» » » Nakup kuhinje po elementih in standardne mere posameznih elementov

Nakup kuhinje po elementih in standardne mere posameznih elementov

Za nakup kuhinje po elementih se ponavadi odloči družina, ki mora v svoji kuhinji npr. zaradi dotrajanosti posameznih elementov, zgolj obnoviti posamezne elemente ali predale, gospodinjstva, ki širijo ali drugače dopolnjujejo svoj kuhinjski prostor in pa tudi družine, ki sicer kuhinjo kupujejo na novo, a njihov prostor zahteva, da so posamezni elementi izdelani po specifičnih merah in dimenzijah.

Različne predstavljene modele kuhinj, ki so izdelane po elementih, boste našli na povezavi, kjer so zbrane vse raznovrstne razporeditve in oblike kuhinj, v nadaljevanju tega prispevka pa si podrobneje poglejmo nasvete za družine, ki se zanimajo za nakup kuhinje po elementih.

.

nakup kuhinje po elementih
Nakup kuhinje po elementih in možnost izbire izdelave posameznih elementov: jedilne mize, zgornjih visečih elementov, odlagalnih polic, spodnjega niza…

.

Standardizirane mere za nakup kuhinje po elementih

.

Posamezni kuhinjski elementi so v večini primerov prodaje pri večjih pohištvenih trgovcih, že izdelani vnaprej in z že vnaprej predvidenimi merami. Tako boste pri tovrstnih trgovcih našli kuhinje, ki so v večini primerov, označene s standardno klasifikacijo DIN 68 901 in DIN 18 022.

Te oznake pomenijo standardizirane mere in razdalje za najrazličnejše kuhinjsko razporeditvene situacije, npr. doprsna višina okna po zgornjih standardih, je na višino spodnje omarice, prilagojena z delovno višino med 100 in 125 cm od spodnje višine kuhinjskih tal.

Seveda boste ravno v tem primeru morali biti dodatno pozorni na zaporo pri zapiranju okna, višino armature, v kolikor bo pred oknom stal kuhinjski pomivalni element in posebnosti same okenske police.

.

moderna kuhinja po elementih
Moderna kuhinja po elementih. O modernih kuhinjah po naročilu, govori tudi prispevek na povezavi.

.

Po tej standardizaciji je za nakup kuhinje po elementih tudi predvidena globina spodnjih kuhinjskih elementov. Ta znaša 60 cm, pri čemer je najpogostejša višina delovnega prostora (višina kuhinjskega pulta) v kuhinji med 85 in 92 cm. Višino reguliramo z nastavljivim podnožjem.

Dodatno delovno ploščo, ki jo uporabljamo na izvlek in služi kot pomoč pri sedeči pripravi živil, namestimo v višini 65 cm.

Standardna razdalja med zgornjimi in spodnjimi kuhinjskimi elementi je 50 cm, razdalja med kuhalno ploščo in kuhinjsko napo, pa 65 cm.

Po zgornji standardizaciji so kuhinjski elementi med seboj ločeni v razdalji najmanj 120 cm.
Enaka je razdalja med morebitnim kuhinjskim zidom in elementi.

.

spodnji kuhinjski elementi
Spodnji kuhinjski elementi v izbrani temni kombinaciji z belim kuhinjskim pultom.

.

Nakup kuhinje po elementih pa ne pomeni zgolj nabave standardiziranih kuhinjskih elementov, temveč tudi standardizirano in logično smiselno razporeditev posameznih elementov, glede na potek same priprave živil. O tem je tudi govora v prispevku, kjer so predstavljene nekatere kuhinje s šankom.

Standardizirano zaporedje postavitve kuhinjskih elementov se zato začne s površinami za odlaganje, štedilnikom in vgradno kuhalno ploščo, manjšimi delovnimi površinami, pomivalnim koritom ter konča z odstavnim mestom ali odcejalnikom. Slednje bo seveda bolj prav prišlo desničarjem, v kolikor je takšna razporeditev kuhinjskih elementov, izdelana iz desne proti levi in obratno za levičarje.

Pri nakupu kuhinje po elementih pa je zraven starnardiziranih mer in razdalj posameznih kuhinjskih elementov potrebno upoštevati tudi namestitev električnih stikal, vtičnic, kje se nahaja odprtina za kuhinjsko napo ter seveda vse vodovodne in grelne inštalacije ter cevne razvode.

.

kotna kuhinja po elementih
Kotna kuhinja po elementih.

.

Če se osredotočimo na posamezne potrebne mere za elemente kuhinje, ugotovimo, da vgradni štedilnik potrebuje element s širino 60 cm, prostor za umivanje z dvema umivalnikoma, odcejalnikom ter vključenim pomivalnim strojem pa cca. 150 cm.

Za kuhalno ploščo in pečico je ponovno potrebno predvideti 60 cm. Enako pa velja tudi za elemente vgradnega hladilnika, zamrzovalnika in klasičnih omar za živila.

Za nakup omaric in elementov za čistila zadošča 50 cm širine, spodnjim kuhinjskim elementom za večjo posodo, majhne gospodinjske aparate in opremo, pa namenimo cca. 200 cm.

Dodatno pri nakupu kuhinje po elementih upoštevajmo tudi dimenzije kuhinjskih vrat, morebitne stenske izstopajoče elemente, okna z nizkimi parapeti ter ogrevalne elemente, ki jih ne moremo vgraditi.

.

vgradna kuhinja po elementih
Vgradna kuhinja po elementih.

.

Iz vsega zapisanega, lahko razberete, da nakup kuhinje po elementih, v večini primerov zahteva upoštevanje standardne klasifikacije, vsaj kar se tiče vgrajevanja osnovnih gospodinjskih aparatov (kuhalna plošča, hladilnik, pomivalniki, zamrzovalnik,….), ostale kuhinje elemente (kuhinjski delovni pult, posamezni viseči elementi, kuhinjski otoki, servirne mize, ipd…) pa so nato prilagojeni predvideni razporeditvi osnovnih elementov.

Že v prispevku, kjer so prikazani primeri kuhinj z jedilnicami, lahko vidite različno izdelane zgoraj omenjane, dodatne elemente k osnovnim.

.

*********

.

Družine, ki se zanimate za nakup kuhinje po elementih boste zraven, v prvi vrsti, razpoložljivih dimenzij kuhinjskega prostora, izgled kuhinjskih elementov prilagodile svojemu stilu, estetiki, morebitnim obstoječim elementom in še posebej, če je kuhinjski prostor povezan z ostalimi, tudi estetiki in ambientu ostalih notranjih prostorov. Priporočamo ogled prispevka Koristni nasveti pri celovitem opremljanju stanovanja.

.

moderna kuhinja po elementih z jedilnico
Moderna kuhinja z jedilnico. Kuhinja po elementih.

.

Za možne razporeditve kuhinj, priporočamo tudi ogled prispevka z naslovom 6 osnovnih možnosti postavitev modernih kuhinj, sicer pa vas, v kolikor se zanimate za nakup kuhinje po elementih, vabimo, da obiščete tudi to stran, kjer je predstavljenih še več idej in nasvetov za izbiro ustrezne kuhinje.