» » » Kaj opredeljuje klasične kuhinje?

Kaj opredeljuje klasične kuhinje?

Glede na to, da ste najbrž v naših zapisih in nasvetih za izbiro ustrezne kuhinje za vaš prostor že naleteli na zapis o tem kako razporediti pohištvo po kuhinji ter kako maksimalno izkoristiti prostor v kuhinji, ste se ob tem najbrž seznanili tudi že s tem, da med osnovno vodilo za izbiro ustrezne kuhinje, sodi tudi izbira ustreznega stila kuhinje.

klasične kuhinje
Večna klasika in naraven les.

Najpogostejši stili kuhinj

Pri izboru stila kuhinje, proizvajalci in prodajalci kuhinj, le te v osnovi delimo na:

  • klasične kuhinje
  • moderne kuhinje
  • italijanske (tudi stilne) kuhinje
  • kuhinje po meri
  • in cenovno ugodnejše kuhinje

V tokratnih nasvetih za izbiro ustrezne kuhinje, več besed namenjamo tem, ki jih zanimajo klasične kuhinje.

Podobno kot ostali stili kuhinj, klasične kuhinje ponujajo možnost različne izbire modelov, svojo klasiko pa ponavadi poudarjajo z izborom barv, materialov in dekorjev (npr. ročajev) ter razporeditvijo kuhinjskega pohištva po prostoru.

Modeli, ki predstavljajo klasične kuhinje

Za modele kuhinj, ki jih uvrščamo med klasične kuhinje, boste našli nekaj značilnih lastnosti, med katerimi prednjači možnost postavitve kuhinje v prostor standardnih dimenzij. Klasične kuhinje so tako lahko razporejene v črki U, v črki L, s kuhinjskim polotokom ali otokom, klasične pa jih imenujemo zaradi funkcionalne razporeditve kuhinjskih elementov, ki smo jim priča v večini kuhinj.

Osnovna razporeditev kuhinjskih elementov klasične kuhinje ima za cilj čim bolj skrajšati kuhinjski delovni trikotnik. Z namenom, da je pohodna pot med umivalnikom, kuhalno površino in delovnim pultom, čim krajša.

Klasične kuhinje zaradi razporeditve elementov po kuhinji, zagotavljajo ravno to.

kuhinja naraven les
Klasična kuhinja v naravnem lesu.

Barve, ki določajo klasične kuhinje

Če se boste odločili za klasično kuhinjo, vam bo svetovalec v prvi vrsti svetoval izbiro toplih lesnih barv. V klasični kuhinji prednjači uporaba naravnega in masivnega lesa, v naravnih lesnih tonih in barvah.

Les daje kuhinji občutek domačnosti in topline, še posebej v zadnjem času pa elemente klasične kuhinje radi kombiniramo tudi z elementi stilnih in modernih kuhinj.

Zelo lepo tako sodi skupaj kombinacija lesa in nerjavečega jekla.

Če boste izbiri svoje klasične kuhinje, dodali recimo še moderno kuhinjsko opremo, boste nasploh svojo kuhinjo opremili unikatno in edinstveno.

Med barve klasične kuhinje štejemo barve hrasta, jeseni ali oreha. V izgled klasične kuhinje lahko mirno dodate mehke barve starih tradicij, integrirane ročaje v klasičnem izgledu in druge dekorativne elemente.

Kuhinjski elementi klasične kuhinje veljajo za masivnejše in debelejše (tudi do 24 mm) in ter predvsem v naravnih, svetlih in rjavih tonih.

Klasičnim kuhinjam se lepo podajo kuhinjski pulti naravnih materialov (kamen, obdelava s keramiko, za kontrast pa tudi inox in nerjaveča jekla).

kuhinja vanilija
Klasična kuhinja v bež barvi.

Dekorji, ki opredeljujejo klasično kuhinjo

Med dekor, ki sodi v klasične kuhinje, sodi tudi izbira ustreznih ročajev, lestencev v kuhinji, izbor in izgled jedilniške mize in stolov ter seveda detajli na stenah kuhinje in izbor kuhinjskih tal. Za klasične kuhinje je tako značilna plemenita medenina, izbrane in stilske kovine, kombinacije rjavih tonov in tudi, če je le mogoče, uporaba kamna. 

klasične kuhinje
Nič ne bo narobe, če strop klasične kuhinje, razsvetljuje lestenec v obliki svečnika.

Barve klasične kuhinje boste izbrali v nežnih tonih, kombinirali z vanilijo, belo in bež, pri osvetlitvi kuhinje pa poskrbeli za ogromno naravne svetlobe. Fronte kuhinjskih elementov klasične kuhinje so ponavadi dodatno obdelane z utori in dekorji različnih oblik ter ne povsem ravne in ploske.

Ambient klasične kuhinje boste fantastično dopolnili z ustreznim izborom gospodinjskih aparatov, jedilniškega pribora in seveda posode v katerih pripravljate jedi.