» » » Svetla in prostorna kuhinja v mansardi

Svetla in prostorna kuhinja v mansardi

Za mansardne prostore in kuhinje, ki jih postavimo v zgornje prostore naših stanovanj, je značilno nekaj posebnosti, ki jih pri izdelavi kuhinje, za klasičen, etažni prostor z ravnimi stropovi, pač ni.

Ob tem, da pogosto prostor za kuhinjo v mansardi, omejuje poševni strop in pa tudi kakšna zidna ovira (dimniška ovira, zidni, stropni tram,…), se hkrati v večini mansardnih kuhinjskih prostorov, še najde zahteva po razporeditvi kuhinjskega pohištva, opreme in gospodinjskih aparatov, tako, da ti ne omejujejo dostopa naravne svetlobe skozi strešna okna in vrata ali okna na balkone.

Na spodnji sliki je prikazana montirana nova kuhinja v enega izmed takšnih, specifičnih in značilnih predstavnikov, mansardnih prostorov.

.

kuhinja mansarda

.

Mansardni prostor, vsebuje vse posebnosti, ki jih ponavadi moramo upoštevati pri večini kuhinj za mansarde. Z namenom, da prostor ostaja svetel, sta obe zidni steni (leva in hrbtna), opremljeni z večjim zunanjim oknom, hrbtna, zidna stena kuhinje se zaključuje z delno poševnino, ob zadnjem oknu pa se na desni, zid zaključuje tako, da je delovni pult potrebno posebej prilagoditi, kotnemu zaključku.

Kuhinjski mansardni prostor je hkrati povezan z jedilniškim v ospredju.

Mansardna kuhinja je zasnovana tako, da vključuje kotni kuhinji element, ki zapolnjuje celotno hrbtno in vzdolžno steno proti oknu, kot dodaten delovno servirni pult, pa je izdelan še kuhinjski otok, ki je postavljen tik ob levo zidno steno.

Za barvo ličnic kuhinje je izbrana bela v visokem sijaju in tudi delovni kuhinjski pult, je v svetlejšem, sivem tonu naravnega kamna.

S to barvno kombinacijo ter ročaji v srebrni, minimalistični izvedbi in obenem kombinacijo steklenih ličnic na visečih kuhinjskih elementih, mansardni prostor ostaja svetel, svež in prostoren.

Kuhinja ne deluje natrpano in mračno, temveč ravno nasprotno.

Gospodinjski aparati so razporejeni premišljeno.

Na desni, od koder naravna svetloba prihaja iz leve, je bližje vgradnemu hladilniku in zamrzovalni omari, vgrajeno enojno pomivalno korito z odcejalnikom, ravna stena nad njim pa je izkoriščena za dva viseča kuhinjska elementa.

Levi kotni kuhinjski krak ima na svoji sredini vgrajeno moderno kuhalno ploščo, pod njo pa vgradno pečico. Zidna stena za tem delom, je namenjena kasnejši vgradnji kuhinjske nape nad kuhalno ploščo. Odtok odvečnega zraka bo speljan skozi zunanjo steno.

Med kuhinjskim otokom in vgradnim hladilnikom je dovolj prostora, da ga nemoteno uporabljata dve osebi oz. da je prehod omogočen tudi, če je hladilnik odprt, kuhinjski otok pa je izdelan tako, da je notranja vertikalna stranica pomaknjena nekoliko v notranjost. S čimer je omogočeno normalno posedanje na dveh stolih, na zunanji strani otoka.

Razdalja med obema elementoma (kuhinjskim otokom in delovno ploščo na zidni steni) je ravno pravšnja, da je tudi ob odrtih predalih iz ene strani, še mogoč normalen in nemoten prehod in priprava živil na drugi delovni površini.

Za dodaten primer in ideje pri opremljanju kuhinj v mansardi, priporočamo še:

.