» » » Nadstreški nad vhodnimi vrati

Nadstreški nad vhodnimi vrati

Veliko je v mojih dosedanjih objavah bilo govora o različnih vrstah nadstreškov (za terase in balkone, avtomobile, počitniške kapacitete (tega sem objavil, logično, med dopusti :)) in še precej drugih.

Da pa moji spremljevalci ne bi mislili, da smo pri nas samo “ljubitelji” večjih projektov, danes predstavljam manjše nadstreške, ki jih postavljamo nad vhodna vrata.

nadstrešek vhod
Izdelava nadstreška pri novogradnji.

******

BONUS NASVET: Na dnu prispevka se lahko prijavite na najbolj brane prispevke in obveščanje o aktualnih akcijah. 

Priznam, da precej vhodnih nadstreškov danes sicer že nadomeščajo drugi materiali (pvc, jeklo, aluminij, druge kovine in plastike), precej ureditev vhodnih prostorov se reši z gradnjo zidanih vetrolovov (tudi to počnemo, a o tem kdaj drugič), kljub vsemu pa precej povpraševanja vseeno ostaja tudi po izdelavi nadstreška za vhod v leseni izvedbi.

Za leseni nadstrešek nad vhodnimi vrati se najpogosteje odločajo lastniki hiš, ki imajo lesena okna in lesena vhodna vrata ter želijo imeti v enakem stilu urejen tudi nadstrešek nad vhodnimi vrati.

Vhodni nadstrešek v lesu pogosto izberejo tudi tisti, ki si dajo narediti nadstrešek za letno teraso ali nadstrešek iz lesa za avto ter želijo imeti v enakem stilu tudi nadstrešek nad vhodom v hišo.

Nemalokrat (odvisno od razporeditve), vhodni leseni nadstrešek tudi povežemo z letnimi nadstreški ali nadstreški pod katerimi imajo lastniki parkirane avtomobile.

Kaj je dobro vedeti pred izdelavo lesenega nadstreška nad vhodnimi vrati?

Predlagam, da tisti, ki se ogrevate za tovrstno rešitev svojega vhoda, najprej razmislite o namenu takšnega nadstreška.

Če je osnovni motiv, dekor hiše in vhoda, potem bi vam lahko prišla v poštev recimo rešitev, kot je na spodnji sliki.

nadstrešek vhod
Dekoriran nadstrešek nad vhodnimi vrati.

Tak nadstrešek nad vhodnimi vrati lahko opremite s poljubno kritino (najlepše ponavadi k novim hišam in prenovam sodi enaka kritina kot je na strehi hiše), montaža in izdelava nadstreška sta enostavna, za dekor pa si lahko omislite praktično kakršnekoli linije si zaželite.

Za material predlagam kostanj, smreko. Lahko tudi macesen.

V zgornjem primeru gre v bistvu za “manjšo” različico glavne strehe hiše. Takšna izdelava stilsko ponavadi najbolj sodi k celotnemu izgledu hiše, je pa res, da (kot sem omenil že v vrhu prispevka) tako odprte nadstreške praviloma postavljamo nad vhode, ki so na “varnih” straneh hiš (za vetrom).

Montaža je lahko enostavna v steno hiše, vzdrževanje takšnega nadstreška pa ne zahteva nobenih posebnosti. Na dve, tri leta predlagam premaz lesenega dela, kritino pa boste najbrž menjali šele z menjavo glavne strehe.

Še to: pri izdelavi vhodnih nadstreškov večina naročnikov ne pozabi pogledati k vhodnim vratom in stilskim ujemanjem z njimi. Verjamem, da boste tudi vi raje videli, da se klasični vhodni, leseni nadstrešek ujema s klasičnimi vrati, kakor, da bi modernemu izgledu vrat, dodali tradicionalen izgled nadstreška.

Primer vhodnega nadstreška pri novogradnji

nadstrešek vhod
Leseni vhodni nadstrešek pri novogradnji. Z nosilnim stebri.

Precej hiš (ne samo pri novogradnjah), jasno, ne leži na povsem ravnih terenih. Manjšim in večjim nagibom so namenjeni vhodi, ki so različno obdelani s stopnicami, potmi do vhodnih vrat in ostalo.

Na zgornji sliki zato prikazujem primer gradnje lesenega nadstreška nad vhodnimi vrati, pri čemer je vhod stopničast.

Izdelava takšnega nadstreška pravzaprav ni nič posebnega, edino sprednja dva stebra sta odmerjena in odžagana dlje, kot zadnja dva.

Odvisno od velikosti nadstreška (kar je spet stvar okusa in namena), so lahko vhodni leseni nadstreški na stebrih ali pa (kot na sliki višje) vpeti v zidno steno, brez stebrov.

V primeru nadstreška s stebri, lahko kot na sliki zgoraj, stebra ob stenah hiše, postavimo čisto ob zid (še pred fasado) in ju (po želji) fasaderji z izolacijo (npr. stiropor) zaprejo in obdelajo. Tako, da sta lahko vidna samo dva stebra.

Primer modernega, večjega nadstreška nad vhodom

nadstrešek vhod
Moderen izgled enostavnega nadstreška na vhodu.

Prej ali slej se pri izdelavi nadstreškov, pogovor obrne v to ali narediti manjši ali večji nadstrešek. Tudi, če gre “samo” za vhodna vrata.

Na sliki zgoraj primer enostavnega lesenega nadstreška na vhodu, ki pa se od običajnega vhoda razlikuje v tem, da je obzidan in služi tudi kot terasa za posedanje pred vhodom (objekt na morju).

Čeprav je bila sprva želja, da se postavi manjši nadstrešek direktno samo nad vhodna vrata, je kasneje padla odločitev, da se z nadstreškom pokrije celotna terasa. Kritina v tem primeru je Lexan (o katerem sem pisal tukaj).

Še beseda ali dve o barvi lesenega vhodnega nadstreška

nadstrešek vhod
Barva lesenega dela v barvi okvirjev oken.

Kot ste verjetno že razbrali iz mojih dosedanjih prispevkov, zagovarjam, da je kralj pri vsem skupaj, še posebej pa pri izboru barve, naročnik.

Če je pri izdelavi še pametno kak nasvet upoštevati iz naših ust (predvsem kar se tiče konstrukcije in izgleda), sam pri izboru barve ponavadi predlagam ustrezno zaščito in redno vzdrževanje (nič ni narobe, če premažete katerikoli zunanji nadstrešek najmanj enkrat letno). Kar se pa tiče izbora barv, pa je stvar naročnika.

Sam opažam, da povečini ljudje pri barvah upoštevajo barvo okvirjev ostalih oken in vrat (tudi žlebov).

Na zgornji sliki smo izdelali nadstrešek za bodoči poslovni prostor, ki si ga bo stranka opremila v privat stanovanju pod balkonsko teraso.

Če imate podoben primer tudi sami (nadstrešek vhod, žlebi) ne pozabite pred celotno izdelavo, jasno, razmisliti kako boste uredili odtok vode iz strehe nadstreška.

Toliko danes.

Se spremljamo ob mojem naslednjem javljanju :).

Lep pozdrav in ne bom hud, če se boste tudi pri meni zanimali za izdelavo nadstreška.

******

BONUS NASVET: Prijavite se na najbolj brane prispevke in obveščanje o aktualnih akcijah.