» » » Kako maksimalno izkoristiti prostor v kuhinji

Kako maksimalno izkoristiti prostor v kuhinji

Ko nas zanima ureditev kuhinje, nas, ponavadi pri celotni  kuhinji, še posebej zanima oprema za kuhinje. V malenkostih, kot vsepovosod, se namreč skriva kakovost.

Za tokratni prispevek smo zato izbrali nekaj primerov na katere je vredno biti pozoren, če razmišljate o detajlih v kuhinjah. Z namenom, da bo vaša kuhinja izkoriščena maksimalno praktično.

Najprej:

Prostor, ki ga ponavadi ne izkoristimo v kuhinji (za nič), je prostor pod spodnjimi kuhinjskimi elementi.

Nanj najpogosteje “prilepimo” ali drugače fiksiramo okrasno masko, ki tisto špranjo, približno 10 centimetrov med tlemi kuhinje in spodnjimi elementi, zakrije. Kvečjemu poskrbimo za njen lep izgled, estetsko usklajenost s celotno kuhinjo, nekateri pa v te maske vgradijo še dodatne zračnike. Tukaj se zgodba ponavadi konča.

Zakaj ne bi tega prostora (ki ga je resnici na ljubo “tekoči metri kuhinje krat standardna globina cca. 60 cm krat 10 cm višine”, kar nekaj) uporabili za dodatne prostore za odlaganje?

Recimo tako:

Screenshot 2015-11-24 at 14.25.38

Tak prostor lahko fantastično uporabimo za to, da vanj pospravimo za kuhinjo sicer pomembne reči, a jih ne uporabljamo vsak dan (recimo čistila…).

Pojdimo naprej.

Oprema za kuhinje in kuhinjski predali

Za kuhinjske predale že zdaj velja, da jih želimo imeti kar se da organizirane, urejene in pregledne. Notranjost predalov, ki jo je mogoče poljubno oblikovati za različne namene ima zato pred klasičnimi predali, ki zgolj omogočajo shranjevanje, vse večjo težo in pomen.

Poglejte primer spodaj.

Posebni predalčki v notranjosti vsakega predala. Posebej za pribor, posebej za solnike, posebej za večje kuhinjske pripomočke…. V enakih odtenkih kot zunanji izgled kuhinje.

Screenshot 2015-11-24 at 14.24.56

Kako s kuhinjskimi koti?

Naslednji detajl, s katerim se zelo radi “ubadamo” in si ne znamo predstavljati kako bi ga rešili, so ponavadi kuhinjski koti. 

Po eni strani bi jih radi izkoristili, saj je neizkoriščenega prostora v kuhinji enostavno škoda, po drugi strani pa bi tudi želeli, da nam kotna kuhinjska rešitev ne bo ravno skazila celotnega izgleda kuhinje.

Poglejte predlog rešitve spodaj.

Kotne predale lahko čudovito rešite s pomočjo izvlečnih kotnih kuhinjskih elementov. Po možnosti takšnih, ki omogočajo, da si k sebi “pripeljete” živila oziroma ostale reči, ki jih imate pospravljene v takšnih elementih.

Screenshot 2015-11-24 at 14.24.16

Kam z začimbami?

Prostor kamor nekateri več, drugi manj, shranjujemo začimbe, lahko zelo hitro postane prostor na delovnem pultu (in tako odvzema prostor dejanskim delovnim opravilom na pultu (kuhi, pripravi jedi, rezanju, mešanju,,,).

Drugi začimbe preprosto stlačimo v nek predal kjer kasneje porabimo 10 minut samo zato, da iz vseh začimb preberemo napise in, da najdemo pravo 🙂

Današnje kuhinjske rešitve omogočajo, da si začimbe enostavno organiziramo in, da imamo do njih enostaven dostop.

Kaj pravite na spodnje?

Screenshot 2015-11-24 at 14.17.18

Kako s predali za krožnike?

Predali za krožnike so možni v vseh mogočih oblikah.

Sodobni zgornji kuhinjski elementi omogočajo, da se le ti odpirajo z mehanizmi, ki onemogočajo grobo zapiranje teh elementov, se ustavijo počasi in neslišno, preden se v popolnosti zaprejo in tudi njihovo odpiranje je olajšano s pomočjo mehanizma samega.

Hkrati sodobni mehanizmi poskrbijo, da sami ostanejo v položaju in, da se ne zaprejo, medtem, ko iz njih jemljemo krožnike in ostalo vsebino v njih.

Za lažjo predstavo, spodnja slika:

Screenshot 2015-11-24 at 14.23.40

Oprema za kuhinje in ostali predali

Vse bolj uporabni in popularni so tudi praktični roloji.

Do nekaterih reči enostavno želimo dostopati hitro, a si hkrati ne želimo, da so ravno na očeh obiskov in ostale javnosti v vsakem trenutku. Do odpiranja in zapiranja predalov za vsak tak trenutek nam pa tudi ni.

V teh primerih pridejo preprosto prav praktični in stilski roloji, s poljubno oblikovano notranjostjo v njih. Na ta način bomo tiste reči, ki jih dnevno uporabljamo (kavne skodelice, košara za kruh, tudi začimbe) imeli pri roki in hitrem dostopu. Na izjemno pregleden način.

Primerček spodaj:

Screenshot 2015-11-24 at 14.22.58

V nemalo primerih si želimo organiziranosti in praktične ureditve tudi v kuhinjskih otokih in spodnjih kuhinjskih elementih. Vse več je celo takšnih, ki jih zanima organiziranost in urejena notranjost spodnjih elementov. Časi, ko smo v spodnje elemente odlagali zgolj večje posode, koše in druge večje pripomočke za kuhinjo, so že lep čas mimo.

Velik prostor v spodnjih elementih je kot nalašč, da vanj dobimo bistveno več reči – že, če ga samo primerno organiziramo.

Recimo primer spodaj:

Screenshot 2015-11-24 at 14.22.11

Kam s kuhinjskimi stroji (recimo mesoreznico) ?

Mesoreznice, kruhoreznice, kavni mlinčki, pekači kruha, mikserji teh in onih oblik, kuhinjske tehtnice in ni konca.

Vse kuhinje se prej ali slej dopolnijo s številnimi kuhinjskimi aparati za pomoč pri kuhanju. Ponavadi se skozi leta njihova zbirka dopolni tako, da zasedajo že pretežni del delovnega kuhinjskega pulta. Ali pa jih pospravimo v zelo odmaknjene predale (kjer pa jih ali pozabimo ali pa uporabljamo ob izjemno redkih priložnostih).

A sodobne kuhinje odgovarjajo tudi na ta pojav. Spodnji primer kaže kuhinjski element, ki smo ga uporabili za pospravljanje kruhoreznice.

Screenshot 2015-11-24 at 14.21.20

Dostopnost do predalov

Klasična postavitev predalov, pogosto povzroča težave pri dostopnosti do globljih delov elementov.

Še posebej, če gre za kotne kuhinjske elemente in še posebej, če se ti nahajajo v spodnji vrsti. Zato so lični in stilski, hkrati pa tudi izjemno praktični in uporabni predali, ki skupaj z odpiranjem “s seboj pritegnejo še vsebino elementa”.

Dostop je hitrejši, zlaganje preprostejše, hkrati pa imamo na tak način bistveno večjo preglednost nad vsemi pripomočki.

Screenshot 2015-11-24 at 14.19.36

Toliko tokrat.

Upamo, da smo s to predstavitvijo ponudili nekaj konkretnih idej za praktično urejenost vaše kuhinje. Vabljeni k spremljanju še naprej.