» » » Nakup ležišča (6 top nasvetov ob nakupu novega)

Nakup ležišča (6 top nasvetov ob nakupu novega)

Če ste ravno v fazi, ko se zanimate za nakup ležišča, se ob poplavi novosti in vseh ponudnikov, ki praktično vsak mesec na trgu predstavijo novo vrsto ležišča, zdi, da je izbor ustreznega ležišča, prej težji kot lažji.

Na videz vedno boljša ležišča in vedno pestrejša ponudba, hitro postanejo težava, saj je povprečnemu kupcu, ki ležišče kupuje le na vsake nekaj let, težko ločiti, kaj je tisto kar res šteje za kakovost ležišča, kaj pa marketinški trik.

Še posebej pozorni, pri ločevanju marketinških potez od resničnih elementov kakovosti pri izbiri ležišča, morajo biti tisti, ki ob spanju, občutijo raznovrstne bolečine (v križu, hrbtu, vratu,…), saj razlika med ležišči, lahko po eni strani, pomeni, odpravo teh bolečin, ob izbiri napačnega ležišča, pa kvečjemu poglobitev težav.

.

***********

.
nakup ležiščaS spodnjimi šestimi nasveti, ne moremo povsem zagotoviti, da boste na koncu izbrali odlično blazino (ker so potrebe vzmetnice za vsakega izmed nas drugačne), vendar pa vseeno lahko pomagajo, da sprejmete boljšo odločitev:

.

  • Preden se odpravite k nakupu vzmetnice oz. ležišča, raziščite ponudbo ležišč preko spleta. Pred raziskovanjem pa vire za preverjanje kakovosti ležišč, razdelite v dva sklopa.

V prvi vir vključite ponudnike ležišč, v drugi sklop virov pa neodvisne ponudnike vsebin za kakovost spanja (pri čemer medijske portale, ki objavljajo reklamne prispevke o ležiščih posameznih ponudnikov, ne uvrstite med neodvisne vire).

Ker boste na slovenskem trgu, neodvisne nasvete o kakovosti spanja, našli zelo težko, si lahko, v kolikor obvladate angleški jezik, pomagate s tujimi, npr. Spine-health.com ali The better sleep.org.

.

  • Pogovorite se s svojim zdravnikom. Če imate specifično zdravstveno stanje, ki zahteva spremembo ležišča, se posvetujte z zdravnikom ali fizioterapevtom o tem, kaj on ali ona priporoča v zvezi z vašo konstitucijo telesa ter vašim življenjskim stilom. Imejte v mislih, da zdravniki niso sicer strokovnjaki za ležišča, vendar pa poznajo vaše zdravstveno stanje in simptome, zato boste nekaj dobrih nasvetov, zagotovo dobili tudi iz njihove strani.
    Glejte tudi: Spanje na lateksu, peni ali vzmeteh? – ZPS.si.

.

  • Pazite se trikov. Marsikateri prodajalci vzmetnic, bodo le te označili za ortopedske ali celo “medicinsko odobrene”, vendar uradno, danes ne obstaja zdravstvena organizacija, ki uradno potrjuje medicinsko ustreznost točno določenega ležišča. Ležišča imajo v tem pogledu lahko le ortopedsko prijazne funkcije, odobrene in potrjene z najrazličnejšimi certifikati kakovosti (pri katerih pa je modro preverjati tudi poreklo izdaje teh certifikatov).

.

  • Pridobite ležišče za testni preizkus. Ko kupujete novo ležišče in le to, ne morete vzeti s seboj domov, poskusite na njem, v salonu, ležati vsaj 15 minut. Poskušajte se ne počutiti v zadregi, če ste si vzeli več časa za ležanje na nekem ležišču in naj se vam zaradi prodajalca, ki “stoji zraven vas”, ne mudi. Nakup ležišča je pomembna odločitev in zato se vam pri izbiri naj ne mudi. Za nakup ležišča za pare, je tudi zelo priporočljivo, če posamezna ležišča, pari testirajo skupaj.

.

  • Zavedajte se, da za trdno ležišče, še ne pomeni avtomatsko, da je bolj primerno za vaš hrbet. Pred nakupom raje dvakrat premislite glede trdote ležišča, saj so nekatere raziskave pokazale, da so najboljša ležišča za bolečine v križu, ta, ki zagotavljajo ustrezno podporo hrbtenici, a ni vedno trda podpora hrbtenici enaka občutku trdega ležišča.

.

  • Nadvložki niso za vsakogar. Tudi zelo lahki ljudje, ne potrebujejo velikih in debelih ležišč, ker ne tehtajo dovolj za stiskanje pene do vzmetnice, ki temelji npr. na sistemu tuljav za podporo telesu. Po drugi strani, se večji/težji ljudje, počutijo bolj udobno z nekaj več “blazine” med njimi in vzmetmi.