» » » Leseni nadstreški – kompleten vodič za izbiro ustreznega

Leseni nadstreški – kompleten vodič za izbiro ustreznega

Leseni nadstreški za avtomobile so dejansko nepogrešljivi sestav praktično vsake samostojne hiše. Jih pa vedno več izdelujemo tudi kot skupinske nadstreške ob večstanovanjskih stavbah (vrstne hiše, bloki) in kot nadstrešnice na parkiriščih ob poslovnih stavbah.

..

Leseni nadstreški – vrste
Lesene nadstreške, glede na vrsto izdelave, delimo po različnih kriterijih:

 • lahko so izdelani po vnaprej določenih dimenzijah ponudnika (t.i. tipski leseni nadstreški)
 • lahko so izdelani po merah, potrebah in željah naročnikov (t.i. leseni nadstreški po meri)

Glede na vrsto strehe, se leseni nadstreški delijo na:

 • enokapne nadstreške
 • dvokapne nadstreške
 • večkapne nadstreške
 • nadstreške s poševnimi, samostojnimi strehami

Glede na postavitev v prostoru, se leseni nadstreški delijo na:

 • samostoječi nadstreški
 • nadstreški, ki se z eno, dvema ali tremi stranicami, držijo drugega objekta (ponavadi garaže, hiše, lope,..)
 • vgrajeni nadstreški (kot podaljšek garažam)

Glede na namen postavitve, se v glavnem ločijo:

 • leseni nadstreški za avto
 • leseni nadstreški za terase in balkone
 • okrasni nadstreški (vključujoč brunarice, lesene pergole, itd…)

Glede na vrsto materiala iz katerega so izdelani, se ločijo:

 • lepljeni leseni nadstreški
 • leseni nadstreški iz naravnega lesa

.

leseni nadstreški

ZAHVALA: Za izvedbo spodnjega kataloga tekstovnih vsebin in optimizacijo slikovnega materiala, se zahvaljujemo partnerju Optimizacija spletnih strani Seo-Praktik.si, ki skrbi za to, da se naša predstavitev izdelanih lesenih nadstreškov, v nadaljevanju, redno dopolnjuje in ažurira.

.

Leseni nadstreški serijske izdelave in nadstreški po merah

V osnovi se pri zanimanju za lesene nadstreške lahko najprej pozanimate za nadstreške serijske in nadstreške izven serijske, (imenovane tudi po meri) izdelave.

Pri serijsko izdelanem materialu za nadstreške gre v bistvu za to, da je konstrukcija za nadstrešek narejena že vnaprej. Vi samo preverite, če ponudnik ponuja vam želene dimenzije in vrsto materiala in potem pri njem naročite material za izdelavo nadstreška.

Pri tovrstnem nakupu nadstreška pri večini ponudnikov lahko tudi izbirate ali boste material odpeljali v lastni režiji, ali boste nadstrešek postavili sami, ali boste gradbeno površino in dela pred montažo nadstreška izvedli sami, ali pa boste vse skupaj dali narediti izvajalcu “na ključ”.

.

leseni nadstreški

.

Leseni nadstreški glede na vrsto strehe

.

Glede na vrsto strehe, se lahko odločate za enokapne nadstreške, dvokapne nadstreške ali tudi večkapne nadstreške. Tudi pri tovrstni izbiri pa ponudba na trgu omogoča serijsko in izven serijsko (individualno) izdelavo.

Enokapni nadstreški
Enokapni nadstreški za avto so praviloma manjši, pogosto jih izdelujemo samo za parkiranje enega avtomobila, kritine pri njih pa so poljubne in po željah.

.

nadstrešek iz lepljenega lesa

.

Ne malo naročnikov se odloča in enokapne nadstreške pokriva z enakim materialom kot imajo pokrito osnovno streho, pogosta je uporaba pločevinaste kritine (ker je polaganje hitro, enostavno in tudi razmeroma ugodno napram drugim kritinam), dostikrat krovci enokapnim nadstreškom naredimo tudi okrasne, različno debele robove (iz pločevine) na katere, predvsem v primerov nadstreškov ob poslovnih stavbah, lahko montiramo reklamne napise ali preprosto na njih zalepimo reklamna sporočila.

Enokapni nadstreški tudi pridejo bolj prav v primerih, če se nadstrešek drži stavbe (zato jih dostikrat vidimo tudi kot rešitev na letnih terasah, zunanjih garažah in podobnem).

Dvokapni leseni nadstreški

Dvokapni leseni nadstreški se dostikrat uporabljajo pri samostoječih objektih (ni pa to pravilo).Pri dvokapni izvedbi lahko naročnik sam določi izgled in padec obeh poševnin. Največkrat gre za enostavno dve enakokraki poševnini, ki padata pod enakim kotom.

Ker pa je tudi izdelava teh čisto individualna, lahko naročnik vpliva na izgled strehe nadstreška s tem, da recimo eni poševnini določi manjšo razdaljo.

.

leseni nadstreški

.

Dodatna ureditev travnih površin okrog hiše – namakalni sistemi in polaganje travne ruše

.

V povezavi s postavljanjem lesenih nadstreškov ter predvsem njihovo postavitvijo na travne zelenice in ob hiše, nas stranke zelo pogosto sprašujete tudi o možnostih namakalnih sistemov in ureditve travniških površin v okolici hiše.

namakalni sistem

Glede na to, da postavljanje lesenih nadstreškov, predvsem pri fizičnih osebah in gospodinjstvih, sodi v okrilje ureditve okolice hiše, tukaj navajamo še nekaj nasvetov v zvezi z namakalnimi sistemi ter ostalimi možnostmi za ureditev okolice.

Namakalni sistem je v osnovi mogoče narediti povsem avtomatiziran. Odlike takšnega sistema se kažejo v glavnem, v prihranku časa, v prihranku vode, hkrati pa so posledice dobro načrtovanega namakalnega sistema, vidne tudi v obliki lepega in vitalnega videza naših travnih površin in vrta.

Glede na to, da se namakalni sistemi med seboj ločijo tudi po vrstah blagovnih znamk, načinu uporabe in zalivanja ter kakovosti izvedbe sistema za namakanje, priporočamo, da si ogledate spletno stran http://www.namakalnisistem.si/namakalni-sistem/, kjer se Hortikultura Lešnik, že več desetletij, profesionalno ukvarja s sistemi za vrt, igradnjo profesionalnih namakalnih sistemov ter svetovanjem za optimalen zalivalni sistem.

.

******

Do hitre informativne ponudbe za lesene nadstreške lahko pridete TUKAJ.

.

Večkapni leseni nadstreški

Na spodaj prikazanem primeru spodnjega dela večkapnega lesenega nadstreška je obseg dela najprej zahteval preverbo obstoječe strehe iz lesa na strehi hotelske restavracije. Osnovna lesena konstrukcija – streha, je bila zgrajena leta 2000 in je načrtovana v skupni površini 610 m2. Večkapno leseno streho odlikuje zapletena konstrukcija, tako v geometriji kot tudi v vrsti konstrukcijskega sistema.

Spodaj predstavljeni večkapni leseni nadstrešek je sestavljen iz dvojnega tona, štirioglatega in osmerokotnega osrednjega dela. Najprej je bila izvedena geometrija na kraju samem in identifikacija odseka. Nato se je izvedla 3D analiza z Bentleyjevo programsko opremo Staad-Pro. Sledila je zasnova lesa v skladu z Eurocode 5 z Runetovo programsko opremo Woodexpress. Na koncu je bilo predloženo tehnično poročilo z rezultati vseh prejšnjih korakov.

večkapni leseni nadstreški

Kdaj izbrati odprti in kdaj zaprti leseni nadstrešek

.

Ko se odločamo za izdelavo nadstreška, se res v izjemnih in res redkih primerih odločamo, da nam mizar izdela samo streho, leseno konstrukcijo pa izdelamo sami. V 98% primerov se pod pojmom “izdelava lesenega nadstreška” smatra celotna izdelava z leseno, nosilno konstrukcijo vred.

Nekatere naročnike pri tem zanima odprti leseni nadstrešek, drugi ga zaprejo (pri čemer so možnosti zapiranja seveda pri vsakem naročniku različne).

.

leseni nadstreški

Ali izbrati lesen ali kovinski nadstrešek

.

Prednosti lesenih nastreškov

.

Izgradnja lesenega nadstreška je preprostejša in hitrejša, predvsem zato, ker je obdelava lesa veliko preprostejša. Les je tudi dostopnejši od kovine, omogoča pa tudi večjo prilagodljivost, ko gre za oblikovanje. Leseni nadstreški zato služijo zraven osnovne funkcije (prekrivanje teras in parkirnih površin) tudi kot naraven okras dvorišča.

Prednost lesene konstrukcije je tudi, da se morebitna popravila opravijo precej lažje v primerjavi s kovinskim.

Leseni nadstreški imajo v primerjavi s kovinskimi sicer praviloma krajšo življenjsko dobo, a je njihovo vzdrževanje enostavnejše. Enkrat na leto zahtevajo prebarvanje lesenih delov zaradi osvežitve barve ali pa zaradi ponovnega nanosa zaščitnih premazov.

Pri premazih in zaščiti lesene konstrukcije še to:

Ko prvič ščitimo nov les, se splača potruditi maksimalno. Če upoštevamo vse dejavnike, ki odločilno vplivajo na ustrezno zaščito lesenega nadstreška že v štartu, bomo imeli kasneje manj dela in bo za vzdrževanje zaščite lesa dovolj le osvežilni premaz približno vsako drugo leto.

.

leseni nadstreški

Vpliv izbire vrste lesa na trajnost lesenega nadstreška

.

Prvi korak pri izdelavi lesenih nadstreškov je izbira kakovostnega lesa, po možnosti prvega kakovostnega razreda. To pomeni, da je bil les sekan v pravem letnem času (pozimi, ko drevo počiva in zato v lesu ni veliko sokov), pravilno sušen, rezan in obdelan.

Predvsem pri elementih, ki so vremenu zelo izpostavljeni, je pomembno, da zagotovimo tudi konstrukcijsko zaščito lesa. To pomeni, da poskrbimo za to, da na lesu ne zastaja voda, da ni v stiku z zemljo in, da so prečni oziroma čelni rezi na lesu dodatno zaščiteni (kemično ali mehansko z npr. dodatnimi nadstreški).

Nato izberemo ustrezen premaz oz. kombinacijo premazov.

Impregnacija bo preventivno zaščitila les pred napadom škodljivcev, lazura oziroma pokrivna barva pa ga bo dekorativno obarvala in zaščitila pred vremenskimi vplivi.

Za uspešno zaščito lesa so pomembne tudi vremenske razmere v času premazovanja.

.

leseni nadstreški

.

Slabosti lesenih nadstreškov v primerjavi s kovinskimi

.

Trajnost lesenih konstrukcij je slabša v primerjavi s kovinskimi.

Konstrukcija je neprestano izpostavljena vremenskim vplivom. Temperaturna nihanja in vlaga tudi terjajo svoj davek, zato moramo bolj redno skrbeti za zaščito lesenega nadstreška pred vremenskimi vplivi, kot pri kovinskem nadstrešku.

.

Prednosti kovinskih nadstreškov

,

Kovinska konstrukcija omogoča daljšo življenjsko dobo našega nadstreška. Je precej manj občutljiva za fizične poškodbe, odporna pa je, za razliko od lesene, tudi na plesni, gnilobo, črve in ostale škodljivce.

Ob tem, da je kovina negorljiva, zahteva tudi precej manj vzdrževanja, kot lesena.

.

Slabosti kovinske konstrukcije

.

Za samo izdelavo je potrebnega veliko več truda in časa, kar poveča tudi stroške same izdelave. Zaradi trdote materiala, so pri kovinskih nadstreških pogosto tudi omejene možnosti za oblikovanje.

Čeprav je življenjska doba kovine daljša, je kljub temu občutljiva na korozijo oz. rjavenje. To pokvari izgled konstrukcije, zato je vzdrževanje v rednih časovnih presledkih nujno. Kar pa tudi predstavlja določene stroške.

.

Primeri lesenih nadstreškov

1. Primer priprave in montaže lesenega nadstreška

V spodaj predstavljenem primeru smo stranki postavili leseni nadstrešek, s katerim smo pokrili teraso pred hišo. Gre za tlakovano teraso, na katero je dostop iz dnevne sobe osnovnega objekta.

.

Leseni nadstreški

.

Priprava temeljev in postavitev konzol

.

Po predhodnem dogovoru, je stranka po naših navodilih sama poskrbela za točkovne temelje za postavitev stebrov. Iz slike spodaj je razvidno, da je bilo potrebno na mestih, kjer so postavljeni stebri, odmakniti tlakovce in zabetonirati točkovni temelj nekaj centimetrov pod nivojem nasutja. Štirje izmed stebrov so postavljeni na obstoječo steno, ki je obdelana s kamnom.

.

Leseni nadstreški

.

V danem primeru smo uporabili pocinkane po višini, nastavljive konzole z navojem. Takšne konzole omogočajo, da se lahko področje okrog njih kasneje s tlakovci obdela nazaj v prvotno obliko. Na tlakovcih se naredi le izrez za nosilec stebra. Konzola ima na spodnji strani za pritrditev na betonsko podlago ploščico z luknjami.

Da pridobimo na stabilnosti nadstreška in delno tudi preprečimo zvijanje lesa, uporabimo konzolo, ki ima na zgornji strani obliko črke U, steber pa v njo privijačimo obojestransko. Takšni nosilci omogočajo natančno nastavitev in prilagajanje višine stebrov, kar omogoča lažjo postavitev in manj prilagajanja višine z rezanjem lesenih stebrov ob montaži.

.

Priprava lesa za nadstrešek

.

Zaradi izpostavljenosti naravnim vplivom, smo stranki svetovali za izdelavo konstrukcije nadstreška, uporabo lamelno lepljenega smrekovega lesa. Les smo za predhodno pooblali, zbrusili ter poskrbeli za impregnacijo že v naši delavnici.

Za lesene elemente, ki se stikajo s podlago, običajno priporočamo in tudi uporabimo impregnacijo v kotlu (vakuumska impregnacija).

Ker pa v predstavljeni izvedbi nadstreška takšnih elementov ni, smo se odločili za NE veliko manj učinkovit postopek za zaščito lesa, postopek namakanja.

Za tak postopek se priporoča 2-24 urno potapljanje lesa v kadi z impregnacijsko tekočino.

.

Leseni nadstreški

.

Montaža nadstreška

.

Pred montažo konstrukcije je potrebna postavitev in pritrditev pocinkanih konzol na vnaprej pripravljene temelje. Pred postavitvijo stebrov je potrebna višinska nivelacija konzol, s čimer se izognemo kasnejšemu prilagajanju le teh z rezanjem. Sledi postavitev stebrov, na katere se pritrdijo prečne lege.

V našem primeru gre za nadstrešek, ki se enostransko stika z objektom. Čeprav bi lahko praviloma notranjo prečno lego pritrdili neposredno na steno objekta, smo se, ker gre za montažni objekt z dokončano fasado, odločili, da tudi na notranji strani postavimo stebre.

Sledi montaža špirovcev.

.

Leseni nadstreški

.

Pri montaži špirovcev je potrebno biti še posebej pazljiv v primerih, kot je bil naš, ko smo streho pokrili s polikarbonatnimi ploščami. Razdaljo med njimi je potrebno, da se izognemo kasnejšim težavam pri pokrivanju, natančno prilagoditi širini strešnih plošč.

.

Leseni nadstreški

.

Streha in strešna kritina

.

Leseni nadstreški

.

Naklon strehe pri predstavljenem nadstrešku je 5 stopinj oz. 8.7%.

Streho smo pokrili z večslojnimi ravnimi polikarbonatnimi ploščami DUALLEXAN, debeline 10 mm. Temperaturna obstojnost polikarbonatnih plošč je od -40°C do +115°C

Plošče Duallexan so na voljo v različnih barvah.

Izbirate lahko med prozornorjavo dimljenoopal ter solar control (tudi modra in zelena). Da bo pod nadstreškom dovolj naravne svetlobe, se je stranka odločila za uporabo prozorne izvedbe.

.

Leseni nadstreški

.

Polikarbonatne plošče Duallexan so votle, zato je potrebno pred vgradnjo izpihati opilke in druge tujke iz komor. Z zato namenjenimi samolepilnimi trakovi in zaključnimi profili, zapremo robove plošč proti vnosu umazanije in vode. Plošče so ob izdobavi zaščitene z zaščitno folijo, ki jo je potrebno takoj po vgradnji, sneti s površine, da se na soncu ne bi sprijela s ploščami. 

Pri vgradnji s spojnimi profili je potrebno pustiti na vsaki strani plošče 5 – 10mm prostora, da se plošča pri temperaturnih spremembah lahko razteza in krči. Duallexan plošče se pritrjujejo izključno z za to namenjenimi profili. Plošč Deallexan se ne vrta in vijači.

.

Leseni nadstreški

.

Dostava materiala na gradbišče

Sami poskrbimo za dostavo materiala na gradbišče, v primerih, ko pa na objektu še ni električnega priključka, pa za elektriko poskrbimo z agregatom. Montažo opravi strokovno usposobljena ekipa.

P.S.: Vrtni kamin pod streho?!?

Verjetno bo oz. je marsikdo opazil, da smo ob tem, da smo s streho pokrili teraso, ob tem pokrili tudi vrtni kamin.

Kamin bo prestavljen na nepokrit del terase in bo tam še naprej skrbel za dobro počutje in polne želodčke.

.

Primer sestave ponudbe za večji nadstrešek za 4 kombije

V naslednjem primeru prikazujemo primer ponudbe za izdelavo večjega nadstreška.

Stranka je želela postaviti nadstrešek širine cca. 6000 mm, višine 3200 – 2900 mm ter globine cca. 10000 mm, ki bi bil primeren za garažiranje 4 kombi vozil.

Nadstrešek bi imel enokapnico z višinsko razliko cca. 300 mm (spredaj 3200 mm, zadaj 2900 mm).

Stranka razmišlja, da bi med dvema kombijema, bila sredinska stebra, čeprav takšna konstrukcija še posebej pri nadstrešku, ki je mišljen kot garaža za večje avtomobile, ni vedno najbolj funkcionalna.

Nadstrešek bo stal na asfaltirani ravni površini ob stanovanjski hiši.

Točkovne temelje, strešno kritino in žlebove bo stranka uredila v lastni režiji.

V nadaljevanju izračun in grafični prikaz  glede lesenega dela nadstreška in sicer v opciji polnega lesa smreke/jelke in lepljencev.

Stroški dostave in montaže so ovrednoteni ločeno od cene za leseni del.

Prva slika (spodaj) prikazuje izris predloga lesenega nadstreška s pripadajočimi dimenzijami.

.

leseni nadstreški

.

Na sliki spodaj prikazujemo pogled na leseno konstrukcijo brez kritine iz vrhnje strani.

.

leseni nadstreški

.

V nadaljevanju pogled na konstrukcijo s kritino iz sprednje strani.

.

leseni nadstrešek prednja stran

.

Naslednja skica prikazuje pogled na nadstrešek iz vrhnje strani s predlogom kritine:

.

nadstrešek predlog kritine skica

.

Tehnična skica in mere:

.

tehnicna skica mere nadstrešek 4 kombiji

.

Tehnična skica s pogledom iz vrha:

.

leseni nadstreški

.

Informacija o ceni, ločena na ceno materiala, montaže in dostave:

leseni nadstrešek info cena

.

Prikaz opcij in njihova informativna cena :

.

leseni nadstrešek opcije cena

Zgornja ponudba je bila sestavljana v septembru 2014, pripravljena za svež les, sicer pa je predlog garaže za 4 kombije malenkost tesnejši (zaradi dimenzij dvorišča) in sploh, če bi se urejal opaž sten, bi bilo potrebno razmisliti o drugačni rešitvi.