» » » Primer nadstreška v naravnem izgledu

Primer nadstreška v naravnem izgledu

Za razliko od večine nadstreškov, ki smo jih opisovali v prejšnjih prispevkih, ki so v glavnem namenjeni za zaščito naših vozil, današnji ni namenjen temu. Vsaj v osnovi ne.

Danes želimo predstaviti leseni nadstrešek iz naravnega žaganega lesa, katerega osnovni namen je, da služi kot terasa in je pod njim postavljena vrtna garnitura.

Leseni nadstrešek, ki v osnovi služi kot terasa

Gre za še enega izmed nadstreškov, ki je postavljen tako, da se njegova daljša stranica stika z obstoječim objektom. Les, ki smo ga uporabili za postavitev konstrukcije, smo predhodno obdelali in zaščitili že v delavnici.

Stebre smo postavili na točkovne betonske temelje. Za postavitev smo uporabili vroče cinkane podstavke – stojke. Za njihovo vgradnjo je predhodno poskrbel že naročnik sam.

Leseni nadstreški za terase ali avtomobile
Za postavitev betonskih temeljev je poskrbel naročnik.

Gre za klasičen nadstrešek, velikosti približno 600 x 300cm. Postavljen je na šest osnovnih nosilnih stebrov, ki so po daljši liniji povezani z vzdolžno lego s podpornimi rokami.

Leseni nadstreški za terase ali avtomobile
Stebri so navzkrižno povezani z vzdolžnima legama in zunanjima špirovcema.

Tudi zunanji štirje stebri so s podpornimi rokami povezani na oba krajna špirovca.

Leseni nadstreški za terase ali avtomobile
Pogled na nadstrešek s sprednje strani.

S sprednje in zadnje strani je poševnina nadstreška zaprta s fino brušenim in z brezbarvno lazuro, zaščitenim smrekovim opažem. Opaž smo na zgornjem delu pritrdili neposredno na zunanji špirovec. Na spodnjem delu smo za pritrditev opaža na višini približno 240 cm od tal, namestili prečno nosilno letev.

Na spodnji fotografiji so v ozadju vidna dvoriščna vrata, kar pomeni, da bo lahko ob slabem vremenu in pozimi nadstrešek, služil tudi kot zaščita za vozila.

Leseni nadstreški za terase ali avtomobile
Pogled z dvoriščne strani razkriva dvoriščna vrata, ki omogočajo dostop pod nadstrešek z vozilom.

Izdelava strehe in zaključnih obrob

Tudi na streho smo z zgornje strani pritrdili smrekov opaž, ki smo ga še pred montažo prav tako ustrezno zaščitili in premazali z brezbarvno lazuro.

Leseni nadstreški za terase ali avtomobile
Smrekov opaž, premazan z brezbarvno zaščito, poskrbi za naraven videz.

Pred pokrivanjem strehe, smo na zgornjo stran opaža predhodno pritrdili še sekundarno kritino – paropropustno folijo. Streho smo, za enotno podobo, nato pokrili z bitumensko strešno kritino s posipom granulata v barvi skodle.

Leseni nadstreški za terase ali avtomobile
Streha, pokrita z bitumenskimi ploščami in zaključena z lesenimi obrobami

Za naravnejši videz nadstreška poskrbijo lesene strešne obrobe. Ker so v tem primeru obrobe zelo izpostavljene vremenskim vplivom, jih je potrebno še posebej dobro zaščititi. Za takšne obrobe je še najbolje, če uporabimo impregniran les.

Leseni nadstreški za terase ali avtomobile
Naraven videz, natančna izdelava, močna konstrukcija ter upoštevani predlogi kupcev, so lastnosti, ki krasijo naše izdelke.

Toliko za tokrat, vabimo pa k branju tudi naših prihodnjih prispevkov.

Za vse tiste, ki ste morda spregledali: na tej povezavi sestavljamo vodnik za izbiro lesenega nadstreška. Vabljeni k prebiranju ali, da se nam oglasite čez spodnje kontaktne možnosti. Z veseljem bomo pripravili info ponudbo. S potrebnimi zemeljskimi deli ali brez.