» » » Primer prebarvanega lesenega nadstreška iz naravnega lesa

Primer prebarvanega lesenega nadstreška iz naravnega lesa

Teden je naokrog in na vrsti je predstavitev še ene klasične izvedbe lesenega nadstreška. Gre za nadstrešek, postavljen ob bok hiše tako, da se vzdolžna stranica stika s steno objekta. Dimenzijsko je predstavljen nadstrešek, namenjen za udobno parkiranje enega vozila, spretnejši vozniki pa boste lahko pod tak nadstrešek parkirali tudi dve vozili.

Lesen avtomobilski nadstrešek, sestavljen iz naravnega smrekovega lesa

Lesen avtomobilski nadstrešek
Nadstrešek iz naravnega smrekovega lesa.

Kot je razvidno že iz same fotografije, je konstrukcija sestavljena iz naravnega lesa. V našem primeru je bil uporabljen sušen smrekov les, ki je že pred montažo zaščiten z osnovnim premazom in kasneje še z lazuro enake barve, kot je ostrešje na hiši.

Za postavitev je, zaradi same dolžine konstrukcije, postavljen na vsaki strani na tri stebre. Za dodatno stabilnost so prečne lege in špirovci navzkrižno povezani s podpornimi rokami.

Lesen avtomobilski nadstrešek
Nadstrešek je postavljen “ob bok” obstoječemu objektu.

Strešna kritina ter krovska in kleparska obdelava

Za streho nadstreška je uporabljena panelna kovinska strešna kritina, s kakršno je pokrit tudi obstoječi objekt. Obrobe ter žlebovi so prav tako kovinski in barvno usklajeni tako s streho, kot tudi z žlebovi in obrobami na vzporednem objektu.

Lesen avtomobilski nadstrešek
Pogled z zadnje strani na obrobe in žlebove.

Sestava, postavitev in pritrditev konstrukcije

Za tovrstne nadstreške se običajno uporabi oblan in brušen les z kroženimi robovi.

Na stebrih, legah ter špirovcih so, da je konstrukcija stabilnejša, pripravljeni utori in peresa. Tako pripravljen les omogoča tudi hitrejšo in enostavnejšo postavitev. Stebre, lege in špirovce med seboj povežemo z vijaki. Izjemoma pa se lahko v nekaterih primerih dodatno uporabijo tudi tesarske spone.

Lesen avtomobilski nadstrešek
Konstrukcija, povezana z vijaki in tesarskimi sponami.

V primerih, ko se nadstrešek postavlja na predhodno pripravljeno betonsko podlago, uporabimo vroče cinkane podstavke – stojke, ki jih z vijaki pritrdimo na beton.

Lesen avtomobilski nadstrešek
Vroče cinkan podstavek je z vijaki pritrjen na betonsko podlago.

Pri strehah, pokritih s pločevinasto kritino, je priporočljivo, da kovinske dele ozemljimo, tako da jih povežemo s strelovodom.

Lesen avtomobilski nadstrešek
“Strelovod” in jašek s peskolovom za odvajanje meteorne vode.

Obdelava spodnje, vidne strani strehe

Na streho smo z zgornje strani najprej pritrdili OSB plošče, ki so prav  tako premazane z enakim barvnim odtenkom, kot je ostala konstrukcija. Na zgornjo stran OSB plošč smo najprej pritrdili sekundarno kritino oz. paro-propustno folijo ter kontra-letve, na njih pa letve, na katere se kasneje pritrdi pločevinasta kritina.

Namesto OSB plošč bi lahko za lepši videz spodnje strani strehe – “podeskanje”, uporabili tudi opaž ali oblane deske, debeline med 2 in 2,5 cm.

Lesen avtomobilski nadstrešek
Za lepši videz je streha s spodnje strani “podeskana” z OSB ploščami.

Toliko tokrat.

Vsem, ki ste morda spregledali, na tej povezavi sestavljamo vodnik za izbiro lesenega nadstreška. Vabljeni k prebiranju ali, da se nam oglasite čez kontaktne možnosti. Z veseljem bomo pripravili info ponudbo. S potrebnimi zemeljskimi deli ali brez.