» » » 5 koristnih nasvetov za nakup kuhinje

5 koristnih nasvetov za nakup kuhinje

Izbira in nakup nove kuhinje bo verjetno ena največjih investicij v vašem domu. Mnogi se tako pomembnih odločitev kar bojijo, saj vedno obstaja tveganje, da bo šlo kaj narobe. Boste izbrali pravega prodajalca/izvajalca, učinkovito in kakovostno kuhinjo, naj kaj vse je treba biti pozoren?

Najbolj pomemben nasvet je še vedno, da si morate za projekt vzeti veliko časa in raziskovanja trga, na koncu pa poiskati pravega strokovnjaka (npr. opremisidom), ki vam bo znal svetovati glede na vaše zmožnosti in potrebe.

A kljub vsemu naj vam pomagamo s 5 koristnimi nasveti, na podlagi katerih boste lažje začeli z zahtevnim projektom.

Kaj je potrebno upoštevati pred nakupom?

Preden začnete iskati novo kuhinjo si zabeležite, kaj vam je in kaj vam ni všeč pri obstoječi kuhinji.

  • Se vam zdi, da imate dovolj prostora za kuhinjo? Morda ji lahko namenite več prostora?
  • Kdo uporablja to kuhinjo? Samo ena odrasla oseba, mogoče še kak otrok, ki bi želel izraziti svojo kreativnost?
  • Imate dovolj dodatnih omaric za vse kuhinjske pripomočke in živila?
  • Bi radi bolj funkcionalno postavitev z več delovne površine?

Preprosto se v mislih sprehodite skozi enega vaših kuhanj in hitro vam bo jasno, kaj je so prednosti in kaj slabosti.

Ne glede na vaše potrebe in prostor pa vam bo spodnjih 5 nasvetov pomagalo odpraviti stres in vas opomnilo, kaj vse upoštevati pred projektom “nakup kuhinje”.

kuhinja1

1. Proračun

Poznavanje vašega proračuna je prvi in najpomembnejši korak k nakupu vaše nove kuhinje. Vedeti, koliko si lahko privoščite, vam bo pomagalo do racionalne izbire. Če si boste zaželeli element, ki si ga sicer ne morete privoščiti, boste mogoče kompenzirali s cenejšim drugim elementom, tako da še vedno ostanete v okviru proračuna.

Najbolj je proračun pomemben, če se odločite za kuhinjo po meri. V tem primeru mora prodajalec/izvajalec kar se da natančno vedeti finančne okvirje, da bo lahko ustrezno predlagal/sestavil kuhinjo.

2. Prostor za shranjevanje

Kuhinja je eden tistih prostorov, kjer se boste najtežje zares učinkovito organizirali. Shraniti morate tako suha živila, sveža zelišča, posode, velike ponve, pribor, material za čiščenje, kozarce itd … Poskrbeti morate, da bo prostor za shranjevanje učinkovit, zavedajte pa se, da nobena dodatna omarica ali predal ni odveč.

Odprte police za shranjevanje steklenih kozarcev, polnih suhih sestavin (ali začimb), lahko izgledajo elegantno in hkrati omogočijo, da takoj vidite, česa vam zmanjkuje.

Kotni predalnik omogoča enostaven dostop do jedilnega pribora in posode. Za otroke to pomeni, da jih ločuje od glavnega kuhalnega prostora in spodbuja neodvisnost.

kuhinja2

Shranjevanje nožev na magnetnem stenskem stojalu je lahko priročno in varno. Dobro organiziran predal za jedilni pribor je poleg globokih predalnikov neprecenljiv.

Poleg tega se lahko odločite za pametni sistem odlaganja smeti in recikliranja. Ker je začimbe najbolje hraniti v temi, jih lahko postavite v izvlečno polico.

Različni kuhinjski elementi omogočajo toliko inovativnih idej za shranjevanje, da se boste nad njimi navdušili, če malce raziščete.

3. Površina delovnega pulta

Če si vzamete malo več časa za načrtovanje, imate lahko v vaši kuhinji velik delovni pult, ki bo tako estetski kot funkcionalen. Pomislite na postavitev najbolj uporabljenih kuhinjskih naprav. Običajno se ta pult nahaja med kuhalno ploščo, umivalnikom in hladilnikom in se pogosto imenuje “kuhinjski delovni trikotnik”.

Prostor za pripravo hrane je še en aspekt, ki ga je treba upoštevati in morda vključuje leseno desko, ki jo lahko poljubno premikate. Majhne samostoječe aparate lahko skrijete v izvlečno omarico in tako poskrbite, da pult ni prenatrpan.

Upoštevajte tudi material pulta, sploh če se držite proračuna je na voljo nekaj kakovostnih laminatov, lahko pa se odločite še za bolj kompakten in trajnosten material. Raziščite opcije, na voljo jih je ogromno.

kuhinja3

4. Gospodinjski aparati

Bi želeli, da se vaši aparati zlijejo s celotnim dekorjem vaše kuhinje ali bi želeli, da bi bili oblikovno bolj izpostavljeni?

Indukcijske plošče npr. so izjemno napredovale, odkar so se prvič pojavile na trgu. So učinkovit in varen način nakupa. Čeprav nekateri še vedno prisegajo na klasične plinske gorilnike, je to res stvar osebne izbire.

Vsaka kuhinja potrebuje pečico, vendar je spet od vas odvisno, na kakšni višini bo in koliko bp močna. Tudi na tem mestu razmislite, koliko in za kaj jo boste potrebovali. Če vas straši misel na čiščenje pečice (ki je roko na srce, včasih lahko res trdovratno opravilo), se odločite za pirolitično pečico, ki se praktično čisti sama.

Danes je priljubljeno, če imate npr. v visoki omari več pečic oz. mikrovalovno pečico nad klasično pečico. Na ta način imate precej lažji dostop. Še ena odlična rešitev za zdravo hrbtenico je pomivalni stroj na višjem nivoju, ki vam prihrani sklanjanje pri nalaganju in razlaganju posode iz stroja.

Obstajajo tudi kuhinjske nape in zamrzovalne skrinje, ki jih lahko kombinirate. Boste imeli v kuhinji tudi pralni in sušilni stroj, ali imate prostor za te naprave drugje?

Poleg naštetih nujnih in osnovnih naprav imate na voljo še številne „luksuzne“ dodatke, od ohlajevalnikov vina do seta za koktajle.

5. Osvetlitev

Osvetlitev je ponavadi pika na i vaši kuhinji. Lahko osvetli napravo ali izdelek, ki ga želite poudariti, poskrbi za praktično svetlobo v in nad omaricami ali pričara sproščen ambient. Izberete lahko močne, tudi barvne žarnice ali pa nežno, mehko svetlobo. Pozanimajte se o opcijah in izberite osvetlitev po vaših željah.