» » » 4 najpomembnejši nasveti za opremljanje kopalnice

4 najpomembnejši nasveti za opremljanje kopalnice

Da bomo v naši novi objavi za tiste, ki jih zanima kopalniško pohištvo po meri, maksimalno uporabni in koristni, kar takoj najprej povezava do dveh ali treh primerov, v katerih smo opremljali kopalnice s pohištvom po meri:

  • v tem prispevku smo objavili celoten primer izdelave pohištva za kopalnico po meri, od trenutka, ko se potencialna stranka pri nas šele zanima, do montaže na domu.
  • tukaj smo predstavljali 3 zanimive, po meri izdelane kopalniške omarice pri umivalnikih
  • in v tem smo bili ljubitelji belo zelene 🙂 . Predstavili smo primer opremljanja kopalnice v belo zelenem.
    .
kopalniško pohištvo po meri
Kopalniško pohištvo po meri – v les vgrajena kopalna kad.

O

O čem govorimo tokrat?
Spodaj predstavljamo nasvete za štiri najpogostejša vprašanja, ki si jih postavljamo, ko opremljamo svoje kopalnice.

Gremo po vrsti:

Kaj upoštevati pri sanitarni opremi?

Koliko sanitarne opreme in njihove dimenzije, seveda najprej določa sama velikost bodoče kopalnice. Poskrbeti je potrebno za to, da je položaj opreme takšen, da so odvodni in dovodni kanali čim krajši.

Jasno, v vsako kopalnico sodi kad oziroma tuš kabina (razen, če zanju nimamo posebnega, dodatnega prostora). Izbiro in montažo teh prilagodimo celotni razporeditvi kopalniške opreme in še posebej, položaju umivalnika.

Tako v večjih, kot manjših kopalnicah, dimenzije kopalniške opreme, igrajo najpomembnejšo vlogo.
Uporabni prostor za tuš kabino obsega med 55 in 60 centimetri, povprečen umivalnik v kopalnici zavzame cca 90 centimetrov širine in zahteva cca. 50 centimetrov prostega prostora pred njim.

Kot velja pri opremljanju ostalih manjših prostorov, velja tudi pri manjših kopalnicah, da le te opremimo s svetlim pohištvom (bela, bež, vanilija).

kopalnice po meri
Svetla kopalnica, izdelana po naročilu.

Kako izbrati barve tal in dekor ustrezne keramike?

Na vizualen izgled kopalnice zelo vpliva izbor keramike na tleh. Veliki formati keramičnih ploščic vizualno zmanjšujejo prostor in zato je priporočljivo, da v manjših kopalnicah uporabite manjše formate keramičnih ploščic, dodate pa večja ogledala.

Kar se tiče izbora barv keramičnih ploščic, se nagibajte k barvam, ki prostor vizualno umirijo in razbremenijo. To boste najlažje dosegli, če se boste za tla v kopalnici odločili v temnejši barvi kot so barve sten (ali vsaj, da sta barva tal in barva sten v kopalnici, izenačeni).

Odvisno od vašega okusa (in seveda možnosti, ki jih omogočajo vodovodne in elektro napeljave), lahko pohištvo v kopalnici postavite v prvo bojno linijo (v tem primeru želite v kopalnici bolj izpostaviti pohištvo), ali pa želite v “prvo vrsto” postaviti izbor keramike in stenske ploščice.

V primeru, da želite v kopalnici bolj izpostaviti pohištvo, keramiko izberite v svetlih, naravnih in nevpadljivih tonih. Tudi med dekorjem keramičnih ploščic v tem primeru, iščite takšnega, ki ne “kriči, ne izstopa in deluje estetsko, diskretno.

Če je prva bojna linija, želja poudariti kopalnico s keramiko in vrhunsko sanitarijo, boste “v ozadje” postavili kopalniško pohištvo. Le to bo čistih linij, v naravnem lesu, naravnih barv in predvsem služilo za to, da zadovolji praktično in funkcionalno uporabo pohištva.

kopalnica po meri
Izkoristek prostora. Po meri izdelana omarica pod umivalnikom in kotna kopalniška omara.

O svetlobi v kopalnici

Ni malokrat, da je opremljanje kopalnice, prepuščeno prostorom, ki so nestandardno razgibani, stene nimajo ravnih kotov, pogosto pa primanjkuje tudi naravne svetlobe.

Za umetne, dodatne vire svetlobe v kopalnicah se najpogosteje priporoča, če le te postavimo na strop, pri umivalnikih pa nad umivalnik in na levo stran od umivalnika.

V primeru premalo dotoka naravne svetlobe, boste dodatno pri opremljanju kopalnice in razporeditvi pohištva po njej, morali upoštevati tudi možnost dodatnega zračenja.

Razpršena svetloba je primerna za prostorne kopalnice in kopalnice katerih stene imajo prave kote (kopalnice pravokotne in kvadratne oblike).

Usmerjena svetloba se priporoča za poudarjanje detajlov in dekor. Usmerjeno svetlobo postavimo nad umivalnik, nad lično kopalniško komodo ali omarico, pri vhodu v tuš kabino ali nad kopalno kadjo.

Zadnji trendi glede uporabe svetil v kopalnicah seveda gredo v smer uporabe takšnih umetnih virov svetlobe, ki so najbolj podobni naravnim. Zato je še vedno v praksi najbolj v uporabi, da so svetilke v kopalnici na stropu.

Pri usmerjanju svetlobe se splača upoštevati tudi to, da gladke in svetle površine z odbleski povzročajo bleščanje. Veliki kontrasti med svetilkami in temnim okoljem delujejo skrivnostno, v prvi fazi izjemno lepo, ob daljši uporabi kopalnice s takšnimi kontrasti, pa kar precej gospodinjstev išče dodatne vire svetlobe in dodatne rešitve.

kopalniško pohištvo
Kopalniški regal z drsnimi vrati. Po meri.

Za kakšen stil kopalnice se odločiti?

Normalno je, da je pri opremljanju kopalnice, v prvi vrsti, najprej pomembna funkcionalna in praktična izraba kopalniškega prostora.

Kopalnice so med vsemi prostori, tiste, v katerih zato, najpogosteje posežemo po izdelavi kopalniškega pohištva po meri. Ravno zaradi svoje razgibanosti sten in stropov, lahko pri odločitvi za kak stil kopalnice se bomo odločili, pomaga razmislek o naslednjem:

  • ali želimo kopalniško pohištvo opremiti v enakem stilu kot bližnje prostore
  • ali želimo, da kopalnica izstopa od ostale estetike
  • upoštevajmo, da izbor stila kopalnice (izbor materialov) vpliva tudi na zahtevnost čiščenja in vzdrževanja kopalnice
  • med najbolj povpraševanimi stili za kopalniško pohištvo prevladujejo uporabne, po meri, praktične rešitve kopalniških omaric (recimo za zapolnitev kopalniških kotov, za montažo visečih elementov,….)
  • stil kopalnice določa izbor celote (sanitarij, keramike, postavitev pohištva, dekor in drobnarije, postavitev svetlobnih teles,…)

.

kopalnice po meri
Detajl.

V kolikor so vam naše rešitve in ideje všeč, vas vabimo, da se nam oglasite.

Z veseljem se bomo pogovorili z vami.