonomija je grškega izvora. Z njo pa označujemo vedo, ki se ukvarja z raziskovanjem človekovih telesnih in dušenih zmožnosti ter ustreznim prilagajanjem delovnih obremenitev na človeško telo.

Zato je ergonomija kot znanost pri razporeditvi pohištva v kuhinji pomembna. Če je namreč kuhinja nepravilnih dimenzij ali pri razporeditvi pohištva nismo pazili na ergonomijo, bodo te nepravilnosti ne samo vplivale na naše počutje, temveč tudi na zdravstveno stanje uporabnika kuhinje.

Kako?

Pokazalo se bo na primer v previsoko montiranem delovnem pultu (za našo višin), pokazalo se bo v nedostopnosti do predalov, pri nepotrebnem sklanjanju do najpogosteje uporabljanih posod in kuhinjskih pripomočkov, pokaže se navsezadnje lahko tudi pri neizkoriščenosti prostora, stilski neusklajenosti ter praktičnosti uporabe.

Najpomembnejši prostori na katere bodimo pozorni, ko razmišljamo o tem kako razporediti pohištvo po kuhinji, naj bodo naslednji:

Delovni trikotnik

kako razporediti pohištvo po kuhinji
Vir: http://www.mosaikdesign.com

Vsaka kuhinja (o kuhinjah po meri sem pisala tukaj) naj bo oblikovana glede na obliko samega prostora in seveda tudi glede na velikost. Na ta način bomo dosegli maksimalno funkcionalno izrabo prostora. V kuhinji se najpogosteje gibljemo okrog predela za shranjevanje, okrog predela za toplotno obdelovanje živil (štedilnik, pečica) ter pri pomivalnem koritu. Ti trije predeli skupaj tvorijo delovni trikotnik.

Priporočljivo je, da skupna dolžina med temi tremi predeli naj ne presega 600 do 700 centimetrov. Če prostor omogoča pazimo na to, da te razdalje tudi ne krajšamo. Pri krajših razdaljah od te bomo dosegli učinek utesnjenosti, natrpanosti in zasičenosti prostora. V takšni kuhinji pa se ne bomo počutili sproščeno.

Optimalno razporejanje elementov

Z mnogimi raziskavami so strokovnjaki prišli do optimalnega zaporedja kuhinjskih elementov. Ti si sledijo na način, da naša pot od priprave pa do serviranja hrane poteka tekoče in z najkrajšo možno prehojeno dolžino. Razporeditev v kuhinji za desničarje od leve prosti desni:

  • Hladilnik in prostor za shranjevanje
  • Manjša delovna površina za pripravo hrane
  • Pomivalno korito
  • Glavna delovna površina
  • Območje za toplotno obdelavo hrane
  • Odstavna površina

Kuhinja za levičarje pa je razporejena ravno v obratnem vrstnem redu.

Vendar pa nam prostor ne zagotavlja vedno takšne postavitve elementov. Po navadi zaradi odprtin v stenah (prehodi v jedilnico, vrata, okna…) ali pa same oblike prostora, ki ne dopušča veliko možnosti.

Dimenzije kuhinje in kuhinjskih elementov 

Med najpomembnejše dimenzije kuhinje spada višina delovnega pulta. Ta lahko na dolgi rok najintenzivneje vpliva na počutje uporabnika v kuhinji. V primeru, da je prenizek, lahko pri ljudeh s težavami v hrbtenici poveča bolečine, če pa je previsok, v rokah nimamo dovolj moči, za opravljanje nekaterih kuhinjskih del pri pripravi hrane (rezanje, kjer je potrebno uporabiti več moči…). Optimalna višina naj bi bila 15 cm pod našim laktom (skrčenim komolcem). Po najnovejših podatkih pa celo 10 cm, ker se prebivalstvo vsako leto veča. Med ponudniki kuhinj lahko najdemo razpon višin pultov od 85 pa do 95 cm. Vendar pa je v končni meri odvisna od uporabnika in njegove višine.

postavitev kuhinje
Vir fotografije: http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/dn_pajnic_matjaz.pdf

Najbolj dosegljivo območje v kuhinji je nekje od višine 65 pa do 150 cm. Za dosego vsega kar je nižje ali višje, lahko porabimo tudi do 200% več časa. Zato je smotrno v to območje postaviti elemente, ki so največ v uporabi – belo tehniko (pečica, mikrovalovna pečica, pomivalni stroj…), predal s priborom itd…

Globina omaric pa naj ne presega 60 cm pri talnih elementih in 45 cm pri visečih. Kajti vse kar je globlje od navedenega, nam je težko dosegljivo in zato kuhinja ni funkcionalna.

Pozabiti pa ne gre niti na cokel. Tukaj moramo biti pazljivi, da je od roba omaric umaknjen minimalno 5 cm, da ponuja zadosti prostora za stopala kadar smo postavljeni ob pult – še bolj optimalno pa je od 7 do 10 cm.