» » » Ali in koliko lesa naj uporabim v kopalnici?

Ali in koliko lesa naj uporabim v kopalnici?

variado 5
Les v kopalnici. Da ali ne?

Kaj meni o uporabi lesa v kopalnicah splošna javnost?

Kot je že zapisano v številnih naših prispevkih in kot nam je razumljivo vsem, velja kopalnica, za enega izmed tistih prostorov v stanovanju, v katerem se po naravni poti, ob njeni uporabi, zraven kuhinjskih prostorov, zgosti v hiši, v enem trenutku, največ vlage.

Na spletu in v strokovnih revijah zato ne boste praktično našli nasvetov v zvezi z opremljanjem kopalnic, ki ne bi pisali o tem kako pomembno je prezračevanje in izbira materialov za kopalnico.

Pri tem precej nasvetov in tudi strokovnih mnenj, odsvetuje pretirano uporabo lesa v kopalnicah, saj je les zaradi svoje strukture in površine pogosto razglašen za manj higienski material, češ, da njegove površine ostanejo dolgo vlažne.

Kar bi naj predstavljalo odlično podlago za razvoj različnih mikroorganizmov.

Tudi zato so v kopalnicah lesne materiale, zamenjali cenejši materiali za obdelavo.
To so kovine, keramika in polimeri. 

kopalniško pohištvo trgovina
Kombinacija sodobnega sestava in lesa v kopalnici. Kopalniški sestav Variado.

Kaj o uporabi lesa v kopalnicah pravijo raziskave in stroka?

Če je zgornje še razumljivo pri proizvodnji sanitarne in kopalniške opreme, pa zgoraj zapisano, ne drži za kopalniško pohištvo.

Rezultati nekaterih sodobnejših raziskav dokazujejo, da ima les v primerjavi z nekaterimi polimernimi materiali, jeklom in steklom, boljše antibakterijsko delovanje.

Ob prisotnosti bakterij, ki so običajne za gospodinjstva in zdravstvene ustanove, je bilo ugotovljeno, da ima les ponekod enako, ponekod pa celo boljše antibakterijsko delovanje, kljub svoji hrapavosti in strukturi lesne površine.

Te raziskave ravno tako dokazujejo, da ni velikih odstopanj med uporabo gladke in hrapave površine v kopalnicah, saj ima, kot je bilo pričakovati, največji vpliv na higienske lastnosti lesa kot materiala v kopalnicah in drugih sanitarnih prostorih, ravno njegova vlažnost.

Kar pomeni, da manj kot je na površini lesa, vode (vlage), manjša je možnost za razvoj bakterij.

Ob tem ne smemo pozabiti, da izmed vseh primerjanih materialov za uporabo v kopalnici, ravno les (posebej še bor, macesen in hrast), vsebuje naravno sestavino tanin, ki povečuje njegove antibakterijske lastnosti.

variado 3
Moderne linije kopalniškega sestava. V lesu.

Zdravilne in terapevtske lastnosti lesa

Da ima tanin antibakterijske lastnosti, dokazuje njegova uporaba v medicini.

V medicini namreč tanine uporabljamo kot antidarojične, hemostatične in antihemeroidne učinkovine. Protivnetni učinek taninov pomaga pri nadziranju vseh indikacij gastritisa, enteritisa, ezofagitisa, in črevesnih motenj.

Tanini ne zdravijo samo opeklin in zaustavljajo krvavitev, ampak preprečujejo tudi nastanek infekcij, istočasno pa sodelujejo pri celjenju ran. Zmožnost, da na površini rane, tanini tvorijo zaščitno plast, še dodatno pripomore k preprečevanju infekcije.

Tanini so lahko učinkoviti tudi pri varovanju ledvic. Uporabljajo se tudi za takojšno olajšanje pri bolečem grlu, diareji, krvavitvah, utrujenosti, kožnih razjedah ter za celjenje ran.

Po poročanjih imajo tudi antivirusne učinke.

Tanini se uporabljajo tudi za »izvlek« raznih strupov, kot je npr. strup čebeljega/osjega pika in ob tem takoj začutimo olajšanje. Pomagajo pri »izvleku« kožnih iritantov, ker delujejo tako, da zatisnejo pore in izvlečejo tekočino.

kopalniško pohištvo trgovina
Ravne, enostavne linije in navdušujoča preprostost. Za vsako kopalnico.

Zaradi vsega tega, se les kot material, za izdelavo in opremo kopalniškega pohištva, vrača v vse več kopalnic in sanitarnih prostorov.

Zraven možnosti poljubne izdelave, občutka domačnosti in toplote, kakor tudi zgoraj naštetih pozitivnih (tudi terapevtskih) lastnosti, predvsem v zdraviliščih, hotelih in turističnih kapacitetah, les prevzema vodilno vlogo pri opremljanju kopalniških, sanitarnih in z vlago povezanih ambientov in kapacitet (savne, kopalne kadi v luksuznih hotelih, kopalne stene in obešalne stene iz naravnega lesa).

Višje omenjane raziskave so namreč tudi pokazale, da ni bistvenih odstopanj pri vzdrževanju in čiščenju lesa v primerjavi z ostalimi materiali, ki jih uporabljamo v kopalnicah.

kopalniško pohištvo
Kopalniški sestav z možnostjo izbire poljubnih regalov.

p.s.: vabljeni k ogledu ostalih naših kopalniških sestavov in prispevkov v zvezi s kopalnicami. Tukaj. Za te, ki so šele v fazi zbiranja idej za opremo kopalnice, pa predlagamo tudi ogled prispevka O opremi kopalnice iz prakse in izkušenj.