» » 8 najpogostejših materialov, iz katerih so izdelane preproge

8 najpogostejših materialov, iz katerih so izdelane preproge

Napisano v: Najnovejše objave | 0

Če ste ravno v fazi nakupa preprog za vaše prostore, vam tokrat predstavljamo različne materiale, iz katerih so izdelane preproge. Včasih je bilo izbire precej manj, danes pa lahko najdete praktično vse, kar si lahko zamislite. Upoštevati morate predvsem dejstvo, da ni vsak material primeren za vsak prostor. Preproge za predsobe bodo morale biti npr. precej bolj trpežne kot preproge za otroško sobico, kjer se bo vaš malček na njih igral in preživel večino časa.

preproga-viskoza

Izbira preproge je na koncu običajno odvisna od treh glavnih dejavnikov:

  • sloga vašega bivanjskega prostora,
  • področja namestitve in
  • proračuna.

Nekateri drugi dejavniki, ki jih boste morda upoštevali so tudi, kako enostavno je preprogo očistiti, kako dolgo jo nameravate obdržati, in ali imate kakršne koli preference za določene vrste materialov.

Preden se torej odločite za nakup, je pomembno, da se seznanite z različnimi vrstami materialov, ki so na voljo. Ne glede na to, ali izberete naravna ali sintetična vlakna, obstajajo tako prednosti kot slabosti. V prispevku naštejemo in opišemo 8 najpogostejših materialov za preproge.

1. Volna

Volna so edina naravna vlakna na svetu, ki se pridobivajo iz živalske dlake. Tradicionalno je volna ročno tkana in ročno vozlana. Obstajajo sicer strojno tkane volnene preproge, ki pa so običajno narejene iz sintetičnih vlaken in ne iz prave volne. Resnične volnene preproge so dražje zaradi obsežnega dela pri njihovem oblikovanju in izdelavi, vendar je kakovost odlična. Dejansko se volnene preproge pogosto prenašajo iz generacije v generacijo, zaradi česar predstavljajo tudi del dragocene dediščine. Zaradi svoje robustnosti je ta vrsta preproge idealna za prostore, kjer je veliko prehoda, kot so dnevna soba, spalnica in predsoba.

preproga-naravna-vlakna

2. Svila

Prednost svilene preproge je, da ustvari razkošen sijaj, ki ga druga vlakna ne dosežejo. Poleg tega so svilene preproge pogosto tanke, fine in mehke na dotik. So pa po drugi strani take preproge neverjetno občutljive in jih je težko očistiti. Iz tega razloga je svilena preproga smiselna zgolj v prostorih, kjer ni večjega prehoda ali pa celo zgolj kot samo dekoracija, kjer se sploh ne hodi.

3. Bombaž

Bombaž je stroškovno ugoden in igriv material, ki je idealen kot proračunsko prijazna alternativa preprogam iz volne ali svile. Vendar pa bombaž hitro zbledi in hitro vpija madeže, zato ne morete pričakovati, da bo vaša bombažna preproga trajala desetletja. Bombažne preproge se najbolje uporabljajo v priložnostnih prostorih in so dobra izbira za prostore, kjer preproge menjate glede na razpoloženje ali sezono.

preproga-volna

4. Juta in bambus

Juta in bambus sta pogosta izbira za preproge, med drugim lahko v prostor dodata kanček morskega razpoloženja. Sta prijetna izbira za prostore, ki potrebujejo teksturo, njuna ugodna cena pa olajša izbiro sploh za področja, kjer potrebujete večje dimenzije. Take preproge lahko služijo kot „podpreproge“, na katere lahko položite manjše, dekorativne preproge. Če imate npr. krasno preprogo, ki jo želite postaviti v prostor, a je premajhna, da bi pokrila želeno območje, pod njo položite nevtralno preprogo iz bambusa. Če kupujete preprogo iz jute ali bambusa za zunanji prostor, se prepričajte, da je odporna na vremenske razmere.

5. Naravno usnje in koža

Preproge iz usnja in kože so primerna izbira za majhne prostore, nerodno oblikovane sobe in kot vrhnja plast za že obstoječe preproge.

Tovrstne preproge so precej enostavne za čiščenje in še posebej primerne za postavitev na nižje pohištvo (omarice, predalnike) ali pa ob vašo posteljo, da zjutraj, ko se zbudite, takoj stopite na nekaj prijetno mehkega.

Slaba stran je, da se lahko vihajo na robovih, vendar je to enostavno popraviti. Potrebno jih je zgolj obrniti in polikati pri nizki temperaturi.

6. Umetno usnje in koža

Če vam ni všeč ideja preproge iz prave živalske kože ali imate omejen proračun, je preproga iz umetnega usnja odlična alternativa. Te so običajno izdelane iz akrilnih in sintetičnih mešanic in so še vedno etične. Slabost takih preproge je edino v tem, da se hitreje obrabijo in niso tako enostavno za čiščenje kot preproge iz pravega usnja in kože.

7. Polipropilen

Veliko preprog na trgu je narejenih iz sintetičnih materialov, kot so polipropilen, najlon, poliester ali viskoza. Praviloma so te preproge tanjše od volnene preproge, a nekatere so na otip ravno tako prijetno mehke. Glavna prodajna značilnost sintetičnih preprog je cena. Cenovno so zelo dostopne, tako da jih lahko zamenjate večkrat.

Poleg tega je take preproge enostavno čistiti, pa še precej so odporne in trajne. Zato so primerne za predsobe, kuhinje in na prostem. Primarna pomanjkljivost teh vrst preprog je, da se umetna vlakna ne razgradijo hitro.

preproga-polipropilen

8. Mikrovlakna

Preproge iz mikrovlaken so še ena vrsta sintetičnih preprog. Pogosto so strojno tkane, vendar lahko posnemajo videz dražjih volnenih odej.

Preproge iz mikrovlaken so običajno poceni, zato so super, ko želite hitro dekoracijo brez večje naložbe. Vendar pa za razliko od pravih volnenih preprog ali drugih vrst naravnih vlaken te preproge pogosto izgledajo bolj umazano, ker gladka vlakna ne vpijejo umazanije.