» » » Koliko počitka in globokega spanca dejansko potrebujemo?

Koliko počitka in globokega spanca dejansko potrebujemo?

V prispevku, v nadaljevanju, si lahko preberete koliko počitka in globokega spanca naše telo dejansko potrebuje.

.

koliko počitka in globokega spanca potrebujemoV današnjem, zelo zahtevnem delovnem okolju, je povsem normalno, da se čas, ki ga namenjamo aktivnemu počitku čez dan in čas, ki ga potrebujemo za globoko spanje, vse bolj zmanjšuje in krajša.

Načeloma velja splošno prepričanje, da zamujamo preveč stvari, ki se dogajajo okrog nas oz., da zamujamo z opravili, ki nas čakajo tekom delovnega dne, s čimer pa se povprečna doba za globok in sproščujoč dnevni počitek in tudi globok spanec, pri vse večjem deležu delovno aktivne generacije, zmanjšuje.

Naše telo začetnih primanjkljajev spanca in spuščanje obdobij počivanja čez dan, ne opazi in zazna, a s časom se že, tudi razmeroma majhna odstopanja od povprečnih priporočenih ur počitka in spanca, poznajo na naši energiji, razpoloženju in sposobnostih obvladovanja stresa.

.

Kadar govorimo o obdobjih počitka, ki jih naše telo potrebuje čez dan, praviloma govorimo o nekaj minutnih pavzah (med 15 in 30 minut), ki si jih moramo privoščiti tekom dne z namenom, da umirimo svoj krvni obtok in misli ter, da odklopimo trenutno koncentracijo in sprostimo duha.

V ta namen ni potrebno, da se odpravimo v posteljo – nasprotno zadošča, da izberemo udoben počivalnik v dnevni sobi, vzamemo v roke knjigo ali pa se preprosto prepustimo tišini.

Ko pa govorimo o nočnem spancu, je najbolj pomembna faza globok spanec, ki igra pomembno vlogo pri oblikovanju našega razpoloženja in občutkov zjutraj. Slednje pa nas pripelje do vprašanja, koliko globokega spanja dejansko naše telo sploh potrebuje.

.

Kaj je globok spanec?

.

Naše telo, gre, medtem, ko mi spimo, skozi številne spremembe in faze.

V prvi fazi šele zapademo v spanec, a je za to fazo značilno, da smo še občutljivi na hitro prebujanje. Prvo fazo imenujemo tudi ne-REM stanje, za katerega je značilno, da se naše oči ne premikajo hitro in pogosto. Ta faza traja v povprečju 10 minut.

Začetnemu spancu sledi faza REM, ki pomeni okrajšavo za izraz “rapid eye movement” (hitro gibanje oči). V tej fazi se naše oči premikajo v zelo hitrih intervalih, proti koncu te faze pa se naš srčni utrip umiri in počasi prehaja v fazo globokega spanca.

Za fazo globokega spanca je značilno, da nas je iz nje zelo težko zbuditi. Če nas slučajno nekaj v tej fazi prebudi, se pogosto počutimo dizorientirano in zmedeno, po tej fazi pa postanejo naši možgani ponovno bolj aktivni in takrat se začnejo sanje.

.

Koliko globokega spanca potrebujemo?

.

Globok spanec igra pomembno vlogo pri zniževanju našega dnevnega pogona, ki se gradi postopoma in v povezavi z dnevnimi aktivnostmi in zadolžitvami, tekom celega dneva. V fazi globokega spanca, ledvice čistijo kri, naše telo se čisti strupov, zdravijo in celijo se rane ter obnavlja in gradi se mišično tkivo. Vse to pomaga k polnjenju baterij za naslednji dan.

Nekatere študije so pokazale, da bi moralo telo izmed vsega spanca, prejeti vsaj 20% globokega spanca, kar pa, če upoštevamo povprečna časovna obdobja posameznih faz spanja, pomeni, da večina odraslih potrebuje vsaj 8 – 9 ur celotnega spanja.

Slednje pomeni, da je priporočljiv globok spanec za odraslega med 1,6 – 1,8 ure.
Ta čas nam zagotavlja popolno funkcionalnost našega telesa za naslednji dan.

Je pa hkrati treba upoštevati tudi starostno mejo, zato se priporočljive ure celotnega spanca in globokega spanca, glede na leta, spreminjajo.

  • Če je za novorojenčke priporočljiv čas skupnega spanca 12 do 18 ur, le ti, od tega potrebujejo 2,4 do 3,6 ure globokega spanca.
  • Dojenčki od 3 mesecev do 1 leta starosti spijo med 14 in 15 urami na dan. Od tega imajo globokega spanca med 2,8 in 3,0 ure.
  • Odrasle osebe nad 18 let, na drugi strani te lestvice, spijo v povprečju med 7,5 in 9 urami, od česar je globokega spanca med 1,5 in 1,8 urami.

.

Na kakovost globokega spanca dokazano vplivajo različni dejavniki, med katerimi pa so naslednji  štirje še najbolj priporočljivi:

.

  • lažje bomo zaspali, če pred spancem prakticiramo redno rutino (mlačen tuš, 10 minutno branje lahkotnega čtiva,…)
  • dan zaključimo z banano. Ta vključuje hormon tryptophan, ki prispeva k boljši kakovosti spanja
  • izberimo ustrezno ležišče. Raziskave so pokazale, da je vsaj 43% kakovosti spanca odvisno od izbire vzmetnice.
  • imejmo oblečeno pidžamo. Ta pomaga k ohranjanju toplote telesa, s čimer pa pomembno vplivamo na umiritev cirkulacije krvi v obtoku