» » » Primerjava nadstreška z dvema in tremi točkovnimi temelji

Primerjava nadstreška z dvema in tremi točkovnimi temelji

V naših ostalih prispevkih pretežno predstavljamo lesene nadstreške, ki so v osnovi namenjeni temu, da z njimi zagotovimo dodatno pokrito eno ali dve parkirni mesti za naša vozila. Tokrat pa želimo na kratko predstaviti dva primera enostavnih lesenih nadstreškov, s katerima smo pokrili teraso.

In se med seboj razlikujeta v tem koliko imata točkovnih temeljev.

nadstrešek za teraso
Primer pokrite terase, z dostopom iz dnevne sobe.

Prvi primer: enostaven nadstrešek za teraso z dvema točkovnima temeljema

V prvem primeru gre za enostavno izvedbo enokapnega lesenega nadstreška, izdelanega iz naravnega suhega žaganega lesa. Takšen nadstrešek ne zahteva večjih gradbenih posegov. Za postavitev je potrebna le izdelava dveh preprostih betonskih točkovnih temeljev, v katere se vgradijo podstavki, potrebni za postavitev stebrov.

Na njiju pritrdimo zunanjo vzdolžno lego in jo s stebri, za zagotovitev dodatne stabilnosti, povežemo s podpornimi rokami. Notranja vzdolžna lega je, s temu namenjenimi vijaki, pritrjena neposredno na steno. Na pripravljeno osnovno konstrukcijo pritrdimo špirovce, na njih pa prečno letve za pritrditev strešne kritine.

nadstrešek za teraso
Nadstrešek za teraso iz naravnega lesa, pokrit s polikarbonatno strešno kritino.

Nadstrešek za teraso s tremi točkovnimi temelji

Tudi v tem primeru smo konstrukcijo nadstreška v celoti izdelali iz naravnega žaganega suhega lesa. Za razliko od prvega, smo v tem primeru na zunanji strani nadstrešek postavili na tri točkovne temelje.

nadstrešek za teraso
Primer enostavnega nadstreška, pri katerem pred izvedbo niso potrebni večji gradbeni posegi.

Na stebre je zunanja lega dodatno povezana s podpornimi rokami. Notranji stebri so, za manjšo izpostavljenost vlagi, nekaj centimetrov odmaknjeni od tal in pritrjeni neposredno v steno objekta.

nadstrešek za teraso
Stebri nadstreška so na zunanji strani postavljeni na točkovne temelje, notranji del konstrukcije pa je v celoti pritrjen na steno objekta.

Notranja lega je pritrjena na stebre, za boljšo stabilnost pa je privijačena tudi neposredno na steno objekta, zato na notranji strani podporne roke niso potrebne.

nadstrešek za teraso
Pogled na streho, pokrito z valovitimi prozornimi akrilnimi ploščami.

Na legi so pritrjeni špirovci, na njih pa prečno letve za pritrditev strešne kritine.

nadstrešek za teraso
Nadstrešek, pokrit s prozorno strešno kritino zagotavlja nemoten dostop svetlobe na teraso.

V obeh primerih smo za streho uporabili kritino iz prozorne umetne mase. V prvem smo uporabili ravne polikarbonatne, v drugem pa valovite akrilne plošče.

O različnih izvedbah in možnostih izdelave si lahko preberete tudi v naših ostalih prispevkih, za vse, ki pa vas zanimajo podrobnosti, pa smo pripravili tudi vodnik za izbiro lesenega nadstreška.

Za dodatne informacije in ponudbo smo vam z veseljem na voljo čez spodnje kontaktne možnosti.