» » » Nasveti za ureditev majhnega stanovanja

Nasveti za ureditev majhnega stanovanja

Glede na to, da pri vsaki, na novo izvajani notranji ureditvi stanovanja, najprej opremljamo osnovne bivalne prostore (kamor sodita kuhinja in kopalnica), so v nadaljevanju predstavljene nekatere ideje in nasveti za ureditev kuhinj v majhnih stanovanjih.

Majhna stanovanja praviloma najdemo kot blokovske garsonjere in enosobna stanovanja, pa tudi v zgornjih etažah dvostanovanjskih hiš, v mansardnih delih hiš, naseljih vrstnih hiš in podobno.

Ureditev kuhinje v majhnem stanovanju zato v največ primerih, pomeni njeno umestitev v enoten prostor, kjer se obenem nahaja še jedilniški ali skupni dnevni prostor, ureditev kotne kuhinje ali zgolj postavitev manjše kuhinje ob eno samo zidno steno (t.i. enovrstna kuhinja).

Enovrstna kuhinja se še največkrat uredi v prehodnih delih stanovanj, npr. v bloku, pa tudi v mansardah, kjer poševni stropi zelo hitro zmanjšajo stojno višino prostora, se precej gospodinjstev odloča za njih.

.

Enovrstna kuhinja v majhnem stanovanju

.

Primer ureditve majhne, enovrstne kuhinje, je prikazan na spodnji sliki:

.

majhno stanovanje ureditev
Ureditev majhnega stanovanja z enovrstno kuhinjo

.

Zgornja kuhinja sestoji iz vseh osnovnih elementov, ki jih vsebujejo tudi velike in prostorne kuhinje, hkrati pa so v isti vrsti elementov, postavljeni tudi vsi osnovni gospodinjski aparati (vgradni hladilnik z zamrzovalno omaro, vgradna pečica s kuhalno ploščo in kuhinjsko napo, vgradni pomivalni stroj (skrajno levo spodaj) ter enojni pomivalnik z odcejalnikom).

Med aparati ostaja dovolj prostora še za izvlečne predale za zajemalke, krožnike in jedilni pribor, hkrati pa tudi več kot dovolj prostora za elemente, v katere se pospravljajo živila, začimbe ter ostali kuhinjski pripomočki.

Kuhinjskim čistilom in servietam je namenjen prvi predal, desno od pomivalnega stroja (takoj pod pomivalnikom).

.

*********

.

Majhno mansardno stanovanje

.

Kadar se majhno stanovanje nahaja še v mansardnem delu, je prostora za ureditev kuhinje, ponavadi še bistveno manj.

Na spodnji sliki je prikazana ureditev majhne kuhinje, ki omogoča tudi prehod v ostali del iste sobe.

.

ureditev-majhne-kuhinje
Manjša kuhinja v mansardi.

.

V tem primeru je izjemno majhen, mansardni prostor izkoriščen tako, da so kuhinjski elementi razdeljeni v dve ločeni enoti. Po levi strani, pod poševnim stropom, so postavljeni nižji kuhinjski elementi za krožnike, posode in podobno, prečno na njih pa je izdelan še manjši, a povišan kuhinjski, servirni šank. Pripravi živil je namenjen celoten kotni del.

Desni del kuhinje sestavljajo, z lesom povezani gospodinjski aparati, v ta del pa je zaradi večje višine, postavljen tudi vgradni hladilnik z zamrzovalno omaro ter kuhalna plošča s kuhinjsko napo.

Prehod med obema kuhinjskima nizoma je ravno dovolj širok, da omogoča nemoten prehod tudi tistega, ki trenutno v kuhinji, ne ustvarja.

.

**********

.

Manjši predsobni prostor

.

Tretja slika (spodaj) prikazuje še ureditev manjše predsobe.

V njej je izdelana, po merah razpoložljive zidne stene, garderobna omarica z obešalno steno in ogledalom, v kotu pa je postavljena manjša omarica za čevlje in copate. Nad njo se nahaja lična odlagalna polica.

.

majhna-predsoba
Garderobna omara v predsobi.

.

Predvsem v majhnih stanovanjih, ki imajo povezane posamezne sobe med seboj, je nemalokrat izražena želja po tem, da je pohištvo v istih prostorih izdelano v enakih vzorcih in v enakem stilu.

Na tak način je izdelan tudi zgornji, predsobni, garderobni prostor, ki se tako po izboru barv kot izboru materialov, ujema s pohištvom v majhni kuhinji, v bližini.

Za svetle ličnice je izbrana bež barva, za obrobe in odlagalne police pa naraven les z vidno lesno strukturo.

.

*********

.

Če je tudi vam v interesu ureditev majhnega stanovanja, bomo veseli, če boste za odgovore, povprašali tudi pri nas.

Dodatne ideje za ureditev majhnih prostorov in kuhinj v njih, pa boste našli še v prispevkih Ideje za ureditev majhne kuhinje ter Svetla in prostorna kuhinja v mansardi.