» » » Lesene stopnice v različnih prostorskih situacijah

Lesene stopnice v različnih prostorskih situacijah

Tukaj prikazujemo izdelane lesene stopnice v različnih prostorskih situacijah.

Že v prispevku na povezavi (Izdelava notranjih stopnic iz oreha), je prikazana najprej obdelava modernega betonskega stopnišča z lesenimi pohodnimi ploskvami iz oreha, ena izmed slik, z lesno obdelano tudi, betonsko ograjo, pa je prikazana tudi spodaj:

.

Moderne lesene stopnice na beton

.

lesene stopnice
Moderne lesene pohodne ploskve na beton.

.

Kot je opisano že v prispevku na zgornji povezavi, gre v tem primeru za izdelavo zgolj lesenih pohodnih ploskev na betonsko podlago, hkrati pa je v orehu, obdelana tudi pokrivna ploskev betonske ograje.

Moderno stopnišče poteka v obliki črke U z vmesnim, dvigajočim se podestom, po katerem so tudi izdelane lesene stopnice.

Drugi primer prikazuje izdelavo lesenih etažnih stopnic iz hrastovega lesa

.

Etažne lesene stopnice iz hrastovega lesa

.

hrastove lesene stopnice
Lesene stopnice iz hrasta.

.

V tem primeru gre za izdelavo lesenih stopnic med dvema etažama, pri čemer so lesno obdelane tako pohodne ploskve kot čelne linije, s hrastom pa je oblečena tudi zidna stena ob stopnicah.

Za hrastove lesene stopnice se uporabljajo različne dimenzije širinsko lepljenih masivnih plošč hrasta, katerih standardne dolžine so med 1000 in 2000 mm, širine od 270 do 650 mm ter debeline 40 mm.

Po potrebi in željah naročnikov je te dimenzije mogoče tudi poljubno spremeniti.

Ker je pri izdelavi stopnic zelo pomembno, da izberemo material, ki je odporen na udarce (trdi les), je po Brinellovi lestvici (1) hrast s trdoto 3,6 eden izmed najbolj primernih materialov za zelo obremenjujoče stopnice.

.

Oljene stopnice

.

oljene-stopnice

.

Na zgornji sliki so prikazane oljene lesene stopnice, ki imajo ob zagotovljenih, standardnih bivanjskih pogojih in zračni vlagi, daljšo življenjsko dobo, hkrati pa jih tudi ni zahtevno popravljati v primeru morebitnih manjših poškodb.

Masivne, lesene stopnice so tudi bistveno manj izpostavljene delovanju lesa, se pa oljenje stopnic priporoča prej kot npr. luženje ali barvanje, katerih učinek je krajši od samega oljenja.

Nastopne ploskve lesenih stopnic so sicer lahko različno debele, glede na končni videz stopnišča, priporočljivo pa je, da zanimanje in izbor materiala za lesene stopnice izrazite že v fazi betoniranja stopnišča (če gre za stopnice na betonsko podlago), ker se s tem izognemo stroškom kasnejše morebitne višinske izravnave stopnišča.

Za lesene stopnice na beton se tudi ne uporabljajo disperzijska in podobna lepila, ki vsebujejo vodo, ker lahko les kasneje to vlago posrka nase, kar pa ima lahko za posledico kasnejše vidne poškodbe stopnic (pokanje, krivljenje lesa, ipd…)

.

Moderne lesene stopnice,
masivni hrast, barvan na sivi ton –
z vidno strukturo lesa

.

lesene-stopnice-barvan-hrast
Moderno stopnišče s hrastovimi nastopnimi ploskvami.

.

Na zgornji sliki so prikazane moderne lesene stopnice, spet položene na betonsko podlago. Izdelane so iz masivnega hrasta, ki je barvan na sivi ton, ohranja pa vidno lesno strukturo in vidne letnice.

Betonsko stopnišče zavije polkrožno desno, zato so stopnice ravninsko poravnane po zunanjem robu, po notranjem pa so v najožjem delu, polkrožno obdelane, glede na krivuljo betona.

Stopniščna ograja je iz inoxa na zunanji strani ter iz zaščitne, steklene predelne stene, ki stopnišče tudi zapira.

.

Lesene stopnice v naravnem izgledu –
z omaro pod njimi

.

lesene-stopnice-smreka
Izdelava lesenih stopnic v vikend brunarici.

.

Na zgornji sliki je prikazana izdelava enostavnih lesenih stopnic v vikend brunarici. Te potekajo ob stranski steni manjše lesene brunarice, konstrukcija pa je izdelana tako, da je prostor pod stopnicami izkoriščen za garderobno omaro.

12 nastopnih ploskev stopnic vodi v zgornjo etažo vikenda, prostor pod njimi pa je razdeljen na tri omarne prekate, v katere bodo kasneje prišle klasične obešalne palice in pa klasična, krilno zapirajoča omarna vrata.

Material za izdelavo celotne konstrukcije je smreka.

.

*********

.

Če se tudi sami zanimate za lesene stopnice po meri, se priporočamo, da se nam oglasite čez kontaktne možnosti. Z veseljem bomo pripravili informativno in neobvezujočo ponudbo za izdelavo, tudi iz naše strani.

Lesene stopnice izdelujemo, dostavimo in zmontiramo, kjerkoli po Sloveniji.