» » » Leseni nadstrešek iz lepljenih nosilcev

Leseni nadstrešek iz lepljenih nosilcev

Verjetno ste tudi vi eden izmed tistih, ki bi se, ko zjutraj stopite iz hiše ali stanovanja in vidite svoj popolnoma zaledeneli ali zasnežen avto, najraje kar obrnili in odšli nazaj v toplo posteljo.

Žal vam, ker vas čakajo obveznosti, ne preostane nič drugega, kot da si nadenete rokavice, v roke vzamete strgalo za led in očistite svojega jeklenega konjička. Ob tem pa seveda razmišljate o tem, kako bi bilo lepo, če bi avto stal v garaži ali vsaj pod nadstreškom.

Primer lesenega nadstreška iz lepljenega lesa

Naj že sama misel, da bo potrebno sesti v avto, ob mrzlih jutrih in pa tudi v vročih poletnih dneh, ne bo vzrok za slabo voljo.

V današnjem prispevku zato predstavljamo primer precej klasične izvedbe lesenega nadstreška.

Konstrukcija nadstreška je, kot je razvidno iz spodnje fotografije, sestavljena iz impregniranega lepljenega lesa. Ker gre za nadstrešek, pod katerim je prostora za dve vozili in je dolžina dobrih 11 m, smo ga postavili na osem točkovnih temeljev.

Leseni nadstreški iz lepljenih nosilcev
Leseni nadstrešek iz lepljenih nosilcev. Velikost nadstreška omogoča parkiranje dveh vozil.

Za postavitev stebrov smo uporabili pocinkane konzole, ki smo jih predhodno zabetonirali v podlago.

Leseni nadstreški iz lepljenih nosilcev
Vroče cinkana konzola, ki se uporablja za postavitev stebrov v točkovne temelje.

Nadstrešek je postavljen tako, da so notranja lega in stebri dodatno povezani z obstoječim objektom, kar dodatno pripomore k trdnosti in stabilnosti.

Leseni nadstreški iz lepljenih nosilcev
Predhodno impregnirana konstrukcija je dodatno premazana z lazuro enake barve, kot je napušč strehe na obstoječem objektu.

Naklon strehe je približno 8 stopinj. Tak naklon praviloma zadostuje, da tudi ob večjih nalivih, voda s strehe hitro odteka in ne prihaja do zamakanja na notranji strani, kjer se nadstrešek stika z objektom.

Leseni nadstreški iz lepljenih nosilcev
Streho smo pokrili s prozornimi polikarbonatnimi ploščami Duallexan, debeline 10mm.

Z uporabo polikarbonatnih strešnih plošč Duallexan poskrbimo, da je pod nadstreškom dovolj naravne svetlobe.

Pred pokrivanjem smo na špirovce pritrdili kljuke, v katere smo kasneje zmontirali žlebove in s tem poskrbeli za meteorno vodo. Uporabili smo cinkane žlebove, ker so ti enaki tudi na strehi hiše.

Leseni nadstreški iz lepljenih nosilcev
Za odvodnjavanje meteorne vode smo izbrali cinkane žlebove.

Toliko za danes. Hvala, da nas spremljate.

p.s.: če ste slučajno spregledali naš prispevek na temo lesenih nadstreškov, kjer želimo na eni spletni strani izdelati majhen, a praktičen in temeljit vodnik za tiste, ki se zanimajo za izdelavo lesenih nadstreškov, priporočamo skok na ta zapis.

S tem zapisom imamo cilj pripraviti najbolj temeljit vodnik za izbiro lesenega nadstreška v Sloveniji.

Trenutno (v času tega zapisa) smo pri njem na temo lesenih nadstreškov z več kot 2000 besedami in 10 slikami slikovnega materiala.