» » » Kateri parket izbrati? (2. del)

Kateri parket izbrati? (2. del)

V prejšnjem prispevku smo obdelali nekaj splošnih vprašanj, na katera si morate odgovoriti, preden se odločite za nakup parketa: recimo v katerem prostoru boste polagali parket, kako izbrati parket glede na vaše življenjske navade in namignili smo nekaj splošnih razlik med eksotičnimi in domačimi vrstami lesa za parket.

Danes bomo predstavili nekaj generičnih vprašanj, ki se po glavi porajajo bodočim kupcem parketa: kakšna je razlika med oljenim in lakiranim parketom, klasičnim in gotovim parketom ter ali je bolje izbrati laminat ali parket. Torej, kateri parket izbrati?

.

Oljeni in lakirani parket: med njima se odvija prava bitka!

.

Končna zmaga naj pripada tistemu, ki bolj ustreza vašemu življenjskemu slogu in estetskemu okusu, saj imata oba svoje prednosti in slabosti.

Oljeni parket

.

Oljeni parket je v modi zadnja leta, ko se tudi trend pri talnih oblogah obrača nazaj k vsemu, kar je naravno. Oljeni parket je najbolj naravna različica parketa, ki si jo lahko omislite: parket je zaščiten samo s posebnim oljem, ki ohranja prvotni videz lesa in ustvarja krasen mat videz.

Oljen parket je potrebno obnavljati na 2 do 3 leta, odvisno od tega, kako obremenjen je prostor, v katerem se nahaja. Več pozornosti moramo nameniti najbolj obremenjenim delom prostora, recimo ob mizi, stolih, vratih – te je potrebno večkrat naoljiti s posebnim oljem za oljen parket.

Za razliko od klasičnega parketa, je oljeni parket zahtevnejši za nego. Predvsem moramo biti pozorni na to, da ga dosledno čistimo z vlažno krpo in ne mokro, saj lahko na njem ostanejo sledi. Pri oljenem parketu je priporočljiva uporaba namenskih čistil, ki vsebujejo negovalna olja, namenjena oljenemu parketu.

V primerjavi z lakiranim parketom pa ima oljen parket bistveno prednost: obnovimo lahko samo poškodovane dele (jih torej pobrusimo in spet naoljimo) in nikakor ne celotne površine, kot to veleva lakirani parket.

.

Oljen parket pusti lesu popolnoma naraven videz. foto: www.archiexpo.com

.

Lakiran parket

Pri lakiranem parketu se odločate predvsem med tremi zaključnimi videzi: mat, pol mat in visoki sijaj. Kateri izmed njih je boljši, je odvisno predvsem od vašega osebnega okusa.

.

klasičen parket

.

Nega in čiščenje lakiranega parketa sta enostavna, ob normalni obremenitvi prostora je tudi redno vzdrževanje precej nezahtevno, saj je ponovno brušenje in lakiranje parketa priporočljivo na 10 let (to je samo splošna ocena, včasih je potrebno prej, včasih kasneje).

Kot pa smo že omenili zgoraj, je glavna slabost lakiranega parketa predvsem to, da ne odpusti poškodb: čeprav je poškodovana samo manjša površina, bomo za njeno saniranje morali zbrusiti in prelakirati celoten prostor.

.

Klasični ali gotovi parket?

.

Gotovi parket je tovarniško obdelana vrsta parketa, pri čemer je les že brušen, lakiran in v obliki plošč pripravljen za polaganje. Po njem lahko brez težav hodite že naslednji dan, prav tako lahko nemudoma nazaj na svoje mesto postavite pohištvo in drugo opremo v prostoru, kar je pri klasičnem parketu nemogoče, saj je potrebno počakati, da se lak dobro posuši, pred tem pa ga je potrebno tudi pobrusiti.

Tako kot klasičen parket lahko tudi gotovi parket brusite in obnavljate, saj je zgornja plast iz plemenitega lesa. Kolikokrat bo to dopustil, je odvisno od debeline zgornjega sloja. Gotovi parket je tudi primeren za talno gretje, na voljo je v različnih dimenzijah, debelinah in seveda vrstah lesa.

.

Kateri parket izbrati? Gotovi parket ima podobne lastnosti kot klasičen parket, polaganje je manj zahtevno. Foto: www.bobvila.com

 

Laminat ali parket? Hm, je to sploh vprašanje?

.

Čeprav sta si gotovi parket in laminat podobna zaradi načina polaganja, je med njima bistvena razlika: gotovi parket je še vedno pravi parket, le da je tovarniško obdelan. Zgornja plast laminata je zgolj imitacija lesa, medtem kot je pri gotovem parketu zgornja plast vedno iz plemenitega lesa.

Laminat je cenovno ugoden, a je obnova nemogoča: če ga želite obnoviti, ga morate zamenjati v celoti, zato je tudi njegova življenjska doba v primerjavi s parketom ali gotovim parketom bistveno krajša.

Laminat se sploh odsvetuje v bolj občutljivih prostorih kot sta kopalnica in kuhinja, kamor pa lahko brez težav položite kvaliteten in odporen parket. Res je, da je laminat cenovno ugoden, a po občutku in funkcionalnosti se ne more primerjati z naravnim materialom, kot je les. Več o laminatu in parketu si lahko preberete tukaj.

Ponudba talnih oblog je danes ogromna, zaradi česar imate ogromno možnosti izbire. Da pa končne odločitve ne boste obžalovali, se pred nakupom vedno posvetujete s strokovnjakom.