» » » Vse kar je potrebno vedeti o ležiščih iz lateksa

Vse kar je potrebno vedeti o ležiščih iz lateksa

Ležišče iz lateksa še danes velja za eno izmed najbolj naravnih in bioloških ležišč na trgu zdravega in kakovostnega spanca. V tem prispevku zato nekaj več besed namenjamo vsemu, kar je o lateksu, potrebno vedeti, če ste slučajno v dilemi ali za svoje ležišče izbrati lateks ali ne.

.

Kaj je lateks?

.

Lateks se pridobiva z obrezovanjem dreves (kavčukovec). Drevo se z obrezovanjem smoli, ob tem pa izloča sok. Ta sok gre nato v nadaljnjo predelavo v tovarne, kjer iz njega nastane čisti lateks. Ta nato služi kot surovina za izdelavo ležišč in vzglavnikov.

Zraven ležišč in vzglavnikov, je lateks zelo uporabljan tudi pri delovnih rokavicah za enkratno uporabo, npr. v medicini. V večini primerov je ta sok, ki se izloča pri obrezovanju kavčukovca, bele barve, ni pa to nujno. Dodatne informacije o lateksu, ponuja tudi spletna stran Wikipedija.

.

ležišče iz lateksa

.

Zakaj je lateks dober material za ležišče?

.

Lateks je material naravnega izvora – se pravi, da je prijazen do okolja. Hkrati velja lateks tudi za material, ki med vsemi penastimi materiali omogoča zdaleč najdaljšo elastičnost.

Kaj to pomeni?

Če različne materiale iz katerih so narejena ležišča, obremenimo z enako silo, bo lateks ostal med vsemi temi materiali najdlje elastičen.

Sam material je tudi izjemno zračen, deluje antialergijsko (kar pomeni, da je primeren za alergike), se odlično prilagaja (kar pomeni, da se drugače odziva na različnih točkah pritiska na vzmetnico), je pa tudi antistatičen.

.

lateks prednosti

.

Za koga je primerno ležišče iz lateksa?

.

Na ležiščih iz lateksa se boste dobro počutili predvsem tisti, ki:

  • čutite občasne bolečine v hrbtenici
  • če spite na hrbtu

.

Kako vedeti ali gre res za pravi lateks ali za plastično “izvedenko”, podobno lateksu?

.

Razlika med 100% ležiščem iz lateksa ter približkom lateksu je v tem, da plastične mase penijo s pomočjo kemičnih penil. Pravi lateks pa z vpihovanjem zraka.

Zato pri 100% ležišču iz lateksa ne boste nikoli videli povsem pravilne strukture pene (tu in tam bo viden različno velik zračni mehurček). Pri sintetično pridelanem lateksu teh mehurčkov ni. Celotno ležišče je navidez enakomerno, brez posebnih mehurčkov na njem.

Razlika med enim in drugim, se pogosto ugotovi že samo na otip, jasno, pa, da izdelavo ležišča iz lateksa opredeljujejo tudi certifikati kakovosti.

.

lateks certifikati

.

Ali se odločiti za lateks?

.

Ponavadi se kupci, ki so v preteklosti že kupili ležišče iz lateksa, odločajo tudi pri ponovnih nakupih za lateks.

Po drugi strani, ker je ponudba drugih vrst ležišč (vse ostale, različne vrste ležišč so predstavljene tukaj) danes že tako pestra, ležišče iz lateksa ni najbolj prodajan artikel tem, ki se z nakupom dobrega ležišča srečujejo prvič.

Dober svetovalec vam bo najbrž predstavil prednosti različnih ležišč, temeljito poizvedoval o vaših spalnih navadah, telesni konstituciji ter prisluhnil vašim potrebam in nato priporočal. Zato se je pred nakupom kateregakoli ležišča priporočljivo tudi pogovoriti s svetovalcem.

Ena izmed “potencialnih” slabosti lateksa je ta, da material ni hladen.
Že na otip boste opazili, da je topel in, da daje sicer prijeten, a toplejši občutek.

Ima sicer dobro zračnost in sposobnost odvajanja vlage, a, če ste nagnjeni k temu, da ne spite na pretoplem, potem boste najbrž posegli po drugih možnostih nakupa.

Jasno pa, da je pri temperaturi ležišča dosti odvisno tudi od kakovosti prevleke. Na trgu lahko namreč najdete tudi prevleke iz sintetičnega ali naravnega lateksa. Sintetične so bolj tople – pogosto je razlika s 100% lateks prevlekami kar velika.

Če se odločate za nakup prevleke iz lateksa, bodite pozorni na to ali gre za sintetično prevleko ali 100% lateks.

.

100% lateks

.

Kako se lateks obnese v bolj vlažni spalnici?

.

Lateks v svojem jedru ne zadržuje vlage. Znoj, ki ga tako absorbira, takoj odda prevleki na spodnji strani ležišča, zato je dobro, če ležišče obrnete tako, da ima spodaj čimbolj zračno dno. Da se hitro osuši.

V primerjavi z ležišči iz navadnih (cenenih) pen, znoj ne pride niti do jedra ležišča. Ostane kar v zgornjih plasteh ležišča, kar pa jasno ni ne dobro, niti ne bo prijetno “dišalo” po nekaj letih uporabe.

Predlagamo, da ste pozorni na to, da je lateks občutljiv na UV žarke, kar pomeni, da ga ne izpostavljajte soncu, ker se bo material prehitro “postaral”.

Kako boste to videli? “Postaran” lateks se kruši.

Naslednja stvar, ki jo moramo vedeti glede lateksa je tudi ta, da je lateks potencialni alergen.

.

jogi iz lateksa

.

Kako odkrijete ali ste alergični na lateks?

.

Če se vam ob stiku z njim, po koži spustijo rdeči srbeči gobasti izpuščaji ali, če se vam cedi iz nosu, kihate ter težje dihate – je lahko kriv lateks. Vendar ne v vseh primerih.

Upoštevajte, da je v povprečni hiši danes precej reči, ki so narejene iz lateksa in zato lahko že pred nakupom ležišča ugotovite ali ste nanj alergični ali ne.

Recimo, zraven delovnih rokavic (tistih medicinskih), lateks vsebujejo tudi kolesarske in gospodinjske rokavice, talne obloge oziroma preproge, kondomi, baloni, otroške gumijaste igrače, radirke, plenice, vložki, plavalna očala, ročaji športnih loparjev, raztegljivi elastični materiali . .

Medicinske sestre najbrž vse vedo, ali so alergične na lateks. Zakaj? Ker se lateks res nahaja v ogromno medicinskih napravah: v stetoskopu, manšetah za merjenje krvnega tlaka, respiratorjih, kirurških maskah in katetrih.

Še: lateks je lahko dokaj hud alergen tudi v kombinaciji s hrano, še posebej z bananami, kivijem, avokadom, orehi in paradižnikom. Če niste prepričani ali ste alergični na lateks, lahko to najenostavneje preverite z žvečilnimi gumiji.

Če ste po njihovi uporabi ostali “celi in zdravi”, ste dobri za spanje na lateksu.

.

********

.

Vabljeni k spremljanju tudi ostalih naših objav. Če pa imate v zvezi z lateksom še kakšno vprašanje, pa je dodaten prispevek o lateks ležiščih, objavljen tudi na priloženi povezavi. Lahko pa nam pustite vprašanje tudi preko kontaktnih možnosti.