» » » Odgovori na 6 najpogostejših vprašanj kupcev notranjih vrat

Odgovori na 6 najpogostejših vprašanj kupcev notranjih vrat

Za tiste, ki se zanimajo za nakup lesenih notranjih vrat, tokrat podrobnejši odgovori na najpogostejša vprašanja, ki si jih postavljajo bodoči kupci notranjih vrat.

Kako izberemo notranja lesena vrata?

Ker je ponudbe za izdelavo in nakup lesenih notranjih vrat na trgu res ogromno (od gladkih lakiranih vrat pa vse do stilsko dodelanih masivnih in steklenih vrat) in, ker notranjih vrat ne kupujemo samo za nekaj let, ampak daljše obdobje, je priporočljivo, da pri izbiri notranjih vrat, poznamo odgovore na naslednje:

Kako uskladimo notranja vrata s prostorom?

Vrata, enako kot ostalo pohištvo po hiši ali stanovanju, sooblikujejo prostor. Zato je v prvi vrsti pomembno, da jih uskladimo z ostalo opremo po prostoru ter tudi barvami prostora. Tako barvami in materiali sten, kot barvami talnih oblog.

V temnih prostorih se bomo odločili za svetla vrata ali notranja vrata s steklom. Takšna optično povečajo prostor in prepuščajo svetlobo. Hkrati steklena vrata uporabljamo tudi na prehodih (recimo iz kuhinje v jedilnico).

V primeru, da želimo prihraniti pri prostoru, se bomo odločili za drsna vrata.

nakup lesenih notranjih vrat
Lesena notranja vrata po naročilu.

Kako izberemo ustrezne materiale za notranja vrata?

Od izbora materiala za notranja vrata je odvisna tudi končna cena vrat. Med najceneje izdelana notranja vrata sodijo izvedbe notranjih vrat z dekorativnimi folijami in imitacijami lesa. Tem sledijo furnirane izvedbe gladkih vrat, dražje opcije pa vsebujejo kombinacije s steklom, kovino in tudi usnjem.

Polnilo notranjih vrat s klasičnim, krilnim odpiranjem, je lahko kartonasto satje, perforirana iverna plošča, furnir ali masiven les.

Seveda na končno ceno vrat vplivajo tudi dimenzije vrat, količina naročenih vrat, vrste okovij in vrste ključavnic ter tudi vključenost dostave in montaže.

Izbor materialov za notranja vrata je odvisen tudi od namembnosti vrat. Na primer: za vrata v kurilnico se bomo najbrž odločili za kovinska, protipožarna vrata.

Pri prostorih, kjer so temperaturne razlike večje (na hodnikih ali na prehodih v garaže), se odločamo za klimatska vrata, ki se ne krivijo.

nakup lesenih notranjih vrat

Kako določimo pravilne dimenzije za notranja vrata?

Za natančno izdelavo vrat moramo poznati širino in višino odprtine ter debelino zidu. Višina odprtine se meri na gotovo postavljena tla. Standardne dimenzije slovenskih proizvajalcev vrat se lahko razlikujejo od mer tujih proizvajalcev.

Preden opravimo nakup lesenih notranjih vrat, moramo določiti smer odpiranja vrat.

Odpiranje vrat se določa, ko vrata odpiramo k sebi. Če so tečaji na levi strani, gre za levo odpiranje, če pa so tečaji na desni strani, pa gre za desno odpiranje vrat.

nakup lesenih notranjih vrat
Notranja vrata po naročilu.

Zakaj izbrati za notranja vrata les?

Zraven estetske vrednosti, ima les kot naraven material, kopico ostalih lastnosti, ki ga uvrščajo v sam vrh materialov za izdelavo notranjih vrat.

Les je topel, pristen in plemenit naravni material. Ker je čist, je bivanje ob njem zdravo in prijetno. Negovanje in vzdrževanje lesa sta enostavna. Les je trajen. Pleskana lesena notranja vrata lahko čez čas pobarvamo in s tem popolnoma spremenimo energijo prostora.

Furnirana lesena vrata lahko enostavno obnovimo, ponovno lakiramo in znova poudarimo lastnosti izbranega lesa. Les ima dobro zvočno in temperaturno izolativnost (primerjavo izolativnosti pvc in lesenih materialov smo objavili sicer na primeru oken, tukaj).

Les daje občutek topline, domačnosti in spodbuja dobro počutje.

nakup lesenih notranjih vrat
Bela notranja vrata.

Podrobnosti, ki jih je dobro poznati pred nakupom lesenih notranjih vrat

Lesena notranja vrata so najbolj primerna za vgradnjo v suhe prostore povprečne temperature in vlažnosti med 40% in 65%. Obenem je les primeren za vrata v prostorih z manjšimi klimatskimi spremembami.

Osnovne izvedbe lesenih vrat najpogosteje ustrezajo prostorom s klimatsko kategorijo A (topla stran 23 stopinj in 30% RZV ter hladna stran 18 stopinj in 50% RZV).

Če kupujemo lesena notranja vrata za prostore z večjimi klimatskimi spremembami, naj imajo le ta večjo klimatsko odpornost (B2 oz. C2).

Bodite pozorni ali bodo notranja vrata dodatno izpostavljena vplivom okolja. Na primer direktni sončni svetlobi, bližnjim virom toplote ali vlažilcem zraka.

nakup lesenih notranjih vrat
Notranja vrata v kombinaciji s steklom.

Kako dosežemo, da se vrata ne ukrivljajo in zvijajo?

Ukrivljanje in zvijanje vrat sta dva ločena pojma.

Ukrivljanje pomeni odstopanje vratnega krila od ravnine in ga ugotovimo na vzdolžnih ali prečnih robovih vratnega krila. Nastopi lahko na strani ključavnice, na strani nasadil ali na krajših stranicah (prečno zgoraj ali spodaj).

Zvitost vrat je odstopanje vrat na enem vogalu krila od ravne površine vratnega krila.

Vrata se krivijo zaradi različnih klimatskih pogojev na eni in drugi strani vrat.

Les in lesna tvoriva se raztegujejo pod vplivom vlage (2 m dolga deska se pri navlaženju za 5 %, raztegne za približno 2,5 mm), kovine ter plastični materiali pa se spreminjajo pod vplivom temperature.

Ko obe površini vratnega krila prideta pod vpliv različne temperature ali vlage, se materiala na površini obeh dveh strani krila različno krčita, oziroma raztezata in pride do deformacije. Kolikor večja je temperaturna in vlažnostna razlika med obema površinama krila, toliko večja je obremenitev za krilo.

Od same izdelave vratne konstrukcije, izbire materiala ter montaže je odvisno ali in kako uspemo zadržati deformiranost vrat v sprejemljivih merah.

furnirji po ralu
Možnosti furnirjev po RAL-u.