» » » Ideje za vrtne nadstreške

Ideje za vrtne nadstreške

Nadstreški za vrt, se od teh za terase in avte (ki jih je objavljenih tukaj na Mizarstvo.si že kar precej), v bistvu ne razlikujejo kaj dosti.

Ponavadi sicer gre za vrtne ute in lope za spravilo vrtnega orodja, kosilnice, samokolnice, precej je tudi primerov sestave teh nadstreškov za letno posedanje v bližini kaminov in podobno.

Edina razlika je v tem, da je večina nadstreškov za vrt, zaprtih. Oziroma, je zaprt vsaj en del nadstreška.

Spodaj primeri izdelave nadstreškov za vrt.

Delno zaprt nadstrešek

izdelava nadstreškov za vrt
Vrtna uta na dvorišču za hišo.

Na prvem primeru zgoraj prikazujem primer izdelave nadstreška za vrt v polnem lesu ter obdanega z polkrožno obdelanim lesom. Betonska površina je v polovici zaprta z lesom, sprednja polovica plošče pa je namenjena za kamin in postavitev vrtnih klopi in mize.

Kritina v tem primeru je opečna.

V notranjosti ute ima lastnik izdelane regale za manjša orodja, vedra in podobno.V enem delu si je uredil prostor za večja orodja (lopate, grablje,…), hkrati pa je prostora dovolj, da vanj brez skrbi pripelje še samokolnico in kosilnico.

Tak primer rešitve je tudi dober zato, ker mu pozimi ni potrebno daleč pospravljati klopi, miz in stolov, ki jih uporablja v spomladanskih in poletnih mesecih.

V tem primeru smo izdelali tako betonsko podlago kot celoten nadstrešek na njej.

Vrtna uta iz lepljencev

nadstreški za vrt
Vrtna uta iz lepljencev.

Lepljenci so dražji material od polnega lesa, vseeno pa se precej ljudi odloča za njih, ker imajo pač v primerjavi s polnim lesom, več prednosti.

Les je trajnejši, dalj časa obstojen, ne razpoka in se ne zvija. Jasno seveda, če ga primerno (tako kot naravni les) vzdržujemo.

Vrtne ute, kot je na sliki zgoraj, sicer precej naročnikov poišče v velikih trgovskih centrih. Cene pri mizarju in v teh centrih so podobne, razlika je le v tem, da mizarji lahko takšno vrtno uto naredimo v vseh mogočih dimenzijah.

Veliki vrtni centri ponujajo vnaprej določene dimenzije.

Zgornjo vrtno uto lahko postavite direktno na tla (kar sicer vedno odsvetujemo). Bolje je, če zanjo utrdite teren in, če velikost same vrtne ute ne zahteva betonske podlage (ali sami niste navdušeni nad betonsko podlago na vašem travniku), potem predlagam, da terenu pod uto odstranite cca. pol metra zemlje in naredite drenažo za odtok vode.

Les in s tem celotna vrtna uta, bosta dalj časa obstojni.

Betonsko podlago odsvetujem tudi tam, kjer imajo v prihodnosti željo, svojo vrtno hiško prestavljati.

Naslednja slika nadstreška je slabše kakovosti. Se opravičujem.

nadstrešek za vrt
Enostavni nadstrešek z izdelavo vrtne garniture. Se opravičujem za slabšo kakovost slike.

Prikazujem ga samo zato, ker smo v tem primeru izdelali tudi vrtno garnituro. Sicer pa o vrtnih garniturah, več objav tukaj.

Nadstrešek sam je v celoti odprt, kritina je opečna, betonska podlaga pa je bila pripravljena vnaprej. Pri samem lesu gre za naraven les kostanja.

Nadstrešek za vrt z odprtim predprostorom

nadstrešek
Nadstrešek za vrt s četrt delnim odprtim predprostorom.

Zgornji primer je tudi primer nadstreška, ki ga je sicer v vnaprej določenih dimenzijah mogoče dobiti v velikih trgovinah. Če pa gre za primer po meri (kot je ta na sliki), pa se ponavadi pokliče mizarja.

V tem primeru vhod pred zaprtim delom ni namenjen postavitvi večjih klopi in miz. Celoten nadstrešek je mišljen kot majhna vikendica, ki omogoča druženje znotraj hiške.

Toliko v tokratni predstavitvi.

Vabljeni, da me spremljate naprej ali, da me kontaktirate čez spodnji obrazec.