» » » Če iščete rešitev za kuhinjo v mansardi

Če iščete rešitev za kuhinjo v mansardi

V naših predstavitvah montiranih in izvedenih kuhinj, lahko posamezune mansardne kuhinje po naročilu, najdete že v nekaterih drugih prispevkih, kjer smo predstavljali različne vrste kuhinj. Kljub temu, pa tokratno predstavitev namenjamo izključno za predstavitev različnih primerov kuhinj, ki smo jih umestili v mansardne prostore.

.

O značilnostih mansardnih kuhinj na splošno

.

Mansardni prostori imajo med vsemi prostori v hišah in stanovanjih, največ posebnosti ter nepravilnih kotov in zidov, tako, da umeščanje pohištva v njih, zahteva zdaleč največ kreativnosti in domišljije pri njegovi postavitvi. Še posebej, če v mansardo montiramo kuhinjo, dodatno oviro predstavlja potrebna vodovodna inštalacija, elektro napeljava, zračniki in podobno.

V mansardne prostore si dajo kuhinjo namestiti ponavadi mlade družine, ki si urejajo svoje bivališče v zgornjih etažah skupnih domov, pa tudi družine, katerih hiše so že v osnovi zasnovane tako, da so zgornje etaže namenjene družinam in družinskemu življenju, spodnje etaže in pritličja pa gostom, obiskom ter delu (razni poslovni prostori za popoldanske s.p.-je, ipd…).

Glavne značilnosti mansardnih prostorov so poševnine s strešnimi okni, dimniške ovire, radiatorska, elektro, mrežna in vodovodna inštalacija, ki poteka čez mansardne prostore ter pogosto tudi načrtovana postavitev različnih pregrad in pregradnih ter premičnih sten z namenom, da pridobimo čim več izkoriščenih sob v mansardi.

Posebej, ko želimo mansardo opremiti v celoti za domovanje družine (vključno s kopalniškimi prostori in kuhinjo), se zato mansardne kuhinje po naročilu, znajdejo v prvi vrsti iskanja rešitev za notranjo opremo.

Obenem za mansardne kuhinje po naročilu velja, da po njih posežemo zaradi tega, ker želimo v celoti izkoristiti mansardo, prilagoditi posamezne elemente stenski postavitvi in prostoru ali pa več manjših prostorov funkcionalno povezati v celoto (npr. kuhinjo z dnevno sobo ali jedilnico,…).

.

Primer mansardne kuhinje po naročilu
brez strešnega okna

.

mansardne kuhinje po naročilu
Primer opremljanja mansardne kuhinje po naročilu, brez strešnega okna.

.

Prvi primer, na zgornji  sliki, smo prikazali že v okviru predstavitve v članku 4 primeri izdelanih modernih, manjših kuhinj. V njem lahko vidite postavitev kuhinjskega kota pod poševni strop brez strešnega okna.

V tem primeru naravna svetloba prihaja v kuhinjo v mansardi skozi vrata, ki vodijo na zunanji balkon iz nasprotne strani v kuhinjo in osvetljujejo tudi s kuhinjo, povezano jedilnico.

Kuhinjski mansardni niz je v tem primeru izdelan klasično kotno.
Hrbtišče kuhinje je izkoriščeno v celoti in tudi v višino omogoča postavitev visokih kuhinjskih elementov (vgradni hladilnik z zamrzovalno omaro).
Na hrbtišče je montirana tudi kuhinjska napa, ki ima odvodno cev speljano skozi zunanjo steno mansardne kuhinje.

Prostor, desno od kuhinjske nape, omogoča še ravno dovolj proste dimenzije, da smo nanj lahko postavili dodatni, viseči kuhinjski element.

Ožji in nižji, vzdolžni del kuhinjske stene je izkoriščen za vgradno pomivalni del ter montažo manjše poličke za shranjevanje začimb.
Tudi ta del je na svoji hrbtni strani zaščiten z estetskim lesnim vzorcem.

Motiv lesnega vzorca se nadaljuje tudi na delovni plošči kuhinjskega polotoka v sprednjem delu.
Ta, po eni strani služi kot delovni pult, po drugi strani pa kot servirni pult za jedilniški del, na drugi strani.

.

Primer moderne mansardne kuhinje po naročilu
s strešnim oknom

.

opremljanje prostora kuhinje v mansardi
Primer svetle in moderne mansardne kuhinje po naročilu. S strešnim oknom.

.

Tudi zgornji primer smo že predstavljali.
In sicer, v okviru predstavitve z naslovom 3 primeri opremljanja kuhinj v nevsakdanjih prostorih.

V tem primeru (slika zgoraj) gre za postavitev mansardne kuhinje po naročilu, pri čemer mansardni prostor zajema tudi zelo pogosto, strešno okno (v mnogo primerih je teh v mansardnih prostorih celo več).

Obenem lahko opazite, da je dodatno okno in vir naravne svetlobe omogočen skozi manjše, stransko okno na zunanji steni kuhinje.

V tem primeru smo postavljali kuhinjo v svetlih tonih. Takšna je tudi barva sten in tudi tla delujejo svetlo.
Edini temnejši kontrast predstavlja delovni, kuhinjski pult, ki se rasteza vzdolž nižje stene ter po desnem robu višje stene.

Skrajni levi, najvišji del, je tudi v tem primeru izkoriščen za postavitev vgradnega hladilnika, pri čemer pa je v višino ravno dovolj prostora, da smo nad njim našli še prostor za dodatno omarico.

Zaključek na hrbtni strani, levo od vgradnega hladilnika, je zaprt z okrasno, pokrivno masko.

Zasnova kuhinjskega niza na zgornji sliki je za mansardne prostore dokaj značilna.
Gre za kotno rešitev, ki mora hkrati omogočati dovolj prostora, da vanj lahko postavimo tudi manjšo jedilno mizo ter dva stola (na levi strani).

Tudi v tem primeru sta kuhinjska napa in odvod zraka speljana skozi zunanjo steno (hrbtna stran), čemur je podrejena seveda vgradnja kuhalne plošče pod njo. Ta je indukcijska s štirimi žarišči.

Kotni del, desno od kuhalne površine ter vse do strešnega okna, je namenjen delovni površini.

V tem primeru smo želeli slediti trendu nenantrpanosti kuhinje, kar je razvidno iz prostih sten in iz vgradnje izključno spodnjega kuhinjskega niza elementov.

Pomivalni del je iz praktičnih razlogov, montiran pod strešno okno, sicer pa je vgradnemu pomivalnemu stroju, namenjen kuhinjski element, na skrajnem desnem robu, kuhinje.

.

V katerih primerih se odločamo za mansardne kuhinje po naročilu?

.

Preden si pogledamo še en primer mansardne kuhinje po naročilu, ponovimo glavne lastnosti, zaradi katerih bomo posegli po njeni izdelavi.

Za mansardne kuhinje po naročilu se bodo odločili po vsej verjetnosti tisti, ki:

  • želijo svoje mansardne prostore v celoti izkoristiti (tudi ožje in nižje dele pod poševnimi stropi)
  • želijo svojo kuhinjo v mansardi stilsko povezati in opremiti z ostalim pohištvom v mansardi. V precej primerih je mansardna kuhinja brez pregradnih sten, povezana z ostalimi prostori (dnevno sobo, jedilnico,…)
  • jim prostor ne omogoča postavitev klasične, tipske ali vnaprej pripravljene kuhinje
  • iščejo unikatno, individualno in drugačno rešitev
  • imajo željo ali zahtevo po nevsakdanjem ali posebnem materialu

.

Primer montaže mansardne kuhinje
v obliki črke U

.

mansardna kuhinja v obliki črke U
Montaža mansardne kuhinje po naročilu v obliki črke U.

.

Zgornja slika je posneta iz terena sredi montaže.
Zato je tudi kvaliteta slike nekoliko slabša (za kar se opravičujemo).

Kljub vsemu pa primer lepo prikazuje, kako smo izkoristili mansardni prostor s postavitvijo mansardne kuhinje v obliki črke U.
Pod poševni strop.

Hkrati ima v tem primeru kuhinjski prostor v svojem levem delu tudi dodaten dimniški zob, od katerega se nato prostor spušča s poševnim stropom.

Funkcionalnost in izkoristek prostora v vseh, ne samo mansardnih kuhinjah, dosežemo z namestitvijo kotnih kuhinjskih elementov. Enega izmed takšnih, smo prikazali v prispevku, kjer smo predstavljali moderno, belo kuhinjo (na povezavi).

Samo kuhinjo odlikuje izjemna izkoriščenost.
Kot lahko vidite na sliki, smo tudi zunanji del manjšega kraka kuhinje (na sprednji strani) opremili s tremi, dodatnimi predali za shranjevanje krožnikov in kuhinjskih posod. Na ta način smo prihranili prostor v jedilnici.

Zadnji, hrbtni del kuhinje, je v tem primeru, v kotu izkoriščen za delovno površino, sicer pa tudi v nižjem delu, kuhinja omogoča dovolj višine, da smo lahko ob hrbtišče postavili večji kuhinjski element z vgradno pečico na stojni višini.
Obenem smo na desni od nje, zasnovali še dodatno omarico za shranjevanje živil.

Predvsem ta, višja kuhinjska omarica, je v zadnjem času, popularna in zaželjena v večini kuhinj. Razlog je preprost, saj z enostavnim potegom in funkcionalno razporeditvijo v notranjosti, omogoča dostop do živil, brez nepotrebnega sklanjanja ali stegovanja proti višjim elementom kuhinje.

Podobne, zanimive in predvsem praktične izvlečne in kotne rešitve kuhinjskih elementov, boste našli tudi v prispevku, kjer smo podrobneje predstavljali manjšo kuhinjsko lepotico v črno beli izvedbi.

Tiste, ki se zanimajo za mansardne kuhinje po naročilu, vabimo, da si še več primerov, ogledajo na naši strani ali, da nam preko spodnjih kontaktnih možnosti, pošljejo svoje povpraševanje.