» » » 3 izjemno praktične ideje za opremljanje mladinske sobe za dva otroka

3 izjemno praktične ideje za opremljanje mladinske sobe za dva otroka

Ko gre za ureditev mladinske sobe za dva otroka, še posebej, če je prostor mladinske sobe malenkost manjši in tesnejši, je včasih potrebna prava mala virtuoznost pri tem, da v sobo dobimo vso pohištvo, ki ga otroka potrebujeta, hkrati pa, da ostane dovolj prostora za igro, učenje in tudi zasebnost, ki jo mladostniki potrebujejo.

Prispevek, kjer je že opisan primer opremljanja in ureditve manjšega prostora za dva otroka je objavljen pod naslovom Opremljanje manjše otroške sobe za dva otroka, sicer pa si lahko vse nasvete na temo opremljanja tako otroških, kot mladinskih sob, preberete na tej povezavi.

V objavi, v nadaljevanju, smo tokrat izbrali 3 ideje, ki so povezane izključno s tem, ko imamo opravka z opremljanjem mladinske sobe za dva.

Kot rečeno že zgoraj, je mladostniška doba, otroška doba, ko naši otroci zraven prostora za učenje in igro, potrebujejo tudi prostor za svojo zasebnost in osebne reči. Med te, v njihove sobe, nedvomno sodijo, sodobne računalniške naprave od namiznih računalnikov, računalniških tablic in pametnih telefonov, naprej.

Hkrati je potreba in želja po izboru estetike in sledenju želenim modnim trendom, pri mladostnikih, že veliko bolj izrazita in močna. In ni jih malo primerov, ko starši pokličejo za opremljanje mladinske sobe, a, do le te ne pride, ker se najstnik preprosto ne strinja z izgledom pohištva, izborom barv ali s sicer, povsem funkcionalno in enostavno pohištveno razporeditvijo.

V dobi odraščanja mladostnikov, vse več staršev poseže tudi po iskanju prostorske rešitve, kjer poskušajo mladostnikoma, zagotoviti ločena bivalna prostora, a, kjer prostorske zmožnosti tega ne omogočajo, je pač v okviru ene sobe, potrebno poiskati prostorske rešitve, za dva.

Na spletni strani decoist.com je predstavljena ideja za ureditev mladinske sobe za dva, kjer prostor hkrati omogoča, dva ločena pisalno delovna kotička, obenem, pa je prostora dovolj tudi za postavitev dveh ležišč:

.

mladinske sobe za dva
Ureditev mladinske sobe za dva.

.

Klasična prostorska rešitev s katero v mladinski sobi pridobimo prostor za postavitev ležišča za dva otroka, je tudi postavitev pograda ali izdelava posteljnega okvirja, ki omogoča izvlek spodnjega ležišča izpod prvega.

Za pograde oz. nadstropne postelje ni nujno, da so postavljeni z ležišči, direktno eden nad drugim. V zadnjem času je vse bolj uporabljano v praksi postavljanje vzdolžnega stenskega pograda, s katerim se v celoti izkoristijo vzdolžne stene, pri čemer, pa sta ležišči med seboj, nekoliko zamaknjeni.

Prostor, ki tako nastane pod zgornjim ležiščem, se lahko izkoristi ali za delovno, pisalno mizo za enega izmed mladostnikov ali pa za izdelavo vgradne, garderobne omare z npr. drsnimi vrati. Na ta način je sredinski prostor mladinske sobe prost in ga ob uporabi omare, ne oviramo s krilnimi omarnimi vrati.

Sicer pa ste na temo izdelave vgradnih omar, ki se lahko povsem prilagodijo zidnim stenam in ostalim prostorskim anomalijam, tisti, ki nas redno spremljate, pravgotovo že zasledili prispevek z naslovom Praktični primeri postavitev vgradnih omar.

.

***********

.

Druga možnost, ki jo lahko izkoristimo bolj v večjih mladinskih sobah, je ta, da eno mladinsko sobo, s postavitvijo pregradne omare ali regalnika, preprosto razdelimo v dve ločeni enoti:

.

mladinske sobe za dva
Ureditev mladinske sobe za dva otroka z ločenim, razgibanim regalnikom z odprtimi policami.

.

V tem primeru je na sredino sobe, ki jo uporabljata dva najstnika, postavljen po različnih višinah, izdelan razgiban regalnik z različno visoko postavitvijo odlagalnih polic.

Obema otrokoma ob eni steni omogočimo souporabo večje garderobne omare, s čimer v celoti izkoristimo posamezno zidno steno, spalni in delovni kotiček pa je lahko ločen s preprostimi regalniki.

Da mladinske sobe s takšno pregrado ne bomo zatemnili preveč, je bolje, če regalnik ostane iz obeh strani, odprt in dostopen obema otrokoma.

Dodaten prostor, ki ne zaseda stojne površine v mladinskih sobah, lahko najdemo tudi z montažo visečih regalnikov, recimo nad pisalni mizi obeh otrok.

.

************

.

Tretjo idejo smo našli na Homedit.com. Slika prikazuje postavitev in izdelavo nekoliko širšega pograda, pri katerem pa je krajša, vznožna stranica (na sliki v ospredju na desni), uporabljena namesto za klasično stranico pograda, kot pisalna miza, za enega od otrok.

.

nadstropna postelja za dva

.

Razmeroma ozka mladinska soba mora ohraniti sredino sobe odprto, zato je dostop do zgornjega ležišča na pogradu, urejen preko lesene letvice povsem v desnem kotu sobe, ob oknu.

Druga pisalna miza je prav tako ozka in postavljena ob levo zidno steno.

Dodaten prostor za pospravljanje posteljnine se nahaja pod spodnjim posteljnim ležiščem. Sestavlja ga sredinski izvlečni predal in dva odprta prekata, ki bosta primerna za pospravljanje družabnih iger.

.

************

.

Med ostalimi bolj uporabljanimi in praktičnimi rešitvami pri opremljanju in razporejanju pohištva v mladinskih sobah, ki jih uporabljata dva otroka, pa preverite ali je v vaših mladinskih sobah, mogoče uporabiti še katero izmed spodnjih:

.

  • možnost kotne postavitve dveh posteljnih okvirjev in ležišč (v vzglavnim ali vznožnim delom) skupaj
  • možnost kotne postavitve delovno pisalnih miz
  • možnost postavitve delovno pisalnih miz ena nasproti drugi
  • možnosti postavitve kotne omare, ki jo je mogoče celo vgraditi povsem do stropa mladinske sobe (prispevek o kotnih omarah, na povezavi)
  • možnost ločitve mladinske sobe z lahkimi, pregradno, drsnimi vrati

.

Za ideje in naš predlog ureditve (ter tudi izdelavo mladinske sobe za dva otroka, po merah vaših prostorov) se priporočamo čez kontaktne možnosti, sicer pa je dodatnim idejam in nasvetom na temo opremljanja mladinskih sob, namenjena tudi objava na tej povezavi.

V njej boste našli nekaj primerov opremljanja mladinskih sob v mansardnih prostorih, primere kotnih postavitev pisalnih miz in po meri izdelane regale za različne mladinske sobe.