» » » Kako postaviti kuhinjo, ko prostor moti, kuhinjsko okno?

Kako postaviti kuhinjo, ko prostor moti, kuhinjsko okno?

V nekaterih kuhinjskih prostorih (posebej v primerih, ko prenavljamo kuhinjo ali, ko umeščamo kuhinjo v nek prostor, kjer predhodno ni stala kuhinja), se rado zgodi, da raznovrstne prostorske ovire onemogočajo postavitev klasične kuhinje oz. razporeditev kuhinjskih elementov v standardni postavitvi.

Med ene izmed pogostih prostorskih ovir, ki nam ob razporejanju pohištva po kuhinji, najbolj “kravžljajo” možgane, spadajo tudi okna v zunanji svet, ki pa so nestandardnih dimenzij ali vgrajena prenizko v zidne stene.

Za tovrstne primere, so zato v tem prispevku izbrani trije primeri kuhinj, v katerih je bilo potrebno kuhinjsko pohištvo, umestiti tako, da je zidno, kuhinjsko okno, vseeno kar se da najbolj uporabno, obenem pa nizko oz. nestandardno okno, ne moti razporeditve pohištva v kuhinji.

.

Znižan delovni pult v kuhinji

.

kuhinjsko okno ideje za razporeditev kuhinje

.

Na zgornji sliki je predstavljena kuhinja z najbolj klasično rešitvijo v primerih, ko zunanje kuhinjsko okno, sega nižje od predvidene standardne višine delovnega, kuhinjskega pulta, obenem pa si želimo, da se okno odpira “na kip” in tudi krilno.

V tem primeru je preprosto, za širino okna, znižan kuhinjski pult, pod katerega pa so vseeno lahko različno nameščeni izvlečni predali, sam kuhinjski pult pa uporabimo za prehodno pripravo živil, kot prehodno odlagalno mesto ali kot prostor za pripravo živil, ki ga za seboj, tudi v ostalih delih kuhinje, sproti počistimo in pospravimo.

Zgornja kuhinja rešuje problem visokega okna, obenem pa je zasnovana moderno in razgibano, k sodobnemu izgledu pa svoje dodajo tudi svetila v spodnjem delu, pod spodnjimi kuhinjskimi elementi (ki osvetljujejo podnožno masko).

Razgibano in v celoti je funkcionalno izrabljen tudi kotni del kuhinje z dodatno, sredinsko, odlagalno polico.

.

znižana kotna kuhinja

.

Tudi v zgornjem primeru, gre za podobno okensko oviro, kjer se je rešitev pokazala, z znižanim delovnim pultom ob oknu. Pomivalno korito, ki ga na zgornji sliki še ni, pride naknadno vrezano v levi krak kuhinjskega pulta.

Za razliko od prvega primera zgoraj, je v tem primeru, v znižan del kuhinjskega pulta, vgrajena indukcijska kuhalna plošča, sama kotna zasnova kuhinje pa je zamišljena tako, da se na levi in desni, zaključuje s povišanima kuhinjskima elementoma, v katera je na eni strani, vgrajena vgradna pečica, na drugi strani pa je omarni element, namenjen hladilniku in zamrzovalniku.

.

Nizko, prečno okno

.

nizko prečno okno v kuhinji

.

Zgornji primer kuhinje prikazuje pogosto postavitev kuhinjskega okna, predvsem v modernih stanovanjskih objektih.

V tem primeru gre za nizko, a prečno ležeče okno, ob katerega je iz notranje strani, v celoti obdan kuhinjski niz, tako, da je svetloba v celoti izkoriščena, v celoti pa so uporabni tudi elementi na vseh straneh okna.

Kuhinjski elementi nad oknom so viseči in malenkost bolj plitvi od ostalih, standardno globokih (60 cm) kuhinjskih elementov, desni del okna, pred katerim je montirano pomivalno korito (in kasneje še kuhinjska armatura) pa je fiksno in služi le za prehod naravne svetlobe.

Seveda se glavni del pripravljalnih in delovnih kuhinjskih površin, nahaja na sprednji strani, na kuhinjskem otoku, v katerega je vgrajena tudi moderna kuhalna plošča in nad njo, moderna kuhinjska napa.

.

Priporočamo še ogled modernih in razgibanih kuhinj

.

**********

.

Če za funkcionalno rešitvijo, v primeru nestandardizirano montiranih in postavljenih oken ali drugih prostorskih ovir, brskate tudi sami, se priporočamo, da se nam oglasite.

Z veseljem se pogovorimo in pripravimo naš predlog rešitve.